Кућа Добрих Вести

Login

Сајам књига – ризница за душу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sajamd45454БЕОГРАД - Ко год је решио да оде на Сајам књига а има иначе проблем са доношењем одлука које књижевно дела да купи нашао се вероватно у небраном грожђу јер је понуда толико велика и разноврсна да вам је сигурно један дан био недовољан да све прођете и прегледате.


Због тога је претраживање сајтова књижара, преглед топ листи најчитанијих књига, препорука библиотекара или блиског пријатеља најбољи могући савет који сте могли да добијете пре него што на сајам кренете.


Списак са насловима књига које желите купити је, просто, неопходан инвентар, а не мањка ни један мали блокчић као што је то урадио писац ваших редова у који ћете бележити наслове које ћете купити или наручити у библиотеци када будете у прилици.


Поједини штампани медији (Данас и Новости) су имали и одличне сајамске водиче те су и ти додаци били одличан извор информација шта је добро узети, ставити под своје скуте и уз једно топло ћебенце и топао чај читати до касно у ноћ.


Као што је то традиција до сада, највећа гужва је била на штандовима Лагуне и Вулкана, али то не значи да на другим штандовима нема шта да се погледа.


Аутор ових редова се рецимо изненадио понудом Младинске књиге – пуно добрих енциклопедија и атласа знања. Не зна се које пре загледати и листати.


Такође има много добрих мањих издавача са књигама за децу по повољним ценама.

                                 
Аутора ових редова заинтригирала је књига „Никола Тесла – Први међу првима: Свемир“ и пожелео је да је има у својој библиотеци ауторке Ирене Сјеклоће Милер.

                                     sajamlogo

 

Ова књига представља ексклузиву јер у духу 21. века описује Теслина грандиозна истраживања свемира, екстратерестријалне интелигенције и међупланетарну комуникацију, којом он стреми остварењу Контакта.
Позивајући се на референтне изворе, документа, дела и Теслине цитате, ауторка нас на јединствен биографски и ликовни начин води Теслиним звезданим путевима, кроз време и свемир далеко пре његовог рођења, за време Тесле и након њега.


Описујући живот генија спаја нас са Теслином галактичком егзистенцијом коју чине његова надасве интелигенција, душа, хуманост, научна интуиција, ејдетичност и бриљантна проналазачка инвентивност његовог бића. У овом делу доачарана је филозофска и митолошка црта Теслина, али и његова пионирска улога у СЕТИ истраживањима, широм планете.


Писац научне фантастике Станислав Лем такође је ту са својим неодољивим делима „Соларис“, „Глас господара“, „Непобедиви“, „Фијаско“...

 

 

Било коју књигу његову да купите, нећете погрешити јер је оставио за собом импресивно књижевно и филозофско завештање драгоцено будућим генерацијама.

                                   nagradjeni454545    
Популарна психологија не губи на значају већ је све више заступљенија на сајму књига. Било да купите нешто од Стивена Кавија, Антони ди Мела или Робина Шарме неће бити бачено у углу ваше собе.


Моја топла препорука је „Ухвати зелени талас“ Данијеле Тркуље у издању Књижевне омладине Србије.


Владета Јеротић са својим делима али и прерадом Карла Густава Јунга „Лавиринт у човеку“ такође незаобилазан.


Од домаћих савремених писаца ту су Владимир Арсенијевић, Дејан Манојловић, Срђан Крстић...


Љубавних романа има доста на штандовима Вулкана... те је најбоље да одете сами и изаберете шта вам се највише свиђа.


Шта препоручују други


Према ономе што су до сада преносили други медији, на штанду Лагуне највише посетилаца тиска се око „Шпијунке“ Паула Коеља, приче о чувеној Мата Хари. Најновији роман Ју Несбеа „Полиција“ траже подједнако све генерације.


Од домаћих писаца тражени су „Виа а небо“ Вање Булића, „Немањићи – Два орла“ Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића, „Андрићева лествица ужаса“ Светислава Басаре. Ту су још и „Исечци времена“ Вука Драшковића и Исодора Бијелица са својом књигом „Спас 3“
Из продукције „Вулкана“ највише се тражи „Ноћ ми те узима“ Доната Каризија, Пажњу су привукли и трилер „Нека се игра заврши“ Ное Фоли , „Девојка из воза“ Поле Хопкинс и дански бетселер „Ефекат Марко“ Јуси Адлера Олсена.


Најбоља „Геопоетика“


Београдска „Геопоетика“ убедљиви је победник гласања извештача са овогодишњег Сајма књига и новинара који прате издаваштво. Њима је припало признање и за најбољег и за најпрофесионалнијег издавача.
Према гласовима 25 новинара из 13 редакција, који су по пропозицијама бирали по три издавача (прво место доноси три поена, друго два, а треће један), у категорији Најбољи издавач „Геопоетици“ су припала 33 гласа, а у категорији за издавача који има најпрофесионалнији однос према медијима добила је 29 гласова.


Ове године „Геопоетици“ се посрећили јер се неколико писаца на чија дела имају право огласило са новим књигама. Ту су „Жена црвене косе“ Орхана Памука, „Лутка“ Јустина Гордера, „Шум времена“ Џулијана Барнса, збирка прича Харукија Мракамија „Мушкарци без жене“, „Нула К“ дона де Лила“ каио посмртно објављено дело Умберта Ека „Папе Сатан Алепе“.
Нова дела имали су и домаћи писци – Владислав Бајац „Хорнику сумње“, Мухарем Баздуљ „Лутку од марципана“.

                                     knjige2016343  
Кућа „Федон“ - издавач изненађења


Ова издавачка кућа је изненађење за вашег извештача. Слабо се рекламира али у свом издавачком опусу има превођење капиталних издања светске класичне литературе којих до сада није било на нашем језику, посебно у облсти филозофије, психологије, митологије, антропологије и уметности. Сада је објавила књиге „Планета у нама“ Томаса Мура, „Романсу са Сенком“ Кони Звајг и Стива Волфа, Хану Арент „Conditio humana“ .


Шта све имају у понуди погледајте ОВДЕ.

 

Да закључимо. Ко год није успео да оде на сајам књига може да прави свој списак за наредни или пак да размисли о учлањењу у библиотеку и тако крене да чита оно што је пропустио.


Може мало да нас учини тужним то што ни хиљадити део онога што је објављено нећемо прочитати за живота, али са друге стране ту је наша моћ избора да изаберемо књигу која ће бити наш верни пратилац, поуздан сведок и тумач наших раодсти и патњи. Друг који ће увек бити ту да нам помогне да покријемо прошлост, разумемо садашњост и предивидимо будућност!

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено недеља, 30 октобар 2016 21:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија