Кућа Добрих Вести

Login

Чешкој предстоје две јубиларне године

Оцените овај чланак
(7 гласова)

CeskaБЕОГРАД - Амбасадорка Чешке Републике у Србији Ивана Хлавсова је изјавила да су ,,односи између две државе одлични. Веома су пријатељски, немамо никаквих отворених проблема“, казала је приметно задовољна амбасадорка Хлавсова у интервјуу за ,,Кућу Добрих Вести“ поводом Националног празника 28. октобра – када је 1918. године проглашена независност тадашње Чехословачке, a који је под окриљем Амбасаде свечано обележен протекле седмице.


,,Ти односи су широко постављени, од високих политичких нивоа, до нивоа владе, па до експертског нивоа. Не само на републичном нивоу, већ и на регионалном, постоје многи односи између чешких регија и региона у Србији, између општина и између различитих институција. Веома ми је драго што ти односи нису ограничени само на политичке разговоре,” предочила је амбасадорка.


Амбасадорка Хлавсова је изнела да је у политичким разговорима доминантна тема интеграција Србије у Европску унију (ЕУ) ,,коју ми веома подржавамо. Но, остварујемо сарадњу и у многим другим областима и по разним темама. То је јако широка листа, што је позитивно”.

 

Дипломатски односи између Чешке Републике и Србије ће 2018, и преко њихових ранијих држава Чехословачке и Југославије, достићи један век…


Могло би се дуго говорити о традицији, још од 19. века Срби и Чеси имали су веома пријатељске односе и наши данашњи односи су засновани на бази историјске традиције братства између Чеха и Срба, као два словенска народа. Када смо ми били у Аустроугарској монархији ви сте се борили за своју независност што је за нас представљало добар пример. Зато постоје симпатије још од 19 века.
У време Чехословачке и када је основана Југославија на крају Првог светског рата поново су успостављени пријатељски односи између словенских држава. И наша и ваша држава су биле мултинационалне.


После Другог светског рата односи су били више ограничени из политичких разлога, али је до неке мере била развијена економска сарадња. После пада комунизма почели смо поново да развијамо односе са земљама бивше Jугославије. Јаке  односе са Србијом смо почели да развијамо од 2000. године и напредујемо јако позитивно.


Како Чешка, чланица Европске Уније (ЕУ) већ више од једне деценије, гледа на отварање првих поглавља у преговорима Србије за приступање ЕУ?


Чешка здушно подржава интеграцију Србије у ЕУ и убеђени смо да је то најбољи начин за развој Србије у области економије. То је и једини начин да Србија има утицај да регион постане стабилнији и сигурнији, што је и у нашем интересу. Зато подржавамо европске интеграције свих држава Западног Балкана.


Са радошћу смо примили вест о отварању великих поглавља 23 и 24. Мислимо да је могуће отварање још поглавља до краја ове године, знамо да су нека од њих спремна за отварање и међу оним земљама смо које траже да нова поглавља буду отворена.

                                         ambasadazgrada45454
Са Вашег становишта, какве су економске везе између наших земаља и шта треба предузети како би оне биле унапређене?


Економске везе су добре и јаке, интензивне, али увек има простора за проширење. Око 700 милиона евра је годишњи промет између Чешке и Србије, при чему је суфицит увек на страни Чешке. То је стабилно. Постоје неке мање инвестиције чешких фирми у Србији, за сада нема неких великих улагања. Но, видећемо како ће то бити у будућности.


Пуно чешких предузећа се занима за јавне набавке у Србији, већином  у области инфраструктуре, енергетике и заштите животне средине. У овој области има пуно прилика за чешке компаније, постоје ту добра претходна искуства, Има и неких неуспешних тендера за чешке компаније, јер је конкуренција на овом подручју увек јака, јер има и других европских држава које имају сличне интересе, али, боримо се. Улога амбасаде у томе је да подржавамо интересе наших фирми и предузетника.


Постоји једно занимљиво питање и то је економска сарадња у вези са приступним преговорима Србије и ЕУ. Постоји читав низ поглавља у којима је неопходно испунити пуно мера. Чешке институције су заинтересоване да своја искуства пренесу Србији у процесу којим смо и ми прошли, у оквиру или билатералне сарадње или у оквиру такозваних твинингс пројеката.


Имамо један добар пример: постоји твининг пројекат између Чешке и Србије о преносу искуства у техничким стандардима. То је огромна област која је битна за отварање поглавља 1 – слободан проток роба. Наше институције сада раде планове са српским институцијама на усвајању принципа техничких стандарда у тој области. Слично ће бити и у области пољопривреде и животне средине.


То је само један пример који треба да илуструје то колико је сарадња наше две земље богата. Чини се да Амбасада Чешке Републике веома полаже пажњу на јачање веза у области културе између наших земаља и народа. Како то објашњавате?


Већ смо говорили о томе како постоје дуге везе између Срба и Чеха и активност у области културе наше амбасаде у Београду је заснована на тој основи. Имамо јако добру и широку базу коју смо применили у различитим сферама културе, привреде и другим областима.  Због тога се радујемо да можемо да искористимо ову баштину за промоцију чешке културе и привремене културе у Србији.

                                                 

                                             ambasadaintervjuagnezia            

 

Имамо, рецимо, одличну сарадњу са Етнографским музејом где смо имали недавно изложбу о цару Карлу IV, прославили смо 700 година од његовог рођења, имали смо концерте, јер у области музике имамо посебно јаке везе. Имали смо и многе друге активности на плану културе где остварујемо широку сарадњу. То је веома позитивна активност за нас.  


Неколико претходних седмица имали смо изузетно богату културну активност – недељу чешке културе у Београду, изложба о цару Карлу IV, приказивани су филмови у Југословенској кинотеци, био је концерт у сарадњи са Арт линком.


Било је неколико концерата, не само у Београду, већ и у Крагујевцу и Нишу. За следећу годину припремамо одговарајући програм за 90. Годишњицу зграде Амбасаде  када ће и наш реновирани клавир бити поново у функцији.

 

Чешкој и Србији предстоје две јубиларне године – 2017. и 2018.

 

Чешкој Републици предстоје две јубиларне године, 2017. и 2018. У вези са односима Чешке и Србије, у 2017. ћемо се подсетити на 90. годишњицу зграде у којој се налази садашња амбасада Чешке Републике, а која је почела да ради  1927. Ми смо поносни да ова зграда још функционише као зграда чешке амбасаде, а пре је била зграда чехословачке амбасаде. И данас је то једна од најлепших зграда амбасада које Чешка има у свету, што је симболично за наше односе.

 

,,Година 2018. биће добра година за све и у њој ћемо се подсетити на 100 годишњицу од краја Првог светског рата, као и стогодишњицу настанка Чехословачке. Занимљиво је и да Чехословачка више не постоји, као ни Југославија, пуне 24 године. Но,  Чешка Република увек настоји да настави традицију обележавања настанка Чехословачке, јер је то настанак демократског система.  И у случају Чехословачке, иако више не постоји као таква земља, ми видимо ову традицију  и њено проглашење 28. октобра славимо као највећи државни празник“, нагласила је амбасадорка Хлавсова у интервјуу за наше интернет новине.


Чешка има вероватно једну од најстаријих амбасада у Србији?


Прича о згради у којој се налази Амбасада Чешке Републике у Београду је јако интересантна и занимљива и ја сам тиме почела да се бавим пре две и по године када сам дошла у Београд и ту почела да обављам своју дипломатску дужност. Нисмо, међутим, имали документе везане за историју ове зграде.
То је једна јако занимљива прича и за Београђане и за Србију и део је архитектонског наслеђа Београда. Тражимо старе фотографије ове зграде и њеног окружења. Имамо само једну или две фотографије. Сви важни историјски догађаји у Југославији и Србији дешавали су се на овој локацији, у околини ове зграде и због тога се дешава да на фотографијама из тих времена пронађемо и слике зграде наше амбасаде. Зато питамо да ли неко поседује фотографије, слике овог здања у коме се налази Чешка амбасада у Београду?
Занимљиво је да све што се види у овој згради је оригинално, ту је већ 90 година. Ту је и велики концертни клавир у великој сали, Амбасада га  је добила 1930. године. То је чешки производ, a марка клавира је Августин Александер Форстер (August FÖRSTER).


И југословенска историја је ,,текла“ кроз ову зграду. На почетку Другог светског рата капитулација Југославије је била потписана у салону у овој згради. Наиме, после окупације Чехословачке 1939, и успостављања протектората Чешка и Моравска,  ову зграду су користили Немци  и због тога је 1941. капитулација Југославије била ту потписана. Када се гледају историјске слике тог догађаја, види се салон, генерали и сто на коме је потписан тај документ, предочила је амбасадорка Хлавсова.

                                           uspravnslika3434

 

Да ли у вези са предстојећим обележавањем годишњице ове зграде имате сарадњу са неком од српских институција?


Контактирали смо Ваше институције, попут Архива града Београда, затим Завод за заштиту споменика културе и они су поздравили нашу одлуку да објавимо публикацију о историји ове зграде. Документи о томе постоје у чешким архивама и када обезбедимо финансијска средства за штампање ове монографије, било би одлично да ту публикацију објавимо управо  у јубиларној, 2017. години.


Чешка Република је преузела од некадашње Чехословачке прославу националног празника, као и заставу. Који су били разлози за то?


За нас је настанак Чехословачке, после распада Хабсбуршке монархије, био почетак демократије, парламентаризма, Републике. После свега што се десило током 20. века, када је дошло до распада Чехословачке, ми још видимо и поштујемо корене наше демократске парламентарне традиције у настанку Чехословачке. Зато смо се одлучили да останемо у тој традицији и остао нам је 28. октобар као главни Национални празник.


Словачка се одлучила за други дан, за Дан свог новог Устава, што је логично. Никада Чешка и Словачка нису имали неразумевања у вези са тим да ли је једна или друга држава наследник Чехословачке. Обе државе су наследнице и легално и у политичком смислу и ту нисмо имали неразумевања.

 

Недостају добре вести у медијима


Да ли имате информације да ли у Чешкој имате сличне медије као што је ,,Кућа добрих вести“ у којима се баве добрим вестима, односно правим људским вредностима и шта Ви као човек и као дипломата мислите о потреби пласирања вести које говоре о доброти, љубави, хуманости, емпатији, које буде сасвим друге емоције у односу на садашње информисање, бар овде у Србији?


Ја не знам да постоји нека ,,Кућа добрих вести“ на Чешком. На жалост, ја бих рекла. Видимо да у медијском простору увек већу пажњу добијају негативне вести. Некада је депресиван осећај да само видите све негативно.


Због тога високо ценим вашу активност у томе шта ради ,,Кућа добрих вести“. Мислим да је јако потребно да имамо добре вести зато јер у реалном животу има пуно добрих вести и треба да се сви трудимо да оне добију већу пажњу. Ми можемо да то радимо преко наших веб страница, фејсбука, ви преко Вашег медија. Мислим да је и за мене као људско биће битно да видим реалност у целости, да не слушам само шта се лоше, већ и шта се добро догодило.


Недостају добре вести у медијима у Србији, чешкој и свим државама. Не зато што их нема, већ због тога што се не пласирају у довољној мери у медијима.


Говорила сам са пуно новинара и овде и у мојој земљи и сви кажу исто: добре вести је тешко да пласирамо. Не знам тачно због чега је то тако. Обично се каже да се негативне вести више продају. Питање је, међутим, да ли неко тражи и покушава да изабере и пласира позитивне вести и да ли би се то исто тако добро ,,продавало“. Тешко је то рећи, али желим да то буде тако.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 02 новембар 2016 11:57
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија