Кућа Добрих Вести

Login

“Панчевачки читач" испред градске библиотеке

Оцените овај чланак
(2 гласова)

PozivnicaaaaaБЕОГРАД - Пројекат под називом “Београдски читач” покренут је децембра 2014. године, а настао је са намером да управо из Србије потекне иницијатива о мултидисциплинарном начину промовисања књига, читалачке културе и просветитељства у свим њиховим појавним облицима, на један дугорочан начин и то постављањем уметничких скулптура ”читача” у људској величини на различитим местима у Београду, у осталим градовима у Србији и по свету.

 

Следећи мисију овог пројекта, Панчево је први град у Србији који се придружује акцији, са циљем да подржи афирмацију књижевности, читања и значаја образовања и то скулптуром ”Панчевачки читач”, чије је идејно решење урадио млади вајар из Шапца, Александар Вечериновић уз менторску подршку Проф. Драгољуба Димитријевића са Факултета примењене уметности у Београду. Поред ове просветитељске улоге, скулптура има и туристички значај, а подигнута је захваљујући НВО ”Наранџасти” и уз финансијску подршку Града Панчева. Покровитељ иницијалног пројекта је Удружења књижевника Србије.

 

У складу са почетном идејом иницијаторки (књижевницe Горданa Пешаковић и Горданa Влајић и новинаркa Тање Шикић), идејна решења за скулптурe бронзаних ”читача” радили су студенти вајарског одсека Факултета примењених уметности из Београда. Током априла 2015, у Галерији РТС-а је организована десетодневна изложба током које су посетиоци гласали за идејно решење скулптуре која им се највише допада. Захваљујући тим гласовима, као и одлуци жирија (Проф. Миодраг Живковић, вајар и Проф. Никола Кусовац, теоретичар) између двадесет понуђених идејних решења, изабранa су најбоља. Тако је једна од скулптура постављена крајем децембра прошле године у Чубурском парку (вајар: Андрија Васиљевић из Београда), друга је од недавно у Орланду, у Америци (вајар: Милош Шарић из Власотинца), а трећа је у Панчеву. Према речима иницијаторку, следећа скулптура ће бити постављена на Вождовцу и највероватније, након тога, пета скулптура путује у Стохолм (Шведска).

                               Skulptura34343

 

Kултуролошка мисија овог пројекта конотира са примарном поруком коју - кроз скулптуру ”Панчевачког читача” - јавном мњењу, а поготову деци и младима упућује Градска управа: ви сте паметна будућност Панчева, јер се само захваљујући образовању сиурно иде ка континуираном напретку. Постављањем ове скулптуре, чији је аутор млади вајар Александар Вечериновић из Шапца, истовремено се потврђује друштвено-одговорно пословање Градске управе, афирмише се име (бренд) и институционални имиџ Града и добија медијска подршка, а све у спрези са пројектом који ће, захваљујући својој одрживости, наставити да афирмише књиге и читање.

 

Највећи бенефит овог Пројeкта је поменута одрживост и његова институционално и садржајно - афирмативна градација: ово место, микролокација на којој је постављена скулптура, постаће још једна културолошко-туристичка тачка Панчева, место окупљања, одржавања књижевних сусрета, промоција, рецитала… и најзад, граду који је и на светској уметничкој мапи познат као град Уметничког бијенала, омогућава да постане препознатљив и по скуптурама које афирмишу уметничку мултидисциплинарност.

 

Досадашње скулптуре ”Београдског читача” у Чубурском парку (Београд), у Орланду (САД) и испред Библиотеке града Панчева.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 03 новембар 2016 20:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија