Кућа Добрих Вести

Login

Креативна и иновативна Индија

Оцените овај чланак
(2 гласова)

intelektuaproeprit5656БЕОГРАД - Заштита права интелектуалне својине постаје један од кључних проблема у трговинским односима међу земљама.


Стога је Влада Индије усвојила Националну стратегију која се тиче права интелектуалне својине (ИПР) и представља путоказ за регулисање интелектуалне својине у Индији, објавила је Амбасада Индије.


Стратегија ће бити усклађена сваких пет година и има за циљ да ИПР претвори у тржишну финансијску имовину, промовише иновације и предузетништво и истовремено заштити јавни интерес, укључујући обезбеђење доступности основних животно важних лекова по приступачним ценама.


Стратегија је усклађена са споразумом СТО који се тиче трговинских аспеката права интелектуалне својине (ТРИПС) и има за циљ да подстакне предузетништво, ојача Владин програм 'Производите у Индији' и подстакне примену и прилагођавање најбоље светске праксе на индијском тржишту.


Поменута стратегија обухватиће позитиван допринос Владиних мера, истраживачко-развојних организација, образовних институција, привредних субјеката, укључујући ММСП, старт-ап пројекте и друге учеснике у стварању повољног иновативног окружења, са циљем промоције креативности и иновација у свим секторима и стварања стабилне, транспарентне и услужно оријентисане администрације у земљи. Стратегија ће се односити на побољшању приступа здравственој заштити, безбедности хране и заштити животне средине, као и другим областима од виталног друштвено-економског и технолошког значаја.


Остали значајни елементи стратегије


Индија има добро утемељене законодавне, административне и правосудне оквире ускладјене са ТРИПС ради успешне примене ИПР стратегије.


Стратегија потврђује да ће Индија остати доследна у примени СТО декларације из Дохе која се односи на споразум о правима интелектуалне својине у трговини и јавном здрављу.


У циљу обезбеђења јаког и ефективног законодавства које се односи на права интелектуалне својине, Индија ће конструктивно бити ангажована у преговорима о међународним споразумима и уговорима.


Канцеларије за одобрење заштитног знака су модернизоване са циљем да се до 2017.г. скрати процедура процедура провере и регистрације на месец дана.


Према новој стратегији филмови, музичка продукција и индустријски цртежи биће заштићени ауторским правима.


Стратегија је такође усмерена да промовише истраживање и развој кроз пореске подстицаје и обезбеди ефективне гаранције за зајмове ради подстицања старт-ап пројеката.

 

Циљеви стратегије су ширење и промоција ради креирања свести у јавности о друштвено-економској и културној користи ИПР-а за све области друштва. Такође, намера је обезбедити јаке и ефективне законе који се односе на ИПР, ради равнотеже интереса власника права и јавног интереса.

 

Ту су још и модернизација и јачање услужно оријентисане ИПР администрације и остваривање вредности ИПР-а кроз комерцијализацију-
Стратегија има за циљ стварање окружења у Индији где интелектуална својина стимулише креативност и иновације за добробит свих, промовише напредак у области науке и технологије, уметности и културе, традиционалног знања и биодиверзитета, где је знање главни покретач развоја и где се стечено знање размењује са другима.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 10 новембар 2016 18:49
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија