Кућа Добрих Вести

Login

Деликатесни понедељак – донације за борбу против трговине људима

Оцените овај чланак
(3 гласова)

festaturoirУ сарадњи са Фестивалом ауторског филма, који ће се одржавати од 25. новембра до 3. децембра, синоћ је у Културном центру „Град“ организован Деликатесни понедељак.


Том приликом скупљале су се донације за НВО Атина – удружење грађана за борбу против трговине људима и свих облика родно заснованог насиља.


НВО Атина је једина организација у Србији, која је развила неколико различитих програма чији је заједнички циљ да омогуће стварање одрживог система социјалног укључивања. Активности у оквиру ових програма крећу се од пружања помоћи у остварењу основних права, преко развијања адекватног приступа у различите системе (здравствени, социјалне заштите и сл) до санирања последица, које су наступиле услед претрпљеног насиља, ситуације трговине и подршке у осамостаљивању. Три основна вида подршке реализују се преко Привремене куће, Отвореног клуба и Тима за подршку на терену.


Безбедан смештај у Привременој кући - омогућава корисницима да осим смештаја и исхране задовоље и друге потребе и то: за регулисањем грађанско-правног статуса, посредовањем у остваривању права код релеватних институција, описмењавањем и учењем, медицинском помоћи, психолошком помоћи, правним саветовањем, помоћи породици, помоћи у алтернативном образовању, помоћи у проналажењу посла, другим видовима помоћи и подршке уколико се укаже таква потреба.


Отворени клуб – Реинтеграциони центар, први је таквог типа у југоисточној Европи и остварује се уз помоћ бивших корисника НВО Атине и нуди неколико видова подршке у социјалној инклузији: обуку корисница за учествовање у групама искуствене подршке, правно саветовање, помоћ у формалном образовању, помоћ у алтернативном образовању, економско оснаживање и неке друге врсте подршке. Отворени клуб је пре свега намењен корисницима који су пре свега били у програму примарног збрињавања,а потребна им је систематска социјална подршка.


Тим за подршку на терену – је настао као одговор на потребе оних жртава трговине људима, односно жртава сексуалне, радне и других видова експлоатације, да се врате у своје матичне средине и реинтегришу се. Овај програм је у извесном смислу за циљ и децентрализацију програма помоћи подршке који се од стране надлежних државних установа и релевантних организација цивилног друштва углавном изводе у Београду, с обзиром да се он реализује на територији целе Србије.


Специфичност ових програма јесте настојање да се подршка пружа на свеобухватан и систематичан начин уз активно укључивање државних институција и пуну партиципацију самих корисника, како би систем помоћи постао одрживо решење за потпун опоравак и пуну интеграцију. Један вид таквог укључења је и ова сарадња са Фестивалом ауторског филма и Деликатесни понедељак.

 

Извор: Кућа добрих вести


Ирена Спасовић

Ирена Спасовић - Рођена је и живи у Београду. Почела је да се бави новинарством 1997. године када је била студент Физичког факултета Универзитета у Београду на одсеку Б, теоријске и експерименталне физике, где је и дипломирала на теми ,,Релативистички диелектрични тензор анизотропне плазме". Након што је дипломирала, почела је да се бави маркетингом и PR-ом што ју је усмерило да утемељи своје искуство знањем из те области тако што је убрзо дипломирала мастер на Европском универзитету у Београду на теми ,,Бренд као фактор престижа и развоја фирми". Као новинар је написала доста текстова, приказе актуелних културних дешавања, као што су FEST, FAF и концерте група као што су ,,Метаllicа", ,,Roxy Music", ,,Sonic Youth", са чијим члановима је одрадила интервјуе. Поред наведених урадила је интервјуе са многим другим уметницима из поља филма и музике, а то су Massimo, Sergi Lopez, Andreas Vollenweider, Jean-Christophe „Pitof“ Comar, Бата Живојиновић, Милорад Мандић Манда, Винко Брешан, Исидора Бјелица, Арсен Антон Остојић,... Како je интересују поглавља живота, природе и здравља, написала је и чланак ,,Озонски омотач и здравље", http://theosonlayer.blogspot.rs/, http://ozonizdravlje.blogspot.rs/. Њеним интересовањима у вези науке и културе никад краја, што ју је и повезало са ,,Кућом добрих вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија