Кућа Добрих Вести

Login

Serbia Fashion Week – раме уз раме са највећим недељама моде света

Оцените овај чланак
(1 Глас)

charmichel2-1БЕОГРАД - Седам фестивалских дана, преко 30.000 посетилаца, 80 дизајнера, 40 представника иностраних медија, 200 волонтера, 180 манекена, преко 30 шминкера и фризера. У овим бројкама може кратко да се сажме Serbia Fashion Week.


Serbia Fashion Week једина је лиценцирана Недеља моде у Србији, бележи најекспанзивнији раст посетилаца и учесника у Европи. Од оснивања пре три године, када га је посетило 2500 људи, до новембарског издања које је за нама, које је забележио посету од више од 30000 људи, забележен је раст од више од 1000 одсто. Реакције публике из целе Европе, новинара из земље и са свих страна света, као и самих дизајнера који су дошли чак из Аргентине, Камеруна, Америке, биле су сјајне, док су се сви сложили око једног – за нама је најбоље издање Сербиа Фасхион Wеека до сада! Посетиоци су уживали у ревијама чак 80 иностраних и домаћих дизајнера, каквим се програмом могу похвалити само четири највећа Fashion Week на свету. Ово издање било је посвећено граду у којем је настао и у којем остаје, Новом Саду, који је освојио титулу Европске престонице културе за 2021. годину.


Новембарски Serbia Fashion Week остаће упамћен и по доласку Anne Fendi, једне од највећих модних имена света, која је припредила специјалну посластицу и привилегију посетиоцима. Током Serbia Fashion Weeka била је организована дегустација вина Anne Fendi, а на Design Weeku, имали смо прилику да уживамо у њеној колекцији порцулана и стакла “Topo table collection”. Ова светска модна икона била је расположена да прича о свему, те је поред представљања своје колекције вина и изложбе њених радова, радо са присутнима поделила и причу о свом детињству, послу и породици.


"Пре свега,честитам овом дивном граду што ће 2021. постати Европска престоница културе. Одушевљена сам младима у Србији, њиховим ентузијазмом и жаром. Манифестација као што је Сербиа Фасхион Wеек на најлепши начин промовише културу и младе. Овде сам између осталог и због представљања вина, а код нас, Италијана, и храна и вино представљају велики део културе. Импресионирана сам овом манифестацијом и смелошћу да се направи догађај ове величине након само неколико година постојања. Изненађена сам што је мода овде толико развијена и популарна. Сербиа Фасхион Wеек због свега овога има заиста светлу будућност", рекла је Anne Fendi.

                                                                                DanijelaBožić

 

Поводом великог успеха Serbia Fashion Weekа, председница ове манифестације, Светлана Хорват, изјавила је:
“Ово је био највећи и најсадржајнији Serbia Fashion Week до сада. По броју ревија и посећености је био раме уз раме са највећим светским Недељама моде. Одлична предавања иностраних експерата и професора, сјајне ревије домаћих дизајнера и страних дизајнера који су нам дошли из чак 18 земаља света. Добили смо и победнике националне и европске платформе за младе таленте, који ће захваљујући уговорима које имамо са многим Недељама моде у свету у 2017. години путовати и приказати свој таленат. Велика звезда светске моде Аnna Fendi нам је учинила част да буде наш почасни гост и да имамо прилику да уживамо у њеној уметничкој поставци, као и у њеним винима. Протекла национална недеља моде је одисала добрим вибрацијама, сјајној енергији и експлозији талената, те су многобројни страни гости и новинари честитајући нам, закључили да можемо бити поносни на посао који смо обавили”.


Током Националне недеље моде која је за нама, посетиоци су имали прилику да уживају у ревијама бројних иностраних и домаћих дизајнера којих је било 80. Најсадржајнији Serbia Fashion Week до сада представио је сјајне дизајнере са свих крајева света као што су Sarah Jessy Jones из Аргентине, Imane Auissi из Камеруна, Eumeric Francois из Француске, Erik Rosete из Америке, Dair из Холандије, Бранко Поповић из Холандије, Betaomega из Чешке, Numph by Gaetano, Celebrity Skin из Грчке, Catch Michelle из Румуније, Река Оросз из Мађарске, Natalia Zlodureva из Русије…


Регионални и домаћи дизајнери представили су колекције које, по речима стручног жирија, стоје раме уз раме са великим светским дизајнерима. Ревије у којима су посетиоци истински уживали приказали су Звонко Марковић, Младен Миливојевић Барон, Марија Шабић, Василије Ковачев, Бошко Јаковљевић, Бата Спасојевић, Данијела Божић, Милена Радовић, Сузана Перић, ПРИК, Зорана Миличић, Сања Бобар, Маријана Вујичић, Дузана Перић, Снежана Дакић, Маја Крсмановић и многи други.

                                                                       Eymeric

 

 

Награде „Serbia Fahsion Awards“


Недеља моде свечано је затворена доделом награда у Амбасади Француске у Београду. Гламур, прелепи амбијент Амбасаде, класична музика, опера и права свечана атмосфера красили су завршно вече Националне недеље моде.


Награде су додељене у 11 различитих категорија.


Награду за најбољу националну мушку колекцију Василију Ковачеву уручили су Доналд Потард и Никола Рађен, док су награду за најбољу женску колекцију почасна гошћа “Serbia Fashion Week” Anna Fendi и глумица Бранка Веселиновић доделиле Младену Миливојевићу Барону.


Награду за најбољу интернационалну колекцију добила је Catch Michelle. Дизајнерка у успону, Невена Ивановић добила је награду за најталентованијег дизајнера у оквиру такмичења “Fashion Talent Design Competition” коју је доделио Еyмериц Францоис, док је за најперспективнијег младог дизајнера награду добила Љиљана Вујановић.


За најталентованијег европског модног дизајнера награду су добиле Марина Смалугова и Викторија Тацева. У жестокој конкуренцији за најбољег женског и мушког модела титуле су понели Марија Жежељ и Драган Цветковић.


Последњу награду, уједно и специјалну награду која је додељена од стране председнице Националне коморе за моду Србије и председнице “Serbia Fashion Weeka” , Светлане Хорват, за животни успех и велики допринос светској моди добила је Anna Fendi, која се захвалила уз дирљив говор.

                                                      MarijaŠabić    
Ревије


Публика је уживала у ревији младе руске дизајнерке Наталије Злодyреве. Њене елегантне и лепршаве хаљине свакако су привлачиле пажњу како зеленим и плавим тоновима тако и занимљивим кројевима. Циљ у току прављења ове колекције дизајерки је био да направи комаде одеће за девојке и жене свих узраста и да креације не прате линију тела како би свакој жени лепо стајале. Цветни детаљи дају посебну чар Наталијиним креацијама које су, како наводи, прављене тако да могу да се носе у било које доба дана и ноћи. Веома је срећна што је имала прилику да покаже своју колекцију на модном догађају као што је овај и сматра то одскочном даском у својој каријери за коју се нада да ће ускоро проширити још по Европи и шире.


Душица Жупањац је представила колекцију углавном светле одеће, доминирале су бела и беж, а у неким комбинацијама могла се видети и тегет боја. Углавном су то биле панталоне са високим струком, кошуље са чипканим рукавима и крагнама, свечане хаљине. Вечерас смо видели највише одеће израђене од памука и чипке. Инспирацију проналази у великим градовима и урбаним срединама, а за припрему колекције била су јој потребна два месеца.


Василије Ковачев је, како каже, у ниском старту са Њујоршког “Fashion Weeka” стигао на наш “Fashion Week”. Приказао је и мушку и женску колекцију, које је претходно приказао у Њујорку, али их је сада представио у потпуно другачијем аранжману. Што се тиче мушке колекције, могла се видети и одећу за пословног мушкарца и одећа за све прилике. Неки модели су носили шешире украшене цветовима, а била је приказана и колекција каишева.


Што се тиче женске колекције, приказане су свечане хаљине које су помало подсећале на дворске, а Василије је показао да џинс и кошуља могу савршено да се комбинују а да притом изгледају елегантно. Целокупан утисак дизајнера свакако је позитиван, а што се тиче даљих планова искористиће оно што му живот пружи.


Да приведу Недељу моде крају имале су и две познате српске дизајнерке Мирјана Вујчић и Сузана Перић.

                                                      AnnaFenduuuu        
Призната и цењена у свету моду, посебно у дизајнирању венчаница новосадска креаторка Мирјана Вујчић први пут је на „Fashion Weeku” представила своју колекцију.


Иако нисмо били у прилицу да на писти видимо њене бајковите креације венчаница, дизајнерка ништа мању елеганцију, женственост и бајковитост није показала и у својој коктел свечаној колекцији са детаљима чипке, тила и пуно ручног рада. Колекцијом су преовладавале пастелне боје, нежно плава и розе, као и доминантна бела боја.


У стилу светских креатора у љубавно-модну причу и ревију Сузане Перић увела нас је Оливера Балашевић.


Уз звуке француске музике креаторка Сузана Перић пренела нам је дух Француске на својим креацијама. У колекцији коју смо имали прилике да видимо на Сербиа Фасхион Wееку хаљине са чипканим и крзненим детаљима одушевиле су присутне и изазвале громогласне аплаузе. Понека сукња и комбинезон доказали су да елеганција није резервисана само за хаљине. На питање шта повезује Нови Сад и Париз, Сузана је одговорила “Мода и лепе жене. Жене које имају унутрашњу лепоту и харизму, као и сам начин облачења. Ипак је Нови Сад један сведени град који има своју јединствену културу, па и сама колекција одише тиме.

                                         
Част да затворе ревијални део имале су Марија Шабић из Србије и Catch Michelle из Румуније.


Занимљива дизајнерка из Румуније приказала је експлозију боја на писти. Њене шарене моделе на сјајан начинпропратиле су шик, натапиране фризуре и надасве занимљива музика. Ова, веома занимљива колекција била је право освежење када су боје у питању. Сама дизајнерка је изјавила да је почаствована што је имала прилику да затвори Недељу моде, за који каже да је фантастично организован.


Као и сваке сезоне, ревија Марије Шабић пропраћена је уз гормогласне аплаузе, али и сјајне критике поводом њених нових, смелих креација. Инспирација за ову, прелепу колекцију биле су јој птице, ветар, слобода, крила… Цела колекција сачињена је од транспарентних материјала, а сами материјали и детаљи на којима је радила на посебан начин, асоцирају на слободу покрета, слободу жене, на сексипилност, без вулгарности. Марија каже да јој је велика част што је уз "Serbia Fashion Week" од самог почетка и да јој много значи тај ветар у леђа који добија од ове манифестације. За ову Недељу моде каже да је из сезоне у сезону све већа и значајнија и да је поносна што је већ сада „Serbia Fashion Week“ највећи модни догађај у овом делу Европе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 19 новембар 2016 22:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија