Кућа Добрих Вести

Login

„Идентитет Шугавог папагајчића“

Оцените овај чланак
(6 гласова)

sugavipapagajБЕОГРАД - Изложба "Идентитет Шугавог папагајчића" отворена је 29. новембра у галерији Института Сервантес у Београду (Instituto Cervantes de Belgrado), чиме се обележава двеста година од објављивања првог хиспаноамеричког романа "El Periquillo Sarniento" мексичког писца Хосеа Хоакина Фернандеса де Лисардија(José Joaquín Fernández de Lizardi).


Два века од објављивања овог романа послужила су као инспирација за књижевно-уметнички пројекат "Шугави папагајчић: Пикаро из Мексика у свету уметности", чији је циљ преиспитивање односа између уметности и књижевности, са истицањем различитих начина приказивања исте теме.
Резултат пројекта је изложба "Идентитет ШУГАВОГ папагајчића" сачињена од 20 несвакидашњих радова студената Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, који ће у галерији Института Сервантес бити изложени до 20. децембра.


С обзиром на то да дело Фернандеса де Лисардија (1776-1827) није преведено на српски језик, Катедра за шпански језик и хиспанске књижевности FILUM-а, у сарадњи са професорима Одсека за примењену и ликовну уметност тог факултета, организовала је низ сусрета са студентима уметности. Том приликом разговарало се о детаљима из живота и дела аутора овог романа, анализирао се књижевни период у којем је роман настао, као и Пикарски Роман уопште.


Туђ идентитет као маска за личност без садржаја


Идентитет "ШУГАВОГ папагајчића" тако је стављенпод знак питања кроз радове студената тог факултета, праћене књижевним коментарима професора Катедре за хиспанистику на истом факутлета.

 

Сталну промену личности Пикара, који се мења са сваком новом ситуацијом у свом животу преузимајући туђ идентитет као маску за своју личност без садржаја, учесници су препознали као најзанимљивију тему. Инспирисани тим романом, студенти су на тему личног и колективног идентитета направили 15 радова, захваљујући којима су, кроз различите уметничке форме, постигли да мексички Пикар и даље лута кроз свет уметности. Резултат овог пројекта чине уметничке интерпретације првог хиспаноемеричког романа, али кроз његову повезаност са савременим светом и тему која је одувек окупирала човека: идентитет.


Организатори изложбе су Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу и Институт Сервантес у Београду, у сарадњи са Амбасадом Мексика у Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 03 децембар 2016 16:53
Ирена Спасовић

Ирена Спасовић - Рођена је и живи у Београду. Почела је да се бави новинарством 1997. године када је била студент Физичког факултета Универзитета у Београду на одсеку Б, теоријске и експерименталне физике, где је и дипломирала на теми ,,Релативистички диелектрични тензор анизотропне плазме". Након што је дипломирала, почела је да се бави маркетингом и PR-ом што ју је усмерило да утемељи своје искуство знањем из те области тако што је убрзо дипломирала мастер на Европском универзитету у Београду на теми ,,Бренд као фактор престижа и развоја фирми". Као новинар је написала доста текстова, приказе актуелних културних дешавања, као што су FEST, FAF и концерте група као што су ,,Метаllicа", ,,Roxy Music", ,,Sonic Youth", са чијим члановима је одрадила интервјуе. Поред наведених урадила је интервјуе са многим другим уметницима из поља филма и музике, а то су Massimo, Sergi Lopez, Andreas Vollenweider, Jean-Christophe „Pitof“ Comar, Бата Живојиновић, Милорад Мандић Манда, Винко Брешан, Исидора Бјелица, Арсен Антон Остојић,... Како je интересују поглавља живота, природе и здравља, написала је и чланак ,,Озонски омотач и здравље", http://theosonlayer.blogspot.rs/, http://ozonizdravlje.blogspot.rs/. Њеним интересовањима у вези науке и културе никад краја, што ју је и повезало са ,,Кућом добрих вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија