Кућа Добрих Вести

Login

Филм "Зовем се Неро" победник 22. Фестивала ауторског филма

Оцените овај чланак
(10 гласова)

filmmmmБЕОГРАД -  Доделом награда за најбоље филмове и пројекцијом филма "Тони Ердман" 3.децембра затворен је 22. Фестивал ауторског филма.Овогодишњи Фестивал ауторског филма завршен је доделом главних награда у Дому омладине. Гран при "Александар Саша Петровић", у износу од 5. 000 евра, за најбољи филм главног, такмичарског програма припао је филму "Зовем се Неро", иранског редитеља Рафи Питса(Pitts), а у име фондације Александар Саша Петровић захвалио се професор Божидар Раденковић. Ову одлуку, једногласно, донео је трочлани међународни жири фестивала који је радио у саставу: Гурвиндер Синг(Gurvinder Singh), редитељ филма "Четврти правац", прошлогодишњи победник фестивала, генерална директорка NIPKOW програма Петра Вајсенбургер(Weisenburger), као и једна од најцењенијих пољских редитељки данашњице, Малгоржата Шумовска(Malgorzata Szumowska).Како су чланови жирија навели у образложењу одлуке "Зовем се Неро" је храбри приказ потраге за идентитетом и поштовањем у свету пуном сукоба услед разлика у сталежу, раси, националној припадности, као и ограничења обичних грађана који се све више користе као оруђе у машинерији ратова, да би на крају били жртвовани и одбачени на олтару патриотизма.

Редитељ Рафи Питс нажалост није био у могућности да присуствује свечаном затварању, али се публици обратио путем видео поруке у којој је изразио своје велико одушевљење и захвалност: "Желео бих да се захвалим члановима жирија, као и свима који су ми помогли да снимим овај филм. Александар Саша Петровић, по коме је и Гран при фестивала добио име, има цитат са којим сам се поистоветио, а у коме осећам одјек свог филма: "Боже, ако ми подариш још један живот после смрти, допусти да будем Циганин. Допусти да сам изаберем један од путева: пут радости који ће од мене начинити срећног човека, или пут смрти и сусрет са тобом. "Тако да само желим да кажем да је ово велика част, веома сам дирнут и волео бих да сам у Београду, како бих поделио овај тренутак са вама. Хвала што ми дајете храброст да наставим даље"

Награду за најбољу режију освојио је Кристи Пуијо(Cristi Puiu) за филм "Сијераневада". Жири је објаснио да овај редитељ спаја различите ликове који су суочени са свакодневним страховима у апсурдном и комичном зближавању шире породице и да при томе он даје све од себе, износећи на видело све оно што испуњује наше савремене бриге, нервирања и недоумице. Одважно вођство глумаца у једном затвореном простору са минималним покретима камере мења обичаје снимања и монтаже, чинећи освежавајуће приповедање могућим.

Специјалну награду жирија добио је филм "Албум" чију режију потписује турски редитељ Мехмет Кан Мертоглу(Mehmet Can Mertoglu), уз образложење да је ово обмањујућа и продорна прича о части и приватности унутар друштвених вредности у све већој машинерији државног надзора: "Прецизно испричан и сачињен од јасних слика, „Албум“ је зрео и проницљив првенац".Жири у саставу Иван Икић, Иван Салатић и Тања Шљивар једногласно је одлучио да награду за најбољи филм у селекцији Храбри Балкан додели филму "Транзиција" редитељке Милице Томовић. Жири је истакао да се храброст редитељских избора Милице Томовић не огледа само у третману теме промене пола, него и у њеним естетско-формалним решењима.На самом крају церемоније и непосредно пре поклона волонтера и тима фестивала публици се обратио и добитник Сребрног медведа, редитељ Андреас Дресен(Andreas Dresen): "Заволео сам овај фестивал, пре свега зато што овде нема таштих људи који парадирају црвеним тепихом. Ово је фестивал који нам пружа једно уживање у уметности. Заједно смо се смејали, плакали, размишлљали о овом чудном свету који нас окружује".

Након свечане церемоније приказан је филм "Тони Ердман" номинован за овогодишњег европског Оскара и тиме је званично затворен 22. Фестивал ауторског филма.

На репертоару 22. ФАФ-а приказано је 81 филмско остварење у девет фестивалских дана у периоду од 25. новембра до 3. децембра у 10 биоскопских сала. Фестивал је до сада посетило око 24. 000 гледалаца, а остварења која су изазвала највеће интересовање публике биће приказана на БИС од 4. до 7. децембра у Дому омладине, Дворани Културног центра Београда и биоскопу "Фонтана". Више о наградама, као и програм ФАФ-а на БИС можете пронаћи на званичном сајту фестивала faf.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 05 децембар 2016 13:29
Ирена Спасовић

Ирена Спасовић - Рођена је и живи у Београду. Почела је да се бави новинарством 1997. године када је била студент Физичког факултета Универзитета у Београду на одсеку Б, теоријске и експерименталне физике, где је и дипломирала на теми ,,Релативистички диелектрични тензор анизотропне плазме". Након што је дипломирала, почела је да се бави маркетингом и PR-ом што ју је усмерило да утемељи своје искуство знањем из те области тако што је убрзо дипломирала мастер на Европском универзитету у Београду на теми ,,Бренд као фактор престижа и развоја фирми". Као новинар је написала доста текстова, приказе актуелних културних дешавања, као што су FEST, FAF и концерте група као што су ,,Метаllicа", ,,Roxy Music", ,,Sonic Youth", са чијим члановима је одрадила интервјуе. Поред наведених урадила је интервјуе са многим другим уметницима из поља филма и музике, а то су Massimo, Sergi Lopez, Andreas Vollenweider, Jean-Christophe „Pitof“ Comar, Бата Живојиновић, Милорад Мандић Манда, Винко Брешан, Исидора Бјелица, Арсен Антон Остојић,... Како je интересују поглавља живота, природе и здравља, написала је и чланак ,,Озонски омотач и здравље", http://theosonlayer.blogspot.rs/, http://ozonizdravlje.blogspot.rs/. Њеним интересовањима у вези науке и културе никад краја, што ју је и повезало са ,,Кућом добрих вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија