Кућа Добрих Вести

Login

Божићни концерт на Коларцу

Оцените овај чланак
(8 гласова)

madjarijhorrrrrБЕОГРАД - Камерни мушки хор Сент Ефрем (Szent Efrém Férfikar) из Будимпеште одржаће божићни концерт на Коларцу 10. децембра са почетком у 20 часова.


Сент Ефрем - један је од најпознатијих хорских састава, мађарских хорски састав Szent Efrém Férfikar.


Основан je пре 14 година сa циљем да негује ретко извођена дела мађарске вокалне традиције.


На њиховом првом носачу звука нашла су се дела композитора Јаноша Бокшаија (János Boksay) - грчко католичке литургије закарпатске регије. Успех објављеног CD-а назначио је и почетак успешног и активног рада овог хора. Иначе, треба напоменути да су свој састав назвали према Јефрему Сирину, рођеном у време цара Константина Великог, који је био сиријски ђакон и хришћански теолог у 4. веку. Писао је химне, песме и библијске коментаре, а сматра се најзначајнијим црквеним оцем сиријске хришћанске традиције, због чега и важи за свеца.


Током протеклих десет година хор је забележио редовне наступе у Мађарској, али и наступе на четири континента у 17 земаља. Основу репертоара чине два музичка правца . Први је византијска литургијска музика, а други је очување традиционалне мађарске музике за мушке хорове извођењем музике композитора као што су Лист, Барток, Кодаљ и Лигети, али не треба заборавити да хор изводи и дела савремених композитора.


Чести су извођачи на европским најважнијим музичким фестивалима и од 2011. године овај хорски састав је главни учесник догаћаја под именом Orientale Lumen – Источна светлост, концертног серијала који се одржава сваке године у базилици Szent István у Будимпешти. Такође, учесник је Пролећног Фестивала(Budapesti Tavaszi Fesztiválnak) у Будимпешти и других престижних музичких догађаја, уз честе музичке пратње мађарске грчко-католичке цркве.


До сада су издали 10 албума за које су награђени признањима као што су Supersonic, Pro Cultura Minoritatem Hungariae и Награда за очување мађарског културног наслеђа. Оснивач и уметнички директор хора је Тамаш Бубно, који је и добитник награда Франц Лист и Artisjus.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 децембар 2016 12:26
Ирена Спасовић

Ирена Спасовић - Рођена је и живи у Београду. Почела је да се бави новинарством 1997. године када је била студент Физичког факултета Универзитета у Београду на одсеку Б, теоријске и експерименталне физике, где је и дипломирала на теми ,,Релативистички диелектрични тензор анизотропне плазме". Након што је дипломирала, почела је да се бави маркетингом и PR-ом што ју је усмерило да утемељи своје искуство знањем из те области тако што је убрзо дипломирала мастер на Европском универзитету у Београду на теми ,,Бренд као фактор престижа и развоја фирми". Као новинар је написала доста текстова, приказе актуелних културних дешавања, као што су FEST, FAF и концерте група као што су ,,Метаllicа", ,,Roxy Music", ,,Sonic Youth", са чијим члановима је одрадила интервјуе. Поред наведених урадила је интервјуе са многим другим уметницима из поља филма и музике, а то су Massimo, Sergi Lopez, Andreas Vollenweider, Jean-Christophe „Pitof“ Comar, Бата Живојиновић, Милорад Мандић Манда, Винко Брешан, Исидора Бјелица, Арсен Антон Остојић,... Како je интересују поглавља живота, природе и здравља, написала је и чланак ,,Озонски омотач и здравље", http://theosonlayer.blogspot.rs/, http://ozonizdravlje.blogspot.rs/. Њеним интересовањима у вези науке и културе никад краја, што ју је и повезало са ,,Кућом добрих вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија