Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан миграната

Оцените овај чланак
(2 гласова)

divacccccБЕОГРАД – Међународни дан миграната је међународни празник који се обележава 18. децембра одлуком Генералне скупштине Уједињених нација као последица великог и растућег броја миграната у свету.


УН је позвао све земље чланице УН, међувладине и невладине организације да поштују овај дан за ширење информација о људским правима и основним слободама миграната, размену искустава, као и предузимање акција да се обезбеди заштита миграната.


Међународни дан миграната се најпре види као прилика за признање доприноса који су направили милиони миграната привредама земаља у којима живе, као и матичним земљама, а друго као прилика за промовисање поштовања њихових основних људских права.


Овај дан се обележава у многим земљама, међувладиних и невладиних организацијама кроз ширење информација о људским правима и основним слободама политичких миграната, као и кроз размену искустава и дизајна акција како би се обезбедила заштита миграната.


У Србији више од 5.500 смештених миграната


Међународни дан миграната, 18. децембар, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије дочекује са више од 5.500 смештених миграната у сталним и прихватно-транзитним центрима и подсећа да је од почетка мигрантске кризе, средином прошле године, преко територије наше државе прошло више од 900.000 миграната.


И данас, као много пута до сада, изражавамо забринутост, јер се мигрантској кризи не назире крај, мигрантска рута је само условно затворена, а чини се да је Европа даље од јединственог одговора него на почетку кризе.


И након 580 дана од почетка мигрантске кризе, Србија улаже максималне напоре да збрине мигранте док бораве на њеној територији, истовремено водећи рачуна о безбедности и интересима својих грађана. Са великом забринутошћу чекамо наредну годину, јер су обезбеђена средства недовољна за покривање најелементарнијих потреба миграната, али се надамо да ће међународна заједница разумети и подржати Србију у напорима да мигрантима пружи све што им припада у складу са међународним стандардима.


Комесаријат за избеглице и миграције објавио је да мигранти који бораве на територији наше земље не желе овде и да остану, што ситуацију додатно отежава, посебно имајући у виду да су границе земаља Европске уније за њих затворене.


„Србија је показала висок степен одговорности и хуманости и свој задатак испунила. Сви мигранти који су прошли преко наше територије ургентно су збринути, они који тренутно бораве, уколико желе, имају смештај и све што им по стандардима припада, спречен је велики број илегалних улазака, успешно се сузбија кријумчарење људима. Тако ћемо поступати и даље“, подсећа Комесеријат у свом саопштењу.

                                        iybeli4545

 

Како се наводи наша земља има јасно дефинисану политику и не може да дозволи да буде пасивни посматрач пораста броја миграната због немогућности да наставе пут ка земљaма Европске Уније. Србија ће имати активну улогу у решавању овог питања, уз инсистирање да будемо део јединственог европског решења, посебно кад је реч о реадмисији миграната у земље порекла.


Србија иначе и даље збрињава велики број избеглица из бивших СФРЈ република, интерно расељена лица, повратнике по споразуму о реадмисији и друге рањиве категорије миграната.


Услед распада бивше СФРЈ и конфликата који су уследили деведесетих година прошлог века, дошло је до тога да у Србији потражи уточиште више од 800.000 избеглица из бивших република и интерно расељених лица са Косова и Метохије. Данас у Републици Србији евидентирано је 203.140 интерно расељених лица. Укупан број лица са избегличким статусом је 29.457 (20.334 из Хрватске и 9.080 из Босне и Херцеговине.


Свечано отварање изложбе фотографија „Нови Дом“


Изложба „Нови Дом“ биће отворена сутра у 12 часова у Impact Hub у Македонској 22.


На изложби ће бити представљено 60 фотографија које илуструју резултате две велике иницијативе којима Европска унија подржава решавање трајног смештаја и интеграцију избеглица и расељених лица у Србији и региону – Регионалног стамбеног програма (РСП) вредног више од 260 милиона евра и пројекта „За бољи живот“ вредног 14,2 милиона евра.


На отварању изложбе говориће, заменик шефа Делегације ЕУ у Републици Србији гдин. Оскар Бенедикт, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, гувернер Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ) Rolf Wenzel.


Отварању ће присуствовати и чланови избегличких породица који су кроз један од два пројекта/програма добили трајно стамбено решење и помоћ да започну бољи живот.


Изложба ће бити отворена до 19. јануара 2017. године. Организује се у оквиру кампање “ЕУ и Србија: 15 година партнерства” и представља њен последњи догађај.


Фондација „Ана и Владе Дивац“ помогла мигрантима


Фондација „Ана и Владе Дивац“ већ годину и по дана, од како траје избегличка криза помаже људима који су били принуђени да напусте своје домове и земље због рата. До сада су захваљујући партнерима и донаторима обезбедили помоћ за 350.000 људи у вредности од 3,5 милиона долара.


За то време упознали су многе људе и чули њихове потресне и дирљиве приче, делили смо са њима тренутке туге и среће. Ипак, најлепши међу њима, управо су они када се рађа нови живот који буди наду у боље сутра.


Топлу прича из Боговађе, причу о хуманости и солидарности коју наши људи изнова показују, пренела је једна од активисткиња ове Фондације:


"Данас смо из ваљевског породилишта извели Седики Кхатру и њену новорођену бебу. Док је њено четворо деце нестрпљиво чекало полазак за Ваљево, колега Иван из Комесаријата за избеглице и миграције и ја припремали смо неопходне ствари за њихов долазак. Како у Центру нису имали опрему за новорођенчад, волонтерка Ана Јаковљевић изашла је у сусрет тако што је донирала ствари - памучне пелене и ћебенце. Четворо малишана који су жељно ишчекивали сусрет са мамом и маленом сестром обрадовали смо слаткишима. Био је ово непоновљив тренутак који ћу памтити целог живота".

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 18 децембар 2016 21:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија