Кућа Добрих Вести

Login

Хоћеш да будеш добар говорник?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

govornistovoБЕОГРАД - За говор се може рећи да је темељ сваке комуникације, најважнији и најуспешнији начин комуницирања међу људима. Говор је средство споразумевања, размењивања идеја, мишљења и ставова, али и остваривања интереса као и средство потврђивања.

 

Како да овладате вештином говора?

 

Образовани и амбициозни људи који теже да у животу остваре неки циљ, пре или касније се нађу у ситуацији да схвате да њихове говорничке вештине нису на нивоу ситуације или околине у којој су се нашли. Пословни, друштвени и лични успех се кроз свакодневно искуство, показало да зависи од способности говорника да људима у својој околини јасно саопшти ко је, шта жели и у шта верује. Нису сви природно талентовани говорници и зато мисле да самим тим није ни суђено да развијају тај аспект комуникације, али у том случају треба имати у виду да и најталентованији не постижу добре резултате без вежбе. Вежба је основни и наједноставнији начин да се развију говорничке особине.

 

Пет најважнијих особина успешних говорника су: расположеност за комуникацију,  слушање својих саговорника, стрпљење, умеће постављања питања и наклоњеност ка резултату.

 

У циљу да развијете своје говорничке способности и да у свакодневној комуникацији на радном месту или у личним контактима оставите утисак тачног, јасног и естетски лепог изражавања, можете да радите ове вежбе:

 

- гласно читање текстова који су вам на располагању: новински чланци, поезија, текстови на Интернету

- приликом вежбе изговора водите рачуна да правилно акцентујете сваку реч

- читање текста уз наизменично мењање брзине читања (споро и брзо изговарање текста)

- изговарање тешко изговорљивих речи

- брзалице


вежба погледа који треба да је концентрисано задржан на слушаоцима, а да не прелази у гледање у некога нетремице, што је свакако лоше делује
вежбати кратко и јасно изражавање, прескакати поштапалице, односно свесно их избацивати (хм, али, као, овај…)


Добар говорник сем говорних вештина мора свесно контролисати своје невербално изражавање да би другој особи дао на знање информацију коју жели и речима да пренесе. Сем вербалне комуникације свако од нас има и ону мање свесну страну, тзв. невербалну комуникацију, па тако треба увек имати на уму док говорите:

 

- шта радите са рукама, да ли их покрећете у гестовима
- да вам тон буде што припроднији
- да се не пренаглашавају речи
- да је ваше изражавање у ритму са другим особама, ако је дијалог у питању


За развој и успех говорничке вештине пресудно је знати изабрати праве речи, изрећи их на најупечатљивији начин, правим тоном, у право време и при томе не бити ни преопширан ни прекратак!

 

Вештине презентовања

 

Припремите се – Квалитетна припрема је кључ сваког успешно обављеног посла. Пре него што кренете на осмишљавање саме презентације, морате се наоружати свим потребним информацијама. Немојте се плашити да питате оно што не знате. Боље да питате, него да упрскате ствар кад је већ све готово. Од колега који боље познају тематику или имају више искуства од вас, извуците све детаље који су вам потребни како бисте добро одрадили посао.

 

Осмислите форму презентације – У осмишљавању саме презентације посебну пажњу дајте њеној форми. На самом почетку презентације се представите и реците шта је тема коју презентирате. Ваша презентација мора имати увод у тему где ћете слушаоца упознати са оним о чему ћете говорити и на тај начин га увести у тему. У средњем делу ћете говорити о самој сржи ваше теме па му придајте посебну важност. На крају презентације закључите са пар реченица те дајте могућност комуникације. То значи да слушаоцима треба да обавезно дате могућност да поставе питања ако им нешто није било јасно или ако желе нешто више да сазнају о теми. Припрема за презентацију је кључна за овај део. Немојте допустити да не знате одговор на постављено питање или да неко други треба да одговара уместо вас.

 

Вежбајте – Када сте на папиру осмислили своју презентацију, треба да је увежбате. То не значи да морате напамет научити оно што сте ставили на папир. Најбоље је да направите мали подсетник о најважнијим детаљима презентације и на основу тога увежбате свој говор. Презентација треба да изгледа попут разговора, иако говорите само ви. Због тога је потребно да вежбате. Вежбајте пред својим пријатељима, члановима породице или пред огледалом. Вежбајте до оног тренутка док не будете у потпуности задовољни својим излагањем.

 

Пазите на време – Успешна презентација је она која слушаоца информише о најважнијим детаљима презентованог материјала, а није му ни у ниједном тренутку напорна или досадна. То значи да треба погодити право време трајања, како презентација не би била прекратка и прешкрта информацијама или, са друге стране, толико дуга и опширна да слушалац на крају ни не зна шта је слушао. Истраживања показују да је најефикасније првих 15 минута неког предавања. Током времена слушаоцу прогресивно пада концентрација тако да предуга излагања немају сврху.

 

Припазите на држање тела – Држање тела пуно говори о нама самима. Избегните врпољење на месту, преплитање прстију или наслањање на сто. Ово су само неки примери којима свом слушаоцу дајете до знања да сте нервозни, односно незаинтересовани за тему о којој говорите. Заузмите одлучан став и на тај начин покажите да владате темом о којој говорите.

 

Одаберите прикладну одећу – Ништа осим ваше теме не сме заокупљати пажњу ваших слушаоца, чак ни ваша одећа.

 

Опустите се – Настојте да будете што опуштенији, Ваши слушаоци ће знати ако сте нервозни. Због тога је важно да се добро припремите јер ће вам то улити самопоуздање које вам је потребно. Ако вам се и деси неки мањи пропуст, немојте допустити да вас то збуни или поколеба. Наставите даље и до краја завршите презентацију.

 

Извор: Кућа добрих вести/Estiem.org.rs

 

 


Последњи пут измењено петак, 20 јануар 2017 16:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија