Кућа Добрих Вести

Login

Србија потписала Конвенцију Савета Европе о кинематографској копродукцији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fotogrefijakonvekcniaНа свечаној церемонији у Ротердаму министар културе и информисања Владан Вукосављевић у име Републике Србије потписао је ревидирану Конвенцију Савета Европе о кинематографској копродукцији која ће омогућити учешће у копродукцијама и са земљама ван Европе.

 

 

Србија је тако заједно са Холандијом, Грчком, Словенијом, Чешком, Луксембургом, Норвешком, Малтом и Италијом међу првим потписницима ове Конвенције из Европе, а очекује се да остале европске државе то учине у току године, објавило је Министарство културе и информисања.


Потписивањем Конвенције Србија више није у обавези да склапа посебне билатералне уговоре са земљама које су потписнице Конвенције. Поред тога, даје могућност нашој земљи да буде активан учесник у креирању одговарајућих ефикасних механизама сарадње у области кинематографије, сагласно технолошком развоју, новим финансијским механизмима и аудио-визуелној пракси.


Конвенција прецизира и корекцију процента минималног националног учешћа да би се аудио-визуелно дело назвало копродукционим.

 

У билатералним копродукцијама тај проценат је снижен са 20 на 10 одсто, док је у мултилатералним копродукцијама спуштен са 10 на пет процената, што ће ослободити део буџета за подршку аудио-визуелној индустрији, с обзиром да ће минимално учешће од пет одсто усмерити многе домаће продуценте да траже партнере међу чланицама Еуримажа.


Такође, нова конвенција предвиђа повећање процента када је реч о већинском учешћу у мултилатералним копродукцијама и то са 50 на 80 одсто, односно са 80 на 90 процената у билатералним копродукцијама.
Пре свечане церемоније министар Вукосављевић састао се са заменицом генералног секретара Савета Европе Габриелом Батаини Драгони, са којом је разговарао о сарадњи у области аудио–визуелне политике и значају ратификовања Конвенције.

 

Посебна тема састанка било је културно наслеђе, са фокусом на стање српске културне баштине на Косову и Метохији.


На састанку је било речи и о новој Конвенције о прекршајима у вези са културним добрима која је у фази израде и учешћу Србије у новом програму Савета Европе „Интеркултурни градови". Вукосављевић и Батаини Драгони дотакли су се и реконструкције Народног музеја и Музеја савремене уметности, као и Стратегије развоја културe Републике Србије од 2017. до 2027.


На маргинама скупа министар Вукосављевић имао је билатералне састанке са холандском министарком образовања, културе и науке Јет Бусемакер и министром туризма Малте Едвардом Луисом, надлежним за област кинематографије, са којима је разговарао о могућностима јачања сарадње и повећања културне размене.

 

 


Последњи пут измењено среда, 01 фебруар 2017 22:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија