Кућа Добрих Вести

Login

Правопис у слици и речи

Оцените овај чланак
(1 Глас)

uliceeee67БОР - Правопис у слици и речи је назив недеље правописа која је реализована недавно у Народној библиотеци Бор.


Програм је дело удруженог рада ОШ „3. октобар” и Дечјег одељења Народне библиотеке Бор, а уз свесрдну помоћ Енигматског клуба Бор и Драмског студија Центра за културу Бор, пренео је портал Удружења „Живојин Мишић“.


Окосница целог програма је допуњена фото-изложба Ма ко је бре неписмен, изложба фотографија јавних натписа са правописним грешкама, која је први пут приказана у мају. Изложба је у исто време била и мотивациона, али и развојна јер је пружила могућност за развијање одговорности и свести о важности поштовања правописа, нарочито у јавном простору.


Недеља правописа је имала две циљне групе: децу/ученике и одрасле/наставнике и учитеље. За одрасле су урађена два предавања: Правопис у школској администрацији, где је указано на најчешће правописне грешке и недоумице приликом попуњавања школске администрације и Правопис у савременој комуникацији, на коме је поред основних одлика и врста савремене комуникације, истакнута неминовност повезивања правописа и куцања текста, као и правилног састављања и слања имејл порука, најраспрострањеније форме електронске комуникације.


За ученике су осмишљени Правописна енигматика (такмичење у решавању укрштеница, ребуса и анаграма) и квиз Колико познајем правопис (укупно шест игара где је свака игра представљала једну правописну област) у коме су снаге одмериле четири борске основне школе. Победницима су обезбеђене и пригодне награде (поклон шољице, обележивачи за књиге, дипломе, чланске карте и по један примерак Правописа и Клајновог Речника језичких недоумица за школску библиотеку.


Цео програм је требало да скрене пажњу на недопустиво велики број правописних грешака, да утиче на развијање одговорности и свести о важности поштовања правописа јер правила без примене не значе ништа.


Судећи по броју посетилаца, појачаном интересовању за правописне приручнике, броју нових чланова Народне библиотеке у периоду мај – децембар, али и по присутности и извештавању медија, почев од локалних до телевизија и радио станица са националном фреквенцијом, циљ правописне недеље је и остварен.


Циљ удружења „Живојин Мишић“ је препознати проблеме у друштву чија решења, кроз пројекте и активности удружења имају дугорочне позитивне ефекте на младе.


Подстицање предузетништва код младих у исмеравање ка истрајности, иновативности и иницијативи, такође је један од циљева удружења као и подстицања грађана и друштва уопште на иницијативу и веру у натпросечне резултате.


Извор: Кућа добрих вести/zivojinmisic.rs


Последњи пут измењено четвртак, 02 фебруар 2017 21:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија