Кућа Добрих Вести

Login

Инфо дан "Програми Европске уније за мала и средња предузећа"

Оцените овај чланак
(3 гласова)

enterpres5454545БЕОГРАД - Регионална привредна комора Kолубарског и Мачванског управног округа у сарадњи са Министарством привреде организовала је у четвртак, 23.фебруара у Ваљеву, Инфо дан на тему представљања Програма за конкурентност малих и средњих предузећа KОЗМЕ и Програма за истраживање и иновације Хоризонт 2020.


Програме су презентовале Биљана Глишић и Јелена Станојевић, сараднице у Центру за ЕУ интеграције Привредне коморе Србије.
О циљевима програма, актуелним активностима Јелена Станојевић каже:


”Тема данашњег инфо састанка је промоција ЕУ програма доступних малим и средњим предузећима у Србији. Привредна комора Србије организује редовне обуке и инфо дане са циљем да што више предузећа упознамо и подстакнемо да учествују у програмима и да се што боље припреме за инструменте и програме који ће бити доступни када постанемо чланица Европске уније и додаје:“Интересовање привредника је велико, у питању су инвентивни програми где је и конкуренција велика. Иновација се огледа у унапређењу већ постојећих технологија, производа, услуга, нових тржишта за старе производе, увођење енергетске ефикасности, нових материјала и слично. Пројекти се пишу на енглеском језику, што је ограничавајући фактор за наше привреднике, али је олакшавајуће то што се апликација подноси електронски, без додатних трошкова, електронски се добија одговор да ли сте прошли или не, и шаљу вам сугестије како да унапредите ваш предлог за следећи позив. Јако је важно да прегледате базу шта је финансирано јер други пут неће финасирати исти пројекат.”


Из Србије четири компаније су прошле у програму Хоризонт 2020 и добиле бесповратна новчана средства у износу од 50.000 евра, једна компанија је наставила са другом фазом и добила 1.600.000 евра. ИТ сектор је најиновативнији када је у питању и Србија и земље Европске уније, а највише пројеката прошло је из Италије и Шпаније.


Шта је Европска мрежа предузетништва?


Европска мрежа предузетништва(ЕЕН мрежа) је мрежа организација за пословну подршку малим и средњим предузећима коју је основала и суфинансира Европска унија кроз ЕУ програм за конкурентност малих и средњих предузећа ЦОСМЕ. Тренутно мрежу чини преко 600 организација из 60 з Kроз своје бесплатне услуге Европска мрежа предузетништва(ЕЕН) има за циљ да малим и средњим предузећима обезбеди лакше и брже проналажење ино партнета за своје међународне подухвате и унапреди иновационе и пословне капацитете фирме.


У оквиру Базе пословне сарадње ЕЕН мреже имате могућност да пронађете дистрибутере за своје производе, добављаче, партнере у производњи и трансферу нових технологија, као и друге релеватне информације за ваше пословање.

Услуге Европске мреже предузетништва намењени су:


Малим и средњим предузећима и предузетницима
Научно истраживачким развојним институцијама
Професионалним привредним организацијама
Локалним самоуправама
Предузећима из иностранства која желе да прошире своје пословање на тржишту Србије
Kако постати члан Европске мреже предузетништва?
Kонтактирајте једну од институција Kонзорцијума ЕЕН Србија
Попуните одговарајући формулар за приступ Бази пословне сарадње
Ваш профил фирме ће бити објављен у оквиру Базе пословне сарадње у најкраћем могућем року и биће видљив 365 дана у години.
Базу пословне сарадње можете користити и ако нисте члан ЕЕН мреже, као и све остале услуге које она пружа.


Презентација програма "Кораk по Корак"


У организацији Регионална привредна комора Kолубарског и Мачванског управног округа у Ваљеву је организована промоција програма “Kорак по корак”. У питању је програм Ерсте банке креиран са циљем економског и социјалног оснаживања стартап фирми и социјалних предузећа кроз различите пакете едукативне, финансијске и менторске подршке. Намењен је стартап фирмама који имају историју пословања мању од 24 месеца, социјалним предузећима без обзира на дужину пословања и бизнис идејама које још увек нису покренуте али имају одрживу пословну идеју и тржишни потенцијал.


Програм нуди помоћ у изради бизнис плана, комбинацију онлајн и офлајн едукације, финансирање ваше пословне идеје и пројекта, менторску подршку и умрежавање са другим фирмама.


Пријаве за програм ће бити активне од 1. децембра 2016. године и бизнис планове можете поднети преко веб сајта www.korakpokorak.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Ово финансирање проистиче из гаранције коју је финансирала Европска унија по Програму за запошљавање и друштвену иновацију.


Последњи пут измењено среда, 01 март 2017 23:50
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија