Кућа Добрих Вести

Login

Почиње са радом Центар за уметност стрипа

Оцените овај чланак
(1 Глас)

stripa34343Као део будуће националне стратегије за стрип, Београд и Србија добијају културни подухват који ће обрадовати све нараштаје.


Нова програмска целина, Центар за уметност стрипа, почиње са радом у Дому омладине Београда у среду 19. априла организовањем „Дана Шерлока Холмса: од Дојла до Лација“, а наставља се сутрадан, 20. априла, дружењем љубитеља „Политикиног Забавника“ и промоцијом другог тома сабраних прича најомиљенијег српског и југословенског стрипа „Дикан“.


Потом ће у петак 21. априла у Крагујевцу бити представљан нацрт националне стратегије за стрип и сам Центар за уметност стрипа, најавио је Дом омладине Београда.


Први своје врсте у Југоисточној и Источној Европи, Центар за уметност стрипа ће редовно организовати делатности од културног и друштвеног значаја, а да су везане за ликовно приповедање и визуелну комуникацију.


Ово је заједнички подухват Удружења „Свет стрипа" из Крагујевца, Дома омладине Београда и Удружења стрипских уметника Србије (УСУС), са бројним партнерима у земљи и иностранству — уметничким, културним, образовним и научним установама. Најширој публици нуде се предавања, трибине, промоције, курсеви и радионице, стручно-научни скупови, фестивали и конвенције, истраживање, издаваштво, стручне процене и друго.

 

Педесетак програма у пробном периоду


У пробном периоду април-јун, сваке седмице ће у Дому омладине Београда бити представљана светска и домаћа ремек дела, угледни и млади аутори, Политикин Забавник дан пре изласка, међународни стручни скупови, те програми поводом 40. годишњице групе „Београдски круг 2“.


Програми се реализују и у другим просторима и градовима, у оквиру програма "Дом омладине Београда у гостима". Први спољни програм је био 5. априла у Дому културе „Рибница“ у Краљеву где је премијерно представљен нацрт националне стратегије за стрип као и сам Центар за уметност стрипа. За тим следе Крагујевац (21. април), Ниш (Међународни фестивал „Нифест“, 11-4. мај), Шабац (Ноћ музеја, 20. мај), Вршац, Ваљево, Лесковац...


Дубоки корени стрипа у српској култури


Заснивањем Центра за уметност стрипа потврђује се и даље развија феномен да је Србија и наш регион већ пун век средиште стрипске уметности у Источној Европи. Стрип је компаративно гледано најуспешнија српска културно–уметничка област по планетарној раширености — како по квантитету и масовности, тако и квалитету и критичкој рецепцији на свим меридијанима.


У самој српској култури и друштву, уметност стрипа има посебно место. То се види још од ликовног приповедања на средњевековним фрескама и житијним иконама, преко утемељивања модерне културе од средине 19. века (у стрипу су учествовали и Јован Јовановић Змај, Милан Јовановић Батут и многи други великани), затим периода 1935–1941. када је Београд био уметнички центар стрипа за целу Европу, издавачки богатог периода СФРЈ, до данашњих дана који — упркос економске кризе — по стваралачком значају представљају ново златно доба ове уметности код нас.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 18 април 2017 16:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија