Кућа Добрих Вести

Login

Први Дани корејске културе у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

TAGO454545БЕОГРАД - У наредне три недеље амбасада Републике Кореје (РоК) ће представити прве Дане корејске културе у Србији. Публика у Београду на различитим локацијама, и у Новом Саду, ће моћи да присуствује низу превасходно културних манифестација и друштвених окупљања.


“Циљ нам је да кроз овај фестивал додатно ојачамо већ блиско пријатељство и културне везе Србије и Кореје,” поручио је амбасадор РоК Деђон Ју у уводном делу електронског и папирнатог издања модерно и луксузно опремљене брошуре Дани корејске културе.


Први Дани корејске културе ће бити најављени изложбом познате дизајнерке Хесун Ли (Hye-soon Lee) 20. маја у Београду, у оквиру манифестације Ноћ музеја. Свечано отварање изложбе госпође Ли којом ће бити представљена традиционална корејска ношња ханбок, као и почетак читаве манифестације, ће бити 23. маја.


Јужна Кореја која потиче из историје дуге 5.000 година, има јединствен културни идентитет, чије се богатство и живост огледају у 19 нематеријалних културних наслеђа човечанства на листи УНЕСКО, треће највеће у свету, поред 12 места проглашених за светску баштину. Страст за модернизацијом и обилата подршка државе су водили савременој јужнокорејској култури чији утицај у свету далеко превазилази њених 50 милиона становника стешњених на простору од тек 100.000 квадратних километара.
Амбасадор Ју је навео да су за фестивал организовани разнолики догађаји, од музичких, уметничких изложби, предавања, филмских пројекција, гастрономских искустава, до К-попа и К-драме. Публика ће имати прилике да види, чује, проба и искуси делове Кореје, те да открије чувено корејско гостопримство, навео је Ју.


Амбасадор је упутио речи хвале многобројним партнерским институцијама, уметницима, сарадницима и волонтерима, који су заједнички сарађивали са амбасадом. Ју је одао признанје и јавности у Србији на пруженој подршци.


Програм


20. мај – Најава изложбе


“Тајно наслеђе”
Ханбок изложба дизајнерке Хесун Ли

(у оквиру манифестације Ноћ музеја)


23. мај – 31. мај


УК Пароброд

(Капетан Мишина 6а)
Слободан улаз
Ханбок, појам који се односи на традиционалну корејску ношњу, један је од битнијих делова живота, али и естетике у Кореји. Хесун Ли (Hye-soon Lee) из модне куће Дамјон (Damyeon) једна је од најцењенијих дизајнерки инспирисаних ханбоком.


У оквиру изложбе „Тајно наслеђе” ((‘Secret Heritage’), биће представљени гламурозни церемонијални одевни комади, као и свакодневна одећа, у целости направљена од природних, еколошких материјала.


Хесун Ли је дизајнерка која је успела да ханбок врати у моду кроз иновативни рад који спаја различите жанрове попут балета, оријенталног сликарства, филма, али и 3D видео снимака. У Европи је колекција Лијеве приказана у музеју Лувр током изложбе „Кореја сада” (Korea Now Exhibition, 2015–2016.)

 

                                                        AmbYoo
Предавање о ханбоку са дизајнерком Хесун Ли 24. Мај, 11:00-12:30

УК Пароброд

(Капетан Мишина 6а, Piano Room)

Слободан улаз


Публика ће имати јединствену и ретку прилику да поразговара о моди, уметности и естетици са цењеном дизајнерком Ли. Лијева ће говорити о свом раду и о ханбок традицији, окружена својим делима, која су део изложбе.
„Цвет” & „Мачка или човек?”
Изложба уметника Сунгбек Шина и Јонгхун Кима


27. април – 25. мај


Културни центар Београд

(Кнез Михаилова 6)

 26. мај – 7. јун

Научни клуб

(Краља Петра 46)

Слободан улаз


Овај уметнички дуо из Сеула чине компјутерски инжењер Сунгбак Шин (Seung Back Shin) и уметник Јонгхун Ким (Yong Hun Kim). Они ће представити своје најновије радове који се баве утицајем технологије на човечанство.


Софтвер за препознавање лица и оригиналан програм су оно што је створило овај рад. Дело „Цвет” ((‘Flower’) представља серију деформисаних фотографија цвећа које компјутер упркос томе препознаје као цвет.

 

Дело „Мачка или човек” ((‘Cat or Human’) вас тера да се запитате - да ли сте ви човек или мачка?


ТАГО

 

Перформанс перкусиониста

 

14. јун, 20:00–21:00
Дворана Дома синдиката
(Дечанска 14)

Слободан улаз, резервација је неопходна (Eventim)

Чланови Таго групе су младе генерације корејских музичара и комбинују корејске традиционалне инструменте, од највећих до најмањих перкусија, са борилачким вештинама. Перкусионисти изводе све ритмове, од традиционалних до савремених и сједињују се са плесачима у узбудљивим покретима и акробатици.

 

                                       ambasadoryo

 

Ћанћи – Корејска слава

27. мај, 16:00–18:00

Манакова кућа


(Гаврила Принципа 5)
Слободан улаз, храна ће бити служена док трају залихе
„Када домаћин позове госте, мора послужити толико хране да се ногаре стола савију под теретом”, каже чувена стара изрека у Кореји.


Уколико постоји нешто што повезује људе из Кореје и Србије, то је дефинитивно њихова љубав према породичним окупљањима која се базирају на храни. Догађај „Корејска слава” истражује сличности измећу корејског ћанћија (janchi – журка) и српске славе. Оба догаћаја обухватају ритуале, симболизам, породичне обреде, весеље и велики избор одличне хране. Кроз изложбу фотографија и дегустацију типичне корејске хране која се служи за цанци, публика ће имати прилику да искуси праве укусе Кореје.


*Организатори се надају да им нећете замерити што нису у могућности да обезбеде довољно хране да се ногаре стола искриве, као што би требало. Уместо тога, биће понуђени четири врсте јела и једно традиционално пиће.


Амбасадорова К-поп журка


29. мај, 20:00


Клуб Shake’n’Shake (Ушће бб)


Улаз слободан (На Фејсбук страници се можете информисати о распореду и детаљима догаћаја)
Трећу годину за редом Амбасадорова К-поп журка је догадај који сви К-поп фанови из окружења жељно ишчекују. Као и до сада, публику очекује добар провод, са додатком овогодишњих хитова!


*Алкохол ће бити служен искључиво пунолетним особама (лична карта је неопходна).


Кореја All Day Long!


28. мај 10:00–22:00

Културни центар Рекс (Јеврејска 16)

Слободан улаз


Не знате куда да поведете децу која устају рано суботом ујутру? Треба вам терапија после година самосталног учења корејског језика? Желите да певате на сав глас ваше омиљене К-поп песме у ултимативном норебанг (караоке) изазову? Или сте само фан неких од следећих жанрова: К-драма, К-шоу програм, К-поп?


Онда је ово прави дан за вас. Целодневни догађај посвеђен фановима корејске популарне културе, биће комбинација дечјих анимација, радионица корејског језика, такмичења у говорништву, норебанг караоке изазова, К-поп плесне радионице, размене К-поп сувенира и заједничког гледања корејских драма! Спремите се, нема посустајања и проверите нашу Фејсбук страницу за више информација о такмичењу.

 

                                                      PERKUSIJA

 

Радионице корејског језика


Пријавите се на време. Пратите Фејсбук страницу за све информације.


26. мај, 18:00-18:50, 19:00-19:50
(УК Пароброд)
27. мај, 11:00-11:50
(УК Пароброд)
28. мај, 11:00-11:50, 12:00-12:50
(КЦ Рекс)
Треће такмичење у говорништву на корејском језику
27. мај, 13:00-15:00
(КЦ Рекс)
Слободан улаз


(На Фејсбук страници се можете информисати о распореду и детаљима догађаја)


Придружите се групним радионицама корејског језика, као и индивидуалним разговорима. Прво увежбајте своје вештине, па се онда придружите трећем такмичењу у говорништву на корејском језику, где победника чека награда (главна награда: Samsung Galaxy мобилни телефон)!


Регистрација је обавезна и за радионице и за такмичење.


Пратите нашу Фејсбук страницу за све информације.

 

                                            27343434

 

Читање корејске поезије

 

26. мај, 17:00-18:00
УК Пароброд
(Капетан Мишина 6а)
Слободан улаз


На овом догаћају ће Ҕујон Сон, (SUN Ju Yearn) други секретар амбасаде Републике Кореје, читати савремену корејску поезију, након чега ће уследити дискусија о тим делима са др Милом Стаменковић која је докторску дисертацију о модерној корејској књижевности одбранила на Академији за корејске студије у Сонгнаму (Seongnam) у Кореји. Дела ће бити читана на корејском, енглеском и српском језику.

 


 

 

Okvang Sunjim


„Живот у будистичким храмовима у Кореји


24. мај, 19:00-21:00


УК Пароброд (Капетан Мишина 6а)
Слободан улаз


Okvang Sunjim је студирао филозофију и рано се заинтересовао за културе и религије Азије. Провео је око 25 година изучавајући будизам у Азији, живео је у југоисточној Азији, обилазио тибетанске ламе у Непалу, Тибету и северној Индији, неко време живео у Јапану, а највећи део свог времена провео је у корејским зен манастирима. На овом предавању говориће о животу у корејским зен манастирима из властитог искуства, након чега ће демонстрирати један део праксе медитације и објаснити њен значај.


Корејски филм


25. мај, 19:00-21:30
30. мај, 16:00-18:00
30. мај, 18:00-21:00


УК Пароброд

(Капетан Мишина 6а, биоскопска сала)
Слободан улаз


Дођите и погледајте неке од класика корејске кинематографије у пријатном амбијенту малог биоскопа у УК Пароброд и поделите своја мишљења са другим филмофилима.


На Фејсбук страници се можете информисати о распореду и детаљима догађаја.

programkoreja

 

Политички семинар “Регионална стабилност и сарадња на Корејском полуострву и на Балкану”

30. мај 2017, 10:00

Crowne Plaza

Улаз искључиво уз позивницу


Бивши министар спољних послова, Њ.Е. Ју Мјонг Хван (Yu Myung-hwan ) и професор Шин Бом-чол (Shin Beom-chul) предавач и истраживач на Корејској националној дипломатској академији, придружиће се стручњацима из Србије у компаративној анализи ситуације на Корејском полуострву и на Балкану.


Амбасадор Ју био је министар спољних послова Републике Кореје од 2008. до 2010. и био је активно укључен у преговоре између шест страна током тог периода. Његова искуства и директан приказ ситуације у региону пружају ретку прилику за упознавање политичких околности у Кореји.


Проф. Шин је током каријере био је дипломата при Министарству спољних послова и истраживач при Корејском институту за одбрамбену аналитику, најозбиљнији корејски “think tank”за питања безбедности и одбране.


Предавање из књижевности

 

                                                   SSARI                                 


Нови Сад

6. јун, 11:00-12:00
Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду,
Улаз слободан


Корејска књижевност дуго није била доступна српској публици услед великих језичких баријера. За то време, градила је углед на светској књижевној сцени својом тамном, трансгресивном фантастиком и делима писаца као што је Хан Канг.
Ханг је 2016. освојила престижну Међународну Ман Букер награду за роман Вегетеријанка (The Vegetarian). Ово издање доступно је и на српском језику. Радња романа смештена је у далеку земљу, стога су њене културне референце мало теже за разумевање читаоцима у Србији. И поред тога, ово дело представља својеврстан књижевни изазов.


Др Мила Стаменковић специјализовала се за корејску савремену књижевност на докторским студијама у Кореји. На овом јединственом књижевном предавању говориће о специфичностима савремене корејске књижевности и спремно одговорити на сва ваша питања.


Посетите Фејсбук: @koreanembassyserbia


E-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 19 мај 2017 08:38
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија