Кућа Добрих Вести

Login

"Београдски читач" прешао океан

Оцените овај чланак
(1 Глас)

belgraderinterБЕОГРАД - У читаоници Градске библиотеке Београда, пре пар дана је одржана занимљива књижевно-филмска промоција.

 

Своју нову збирку песама - "Додир", представила је Проф. др Гордана Пешаковић која као професор и декан ради на Факултету у Орланду (Флорида, САД). Гордана је члан Удружења књижевника Србије и једна од иницијаторки пројекта "Београдски читач".

 

Гордана Пешаковић је позната не само по свом поетском и прозном стваралаштву, ово је њена седма књига, већ и као једна од иницијаторки пројекта "Београдски читач".

 

Отуда је на овом догађају премијерно приказан и кратак филм са откривања скулптуре "Београдски читач" у Каселберију (Орландо, Флорида). Наиме, Проф. др Пешаковић је омогућила да овај догађај остане сачуван и забележен као пример савременог културолошког мисионарства.

 

Сетимо се, пројекат "Београдски читач" је покренут пре три године у циљу афирмације читања, књижевности, образовања и просветитељства. Након изложбе уприличене априла 2015. у Галерији РТС-а у Београду, Београђани су гласањем одлучили које ће идејно решење, од седамнаест колико су их направили мастер студенти и докторанти Факултета примењених уметнсти у Београду, бити постављено у Чубурском парку на Врачару. Одмох потом, придружило се Панчево, подржавајући мисију "Боградског читача" својим "читачем", такође одабраним између претходно одабраних идејних решења која су имала заједничку тему: подршка читању.


Априла ове године, "Београдски читач" је прешао и океан. Захваљујући иницијативи и напорима Проф. др Гордана Пешаковић, откривена је и трећа скулптура и то испред Градске куће Каселберија (Орландо, Флорида) у Лаке Цонцорд Парку, у Америци. Пешаковићева је омогућила да овај догађај остане сачуван и забележен као пример савременог културолошког мисионарства.

skulpturaorlango                      

Уз, само за потребе овог филма, изведену мелодију песме "Тамо далеко" (Проф. др Слободан Пешић, виолина), приказани су исечци изузетно добро организованог културно-уметничког програма. Стихови познатих српских и америчких аутора, као и стихови српских епских песама, које су овом приликом говорили српски и амерички ђаци и студенти, учинили су да догађај буде културолошки значајан и истовремено веома дирљив и мотивишући за младе људе који су се том приликом окупили. Америчка студенткиња је, након догађаја изговорила: - Захваљујући овом догађају, пронашла сам свој глас.

 

Иницијаторке пројекта "Београдски читач" искористиле су прилику која им се пружила на овој књижевно-филмској промоцији да гостима који су током 2015. године својом финансијском донацијом омогући псотављање скулптуре у Чубурском парку у Београду - уруче захвалнице.

 

Поред књижевнице Гордане Влајић, на промоцији је о поезији Гордане Пешаковић, али и о значају пројекта "Београдски читач" говорио и глумац Љубивоје Тадић. После сваке изговорене песме, публика је реаговала громким аплаузом. Посетиоци у пуној читаоници Библиотеке града Београда поздравили су ауторку која се, на крају, захвалила песмом примереног наслова "Хвала":
хвала ти Боже
на свему што си ми дао
хвала ти Боже
на свему што си ми узео
хвала ти Боже
што ме чуваш
и у губитку ми откриваш
нови смисао постојања
хвала ти Боже

 

Иначе, у припреми је монографија о феномену "Београдског читача" који је окупио и наставља да окупља поклонике књижевности из Србије и света.


Ауторке монографије су Гордана Влајић, Гордана Пешаковић и Тања Шикић. Институционалну подршку пројекту, уз отварање наменског рачуна за скулптуру "Београдски читач", пружило је Удружење књижевника Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 јун 2017 13:47
Гордана Влајић

Гордана ВЛАЈИЋ (1959, Панчево) је дипломирала на Факултету политичких наука (смер: новинарство) у Београду и специјализирала Односе са јавношћу. Ради у Секретаријату за заштиту животне средине Градске управе Панчева. Написала је три књиге за децу и шест за одрасле, а песме и приче су јој објављиване у многобројним зборницима, збиркама, антологијама и часописима. Добитница је Првог српског пасоша са још 203 заслужних грађана Србије, у промотивној кампањи коју је реализовала Влада Србије, носилац је Златне значке и Повеље за посебан допринос у култури које додељује Културно просветна заједница Републике Србије и Министарство за дијаспору Републике Србије, као и више награда за књижевно ставралаштво. Члан је организације "Поетас дел Мундо", Удружења књижевника Србије, Српског књижевног удржења „Милош Црњански“ (Стокхолм, Шведска), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и МЕНСЕ. Почасни је члан «Провиденце», Удруге за промоцију уметности и културног туризма (Биоград на Мору, Хрватска).

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија