Кућа Добрих Вести

Login

Пет разлога зашто су бајке добре за децу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

laguna111111„Ако желите да вам деца буду интелигентна, читајте им бајке. Ако желите да буду још интелигентнија, читајте им још више бајки“, Алберт Ајнштајн.

 

Ево пет разлога зашто су бајке заправо сјајне за децу:

 

Подстичу дететову машту и културолошку писменост

 

Дечја машта је моћна и јединствена ствар. Не само да че подстаћи дете на то да оно само измишља приче и игре, већ је и кључни фактор њихове креативне мисли и може да дефинише тип образовања, каријере и живота који ће дете касније имати. Уз машту иде и културолошка писменост: бајке често укључују различите културе и начине на који се неке ствари раде. Оне уче децу о културолошким разликама у свету и подстичу их да науче нове ствари.

 

Уче нас да разликујемо добро од лошег

 

Моралне поруке су без изузетка утиснуте у приче о чаробним коњићима и стакленим папучицама. Срж бајке носи снажну моралну лекцију о борби добра и зла, о љубави и губитку, и деца памте ове лекције. Директорка Института за неуропсихологију у Честеру, Годар Блајт рекла је Телеграфу: „Бајке уче децу да разумеју шта је исправно а шта није, и то не директним учењем него имплицирањем“. Бајке уче децу да добро увек тријумфује па иако то није истина у стварном животу, та лекција је једноставна и важна. Бити херој а не зликовац. Научити да се надате бољем.

 

Развијају способност критичког размишљања

 

Бајке уче децу критичком размишљању. Она виде последице одлука јунака и уче шта ће им се десити зависно од одлука које донесу. Нису сви ликови добри узори, чак и добрице могу да буду даме у невољи или немарни принчеви. Бајке нас уче да када се лоше ствари десе, морамо да донесемо одлуку. Ако донесемо праву, можда ће све бити у реду.

 

Могу да помогну деци да се сама изборе са емоцијама

 

Не само да бајке припремају нашу децу за друштво и доношење моралних одлука, оне их уче како да се изборе са унутрашњим конфликтима. Дечји психолог Бруно Бетелхајм, који се специјализовао за важност бајки у детињству, верује да бајке могу да помогну деци да се изборе са анксиозношћу коју још увек не умеју да објасне. У бајкама су деца често главни јунаци и често побеђују зло. Читаоци могу да се поистовете са тим и препознају у себи хероја из бајке. Добар пример за то су Пиксарови филмови.

 

Коначно, забавне су!

 

Било да је у питању индиректна морална лекција, подстицање маште или читалачки ужитак, читање бајки треба охрабривати. Читајте их заједно, помозите детету да измисли своју и побрините се да зна да може да победи сваку злу вештицу!

 

Извор: Кућа добри вести/Laguna.rs


Последњи пут измењено уторак, 01 август 2017 13:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија