Кућа Добрих Вести

Login

Обележавање златног јубилеја АСЕАН-а

Оцените овај чланак
(2 гласова)

avomanaБЕОГРАД - У Амбасади Малезије у Београду ће у уторак 8. августа, свечаним подизањем заставе Удружења земаља Југоисточне Азије (АСЕАН), бити обележена 50. годишњица формирања ове регионалне организације и прослављен Дан АСЕАН 2017.

 

Организатори прославе златног јубилеја су дипломатске мисије земаља чланица АСЕАН у Београду – Амбасада Републике Индонезије, Малезије и Републике Уније Мјанмарa. Свечаности ће присуствовати високи званичници Министарства спољних послова Републике Србије, шефови дипломатских мисија и представници амбасада земаља азијско-пацифичке регије, као и организација Уједињених нација и канцеларија међународних организација у Београду, саопштено је из амбасаде Малезије.


АСЕАН је основан 8. августа 1967. пошто су министри спољних послова пет држава оснивача - Индонезије, Малезије, Филипина, Сингапура и Тајланда – потписали Бангкошку декларацију за унапређење економске и друштвено-културне сарадње, као и промовисања мира и стабилности у региону. Султанат Брунеј је постао члан АСЕАН 1984. године, а потом Вијетнам 1995, Мјанмар 1997. и Камбоџа 1999. године. Тако је формиран данашњи савез 10 држава-чланица.

АСЕАН се за пет деценија деловања развијао и постао узор регионалне сарадње. Државе чланице се простиру на површини од преко 4,46 милиона квадратних километара, АСЕАН је после Народне Републике Кине И Индије, трећи најмногољудији ентитет са преко 620 милиона становника, а по збирном укупном домаћем производу (БДП) од 2,8 милијарде долара је шеста највећа привреда у свету.

На крају 2015, Удружење се прогласило за „Заједницу АСЕАН“ са визијом да се даље развија у „складни савез нација југоисточне Азије, напредних и отворених, које заједно живе у миру, стабилиности и напретку, а повезане су партнерским односима у динамичном развоју у заједници одговорних друштава“.  


Од формирања у децембру 2015, Економска заједница АСЕАН (AEC) настоји да изгради нове видове сарадње. AEC је усмерена на економски развој региона и унапређење конкурентности у светској економији, у којој наступа као јединствено тржиште и производна основа.


Као нарастајућа и динамична регионална организација, АСЕАН је усвојио још једну Визију 2015. године ради прилагођавања новонасталим околностима, под називом ,,АСЕАН 2025: На заједничком путу напретка“. Тиме је учвршћена решеност АСЕАН-а да постане заједница по мери човека, заснована на владавини права, у складу са начелом „Једна визија, један идентитет, једна заједница“.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 08 август 2017 10:45
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија