Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал уличних свирача

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ULICNISVIRADCIIIIIIHOВИ САД - Фестивал уличних свирача, Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip и AAaaa фестивал удружиће се од 1. до 3. септембра на улицама Петроварадинског подграђа око идеје покретања Градић феста.

 

Идеја о удруживању појавила се прошле године када је Фестивал уличних свирача уз слоган – Будимо Градић, премештен у Подграђе са циљем да пробуди и оживи ову заједницу. Тада се иницијативи придружио велики број удружења, фестивала, и појединаца који су желели да учествују у оплемењивању овог, годинама занемареног локалитета.

 

Овогодишњи, 17. по реду Фестивал уличних свирача биће одржан од 1. до 3. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве, у Новом Саду.

 

Визија о Подграђу Петроварадинске тврђаве као узбудљивом уметничком и туристичком кварту и природном наставку пешачке зоне центра Новог Сада, постаће стварност током три дана трајања Градић феста када ће се на улицама удружити музика, филм, уметност и забава.

 

Прошле године су програми реализовани претежно са десне стране Подграђа у односу на Београдску улицу. Улице на којима ће бити одржан овогодишњи Градић фест су: Београдска улица, Лисинског, Владимира Назора, Трг владике Николаја, Штросмајерова улица, Рампин пут (стаза која се пружа од Завода за заштиту споменика културе Војводине до степеништа тврђаве) и зелене површине иза Београдске капије.

 

Фестивал је одувек тежио ка чистим, акустичним и камерним просторима који омогућавају интимнији контакт између извођача и публике. стога сматрамо да су амбијенти Подграђа изузетно погодни за овакву врсту дешавања јер доприносе стварању непосредне везе између културног наслеђа, јавног простора, уличне извођачке уметности и посетилаца.

 

Како би што више приближили Градић фест простору у којем ће бити одржан, креативни тим фестивала осмислио је овогодишњи визуелни идентитет који укључује препознатљиве елементе из Подграђа. Кроз патерне и боје који осликавају изглед калдрме, фасада и кровова приказан је јединствени изглед који поседује Подграђе Петроварадинске тврђаве или Градић.

 

Као и претходних 16 година у програму ће учествовати извођачи из Србије, региона, Европе, али и других удаљених држава, а чиниће га музички наступи, филмске и видео пројекције, перформанси, амбијенталне представе, уметничке инсталације и друго.

 

Фестивал уличних свирача ће кроз своју нову форму – Градић фест пружити прилику свим заинтересованима да узму активно учешће у креирању нове уметничке и урбане средине, која нам је, пре свега – неопходна. Изградимо нови фестивал и будимо, сви заједно, део једне нове приче.

 

Фестивал уличних свирача – Градић фест, организује Уметничка асоцијација Инбоx уз покровитељство Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.

 

Фестивал настоји да током конципирања и реализације програма у што већој мери користи већ постојећу инфраструктуру Подграђа, и укључи многобројне локалне организације, предузећа и појединце са циљем да се активности фестивала прилагоде потребама заједнице и да се становници активно укључе у пројекат.

 

Локације на којима ће се одржавати програми фестивала:

 

-   Београдска улица,

-   Трг владике Николаја,

-   Штросмајерова улица са бочним уличиц

-   Рампин пут (стаза која се пружа од Завода за заштиту споменика културе Војводине до степеништа тврђаве), и

    Барутана  “Јосиф” са околином.

 

Извор: Кућа добрих вести/ulicnisviraci.com

 

 

 


Последњи пут измењено среда, 16 август 2017 15:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија