Кућа Добрих Вести

Login

Нови сектор за унапређење положаја жена и маргинализованих група

Оцените овај чланак
(2 гласова)

diskriminacionБЕОГРАД - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања формирало је Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности, како би се унапредио положај жена,  маргинализованих група и пружила подршка за ублажавање мигрантске кризе.

 

Један од првих приоритета овог Сектора је рад на Закону о забрани од дискриминације, који би Влада Србије у новембру требало да предложи Скупштини на усвајање.

 

,,Очекујемо да овај Сектор својим радом значајно допринесе побољшању положаја жена у нашем друштву и кроз нови Закон о родној равноправности, чији носилац је управо овај Сектор, односно Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, по Закону о Влади.  У оквиру ове области, Министарство ће у најскоријем року формирати Радну групу за доношење низа прописа, чије ће доношење значајно допринети положају жена у нашем друштву. У оквиру Радне групе биће укључени сви релевантни актери, укључујући и невладин сектор”, каже Нина Митић, в.д. помоћницe министра за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности.

 

,,Министарство сарађује са Повереницом за заштиту равноправности, Координационим телом за родну равноправност Владе Републике Србије, са Политичким саветом и Мултисекторским телом, невладиним организацијама и удружењима чији је циљ заштита и унапређење равноправности. Заједничким снагама радићемо на измени и допуни Закона о забрани дискриминације, како би он био усклађен са европским законодавством. Тиме ћемо унапредити регулаторни оквир за заштиту грађана и грађанки од дискриминације и остварити интензивну сарадњу са организацијама цивилног друштва, стручном јавношћу и медијима”, истиче Нина Митић.

 

Приликом усвајања и примене прописа, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ће као и до сада успешно сарађивати са свим релевантним актерима.

 

Уводи се национална СОС телефонска линија

 

Министарство је у завршној фази добијања пројекта  увођења националне СОС телефонске линије, који ће спровести уз подршку Европске Уније (ЕУ), ради унапређења националних капацитета за подршку жртвама насиља. Наш модел СОС телефона биће по моделу најбоље праксе у ЕУ.

 

Када је у питању антидискриминациона политика, Министарство ће поред помоћи свим маргинализованим групама и  пружања подршке ублажавању мигрантске кризе, наставити и са интеграцијом Рома и Ромкиња у Републици Србији, а све у складу са постојећом Стратегијом, како се наводи у саопштењу Министарства.

 

Како би унапредило компетенције својих запослених, министарство планира од октобра да започне обуку социјалних радника, као и инспектора за рад у вези са трговином људима, злоупотребе дечијег рада, запошљавања и маргинализованих друштвених група.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 21 август 2017 13:55
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија