Кућа Добрих Вести

Login

Празник поезије у Руском дому

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ruskidomБЕОГРАД - У Великој сали Руског дома у Београду, у петак, 8. септембра у 19 часова одржаће се књижевно вече „Српски песници и руска музика“.


Љубивоје Ршумовић и Мирјана Булатовић говориће своје стихове, а овај празник поезије ће руским романсама зачинити Елена Станисављевић.


Љубивоје Ршумовић објавио је деведесет две књиге, углавном за децу. Најпознатији су му наслови: Ма шта ми рече, Причанка, Певанка, Још нам само але фале, Вести из несвести, Невидљива птица, Домовина се брани лепотом, Сјај на прагу, Рошави анђео, Зов тетреба, Успон вртовима, Песме уличарке, Северозападни крокодил, Пошто продаш то што мислиш, Опасан сведок, Не вуците ме за језик, Гујина стена, Буквар дечјих права, Три чвора на трепавици, Поверење у сунце, Тајна ледене пећине, Бели пакети, Сунчање на месечини, Ујдурме и зврчке из античке Грчке, Заувари, Планирање прошлости, Земља хода небом, Видовите приче, Вид из Таламбаса...


Добио је и три запажене међународне награде: „Пуља“ у Барију, за целокупно стваралаштво за децу, награду Унеска за Буквар дечјих права, на светском конкурсу за књигу која пропагира мир и толеранцију, и награду „Табернакул“ за поезију у Скопљу.
Мирјана Булатовић из Београда, рођена је 19. јуна 1958. године у Ловћенцу (Војводина). Завршила је гимназију у Србобрану и књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду.


Објавила је више од двадесет књига поезије и прозе.


Песме Мирјане Булатовић објављене су у многим антологијама. У уводу антологије "Када будемо трава" (1998), Владимир Јагличић истиче: "У савременој српској поезији, после смрти Десанке Максимовић, међу женама предњачи Мирјана Булатовић. Њена, мушки отворена поезија, каткад има лепоту призваног анђела".


Др Андреј Базилевски, из Института за светску књижевност Руске академије наука и уметности, уврстио је шездесет песама Мирјане Булатовић у своју тротомну "Антологију српског песништва", која обухвата 75 песника, од Лазе Костића до Мирјане Булатовић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 31 август 2017 12:42
Гордана Влајић

Гордана ВЛАЈИЋ (1959, Панчево) је дипломирала на Факултету политичких наука (смер: новинарство) у Београду и специјализирала Односе са јавношћу. Ради у Секретаријату за заштиту животне средине Градске управе Панчева. Написала је три књиге за децу и шест за одрасле, а песме и приче су јој објављиване у многобројним зборницима, збиркама, антологијама и часописима. Добитница је Првог српског пасоша са још 203 заслужних грађана Србије, у промотивној кампањи коју је реализовала Влада Србије, носилац је Златне значке и Повеље за посебан допринос у култури које додељује Културно просветна заједница Републике Србије и Министарство за дијаспору Републике Србије, као и више награда за књижевно ставралаштво. Члан је организације "Поетас дел Мундо", Удружења књижевника Србије, Српског књижевног удржења „Милош Црњански“ (Стокхолм, Шведска), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и МЕНСЕ. Почасни је члан «Провиденце», Удруге за промоцију уметности и културног туризма (Биоград на Мору, Хрватска).

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија