Кућа Добрих Вести

Login

Иштван Вардаи: за мене би била добра вест када би сви учили музику

Оцените овај чланак
(1 Глас)

VardaiplakatЗавршни концерт овогодишњег АртЛинк (ArtLink) фестивала младих талената, на велику радост публике, уприличиће вечерас у 20 сати на Коларцу, мађарски виолончелиста Иштван Вардаи, прошле године у свету најтраженији челиста. Он ће наступити са АртЛинк младим виртуозима у пажљиво изабраном програму, за који је овај млади уметник новинарима рекао да ће подсећати на ,,кутију за накит, са драгуљима", наравно музичким.

 

У најавном разговору са новинарима, организованом поводом концерта овог виртоуза у Одељењу за културу Амбасаде Мађарске у Србији - Collegium Hungaricum, у сарадњи са Међународним АртЛинк Фестивалом младих талената, предочено је да се концерт Иштвана Вардаиа организује поводом мађарског председавања „Вишеградском групом" земаља В4.

 

                      artlinkkzš

 

Са представницима медија о предстојећем концерту разговарали су гост Иштван Вардаи, челиста из Мађарске, амбасадор Републике Мађарске у Србији др Атила Пинтер, затим Јанош Деже, директор Колегијум Хунгарикум центра и Јованка Вишекруна Јанковић, уметнички директор АртЛинк фестивала.

Тамо где престају речи - почиње музика

 

Пошто смо ми ,,Кућа добрих вести", наравно да смо овог 31. годишњег музичког виртуоза у интервјуу питали - шта би за Вас била добра вест, у животу и послу?

 

Сматрам да ми из недеље у недељу стиже много добрих вести. Јако сам срећан и захвалан што људи препознају то што радим. Имам јако лепу породицу, одличан инструмент (Страдиваријус виолончело, прим. аут.). Због тога би за мене добра вест била и напредак - да то што сам и како сам постигао, да тај процес поделим са што више људи, и са што више младих. Да би им дао пример да нешто што им је раније био само хоби може да постане позив и то јако леп позив, наравно не за сваког.

 

Људи би требало да схвате да што више уче музику, што више њих науче да свирају на неком инструменту, то ће боље моћи да је цене и за њих ће се тада отворити тај свет. Јер, како се каже,  ,,тамо где престају речи почиње музика". То је јако добар циљ чак и онда ако није сигурно да ће га неко у потпуности достићи. Јер је то јако озбиљна струка.

 

                    Intervju sa celistom Ištvanom Vardaem

 

Ако човек почне са седам, осам година да свира неки инструмент и за пет, шест година не звучи стварно добро, вероватно то онда неће бити његов позив. Са друге стране пак, та вибрација и та врста концентрације која се на тај начин може научити може касније врло позитивно да утиче на много тога: на комуникацију, математику, третман стреса, учење језика, са чиме ће се, пре или касније, срести. У свему томе јако пуно помаже музика. Тако да би за мене заиста била добра вест када би сви учили музику.

 

Када се код Вас појавило интересовање за музику и због чега сте се одлучили управо за овај позив?

 

Почео сам са осам година, сматрам у добро време. Неки сматарају да је то мало касно, али није било касно. Моја мама предаје у Мађарској у Музичкој уметничкој гимназији, а на Вишој школи је клавирска пратња. Прати много инструмената и музичаре и ја сам све то слушао од своје четврте године. Отац је водио хор, био је ту и један женски хор и ту сам чуо јако много људских, певачких, гласова. Моји баба и деда су се, такође бавили музиком.


Потичем, дакле, из музичке породице, па се некако подразумева да сам то изабрао касније и као позив, пошто сам стално био у додиру са музиком. Ако се може тако рећи, тај породични музички пут се преко мене у потпуности остварио, са становишта  каријере. Захваљујући томе што су моји родитељи били јако добри учитељи, обоје, јако су ми добро преносили музицирање. Никада то није била ствар обавезе, увек сам видео предност и на предност су ми указивали, а онда су дошле и позитивне оцене са такмичења, од наставника итд, што је све утицало да то постане и мој позив.

 

Ви сте имали привилегију да потичете из музичке породице. Шта је са младима који су талентовани, а немају такву подршку ни породице, ни друштва, у смислу набавке квалитетног инструмента, наступа и слично. Наводим Вам пример филма са Мерил Стрип о жени која је у америци учила децу да свирају виолину и сматрала је да апсолутно свако дете може да научи да свира. Шта ви мислите о томе?

 

За то има много примера у свету. Ако постоји харизматични учитељ, добар учитељ у околини, уколико има организација које се баве тиме да раде на публицитету талентоване деце, младих, колега који се баве музиком, слично као и са виртуозима, онда то заиста може да утиче да многи млади таленти испоље своје потенцијале и можда касније музику изаберу као свој животни позив.


То је јако важно и наша је обавеза, мене и мојих успешних колега, да такве младе таленте одведемо на што више места и да покажемо њихов таленат и да им покажемо пример. Оно што је олакшавајућа околност у данашњем свету, који је, иначе врло опасан, је што можемо на јутјубу и на посебним интернет страницама, видети и научити доста тога везаног за музику. Дакле, ако неко заиста хоће да учи, има и онлајн мастер клас-ева, или курсева. Најважније је младе инспирисати, сматра Вардаи.

 

Ја сам и због тога овде у Србији (Иштван Вардаи је од 4. до 9. октобра држао у Београду и бесплатни мајсторски курс за гудаче, младе уметнике из Региона, прим.аут.). Говорим и мојим колегама да дођу и ту и да идемо и на друга места да оснујемо неку Фондацију, удржења, путујућу Академију... Пуно смо оваквих процеса покренули, сада одједном.

 

Сада ћете то моћи да остварите и као професор?

 

Ја ћу се сада бавити и професуром на академски високо професионалном  нивоу, са малим бројем полазника, јер толико имам времена за то, али је могуће да ћу кроз пар година, са неколико младих пријатеља, колега, које сам упознао и које ћу на другим местима упознати, да ћу младе таленте моћи подучавати у Манхајму, или у Бечу, јер су ме и тамо позвали да предајем.
 

Иштван ВАРДАИ, виолончелиста из Мађарске

 

Иштван Вардаи добитник је неколико престижних међународних награда: 2008. године освојио је 63. Међународно такмичење у Женеви и додатне специјалне награде: награду публике, „Pierre Fournier“ награду, као и награду „Coup de Coeur Breguet“. Освојио је трећу награду на Међународном музичком такмичењу „Чајковски“, у Москви, 2007. године. Током 2006. године награђен је Специјалном наградом „Cello“ на такмичењу „Emanuel Feuermann“ на Кронберг академији, а добио је и прву награду на 13. Међународном „Брамс“ такмичењу у Аустрији. Био је победник „David Popper“ међународног музичког такмичења три пута, (2000, 2003, 2004. године). Победио је на престижном ARD такмичењу у Минхену, 2014. године.IstvanVardai

 

Дебитантски концерт одржао је 1997. године у Хагу, а потом је са великим успехом наступао у Њујорку, Лондону, Паризу, Прагу, Бечу, Франкфурту, Минхену, Женеви, Даблину, Москви, Санкт-Петербургу, Фиренци, Токију, Кобеу и Пекингу. На почетку каријере наступао је са светски познатим музичарима и оркестрима: Микхаилом Плетновим, Адамом Фишером, Жолтаном Кочишем, Хауардом Грифитсом, Гилбертом Варгом, Санкт-Петербуршком симфонијом, Позоришним оркестром Марински, Женевским камерним оркестром, Руским национални оркестром, „Франц Лист“ камерним оркестром, Ирским камерним оркестром, Оркестром швајцарске Романдије, Симфонијским оркестром Радио Баварске.

 

Позиван је да учествује на многим фестивалима: Сантандер фестивалу, Гергиев фестивалу у Санкт Петербургу, Pablo Casals фестивалу (Шпанија), Фестивалу Радио Француске (Монпеље), Bellerive  фестивалу (Швајцарска), Шлезвиг-Холштајн музичком фестивалу, Вербије фестивалу, Фестивалу камерне музике западног Корка, Швецинген фестивалу и Будимпештанском пролећном фестивалу. Његови партнери за камерну музику укључују Андраша Шифа, Јурија Башмета, Гидона Кремера, Нелсона Гернера, Јуру Ли, Шаи Воснера, Жан-Ефлам Бавузеа, Александера Ситковетског, Мишу Мајског, Кристофа Баратија, Денеша Варјона и многе друге.

 

Од 2004. године Иштван је студирао у Класи за посебне таленте на „Франц Лист“ академији у Будимпешти код професора Ласла Мезоа, а од 2005. године на Музичкој академији у Бечу код професора Ријнхарта Лацка. Између 2010. и 2013. године наставио је студије на Кронберг академији са професором Францом Хелмерсоном. Од 2013. године је предавач на Кронберг академији. Протеклих година похађао је мајсторске курсеве код Наталије Гутман, Наталије Шакховскаје, Андраша Шифа и Јаноша Старкера.

 

Године 2009. добио је награду „Јуиор Прима“ као најбољи млади уметник године, а 2012. престижну „Монблан награду“ као млади музичар који највише обећава на свету. Његов први ЦД, који садржи дела Јаначека, Прокофјева и Елгара за чело, октобра 2009. године објавила је издавачка кућа „Ysaye Records“. Године 2010. снимио је Концерт за чело Јохана Баптиста Ванхала. На ЦД-у у издању куће „hännsler“ из 2013. године, изводи композиције Менделсона, Мартинуа, Паганинија, Бетовена и Попера. Његов ЦД са обе верзије Рококо варијација Чајковског објавила је кућа „Brilliant Classics“ новембра 2014. године. Његов последњи ЦД, „Распевани чело“ у издању „Хунгаротона“, представља његове чувене бисове.

 

Иштван Вардаи је, заједно са Криштофом Баратијем, уметнички директор мађарског „Капошфест“ фестивала камерне музике.

 

Иштван Вардаи свира на Монтањана челу из 1720. године.

 

Камерни ансамбл АРТЛИНК млади виртоузи

 

„АртЛинк млади виртуози“ је камерни ансамбл основан 2013. године и сачињен од најперспективнијих младих музичара у Србији. Чланови ансамбла редовно наступају као део „АртЛинк Циклуса младих талената“ као и на „АртЛинк Фестивалу младих талената“ – добитнику престижног признања Европске асоцијације фестивала тзв. „EFFE Label“ („Европа за фестивале, фестивали за Европу“ етикета) за 2015-2016. и 2017-2018. годину.

 

„АртЛинк млади виртуози“ имају јединствену прилику да сарађују и наступају са реномираним музичарима попут Стефана Миленковића, Иштвана Вардаија, Јана Фоглера, Павела Долежала, Укија Оваскаинена, Симфонијског оркестра РТС, Београдског камерног оркестра, Камерате Јаначек и других, као и са младим талентованим музичарима из европских земаља и из региона западног Балкана.

 

                          mladivirtuozi

 

АртЛинк Фестивал младих талената део је мреже Европске асоцијације фестивала и сваке године – захваљујући подршци ЕУ Делегације у Србији, Европских културних центра у Србији и других донатора – омогућава резидентни боравак и гостовања изузетних европских уметника који посећују Србију.

 

Завршни концерт АртЛинк фестивала, који се одржава вечерас у Великој сали Коларчеве задужбине, као и поменути одржани мајсторски курс део су фестивалског пројекта „Балкан - Вишеград сцена за младе”, који подржава Међународни Вишеградски фонд и Амбасада Мађарске.

 

Пројекат "Балкан - Вишеград сцена за младе" публици представља младе уметнике из земаља „Вишеградске групе” (Пољска, Мађарска, Словачка и Чешка) и њихову сарадњу са младим уметницима из Србије и региона Западног Балкана (Црна Гора, Македонија, Албанија, БиХ), у складу са слоганом овогодишњег АртЛинк фестивала - ,,На путу до звезда".


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 08 октобар 2017 17:03
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија