Logo
Одштампајте ову страницу

ЕУ наставља да пружа подршку особама са менталним тешкоћама

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mateijaБЕОГРАД - Више од 300.000 људи у Србији има проблеме са менталним здрављем и морају се уложити већи напори ради подизања свести становништва о овом проблему, речено је недавно на дебати у ЕУ Инфо центру поводом Светског дана менталног здравља.

 

“Област менталног здравља није чест предмет јавних дебата иако погађа све категорије друштва”, изјавила је заменица шефа делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич Штамцар.

 

Она је навела да у Србији има више од 300.000 људи са менталним и сличним проблемима, додајући да они спадају у најмаргинализованије групе.

 

Штамцар је упозорила да особе са таквим проблемима не добијају увек адекватан третман и прати их осећање стида.

 

“Србија не сме да их заборави, а ЕУ ће наставити са подршком да резултати пројеката подршке за те људе буду одрживи”, поручила је Штамцар.

 

Она је навела да је велики корак у процесу деинституционализације особа са менталним проблемима и њихове социјалне инклузије учињен је пројектом Отворени загрљај, који је финансирала Делегација ЕУ у износу од пет милиона евра од 2013- 2015.

 

„Овај пројекат је доказао да заједничким радом са надлежним министарствима, институцијама, организацијама цивилног друштва и локалним самоуправа – може много тога да се уради – више од 150 особа са менталним проблемима изашло из установа у којима су провели велики део свог живота“ навела је Штамцар.

 

 

Према њеним речима „тренутно се реализују 23 нова пројеката са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања које финансира Делегација ЕУ у износу од пет и по милиона евра, а који у наредном периоду намеравају да лансирају, а затим и директно пруже, низ локалних услуга из сфере социјалне заштите, како би изашле у сусрет потребама особа са интелектуалним сметњама и менталним проблемима“.

 

Шефица канцеларије Светске здравствене организације у Србији Жофиа Пуштаи је упозорила да питање менталног здравља мора да се тиче свих сектора друштва.

 

“Сви се ми соучавама са ризиком од менталне кризе бар једном у животу”, рекла је она.

 

Пуштаи је истакла да је веома висок ниво стигматизације људи са менталним проблемима, додајући да само депресија становништва кошта целу Европу више од 600 милијарди евра годишње.

 

“Нисам сигурна да поклањамо пажњу опасности за младе генерације”, указала је она.

 

“У Србији мора много више да се ради на превенцији. Постоје ефикасни механизми и приступи за решавање проблема менталног здравља а СЗО ће наставити сарадњу око бриге за ментално здравље у земљи”, изјавила је Пуштаи.

 

Представници Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом, Удружења „Простор“, као и Удружења корисника психијатријских услуга и чланова њихових породица „Душа“ указали су да је неопходно да добију системску подршку како би наставили своје активности које се односе на ресоцијализацију особа са менталним тешкоћама.

 

У дебати су учествовали и представници институција – психијатријске болнице у Ковину, Дома здравља у Крагујевцу, Центра за ментално здравље у Кикинди, који су подржали процес деинституционализације и изнели своја искуства.

 

Извор: Кућа добрих вести/ЕУ инфо центар 


Последњи пут измењено субота, 14 октобар 2017 23:49
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015