Кућа Добрих Вести

Login

Награђене најбоље књиге на сајму

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nagradeneБЕОГРАД -  На састанку Жирија 62. међународног београдског сајма књига одржаном 26. октобра 2017. године, разматрана је и оцењивана целокупна издавачка продукција у категоријама за које се додељују признања.

 

Након већања жирија одлучено је да се награда за Издавача године у 2017. додели издавачкој кући:

Академска књига, Нови Сад

Образложење жирија: Издавач Академска књига из Новог Сада континуирано објављује репрезентативне наслове из области књижевности, философије, науке и уметности угледних домаћих и страних аутора. Продукција овог издавача обухваћена је библиотекама као што су Архипелаг, Епимелеја, Научна мисао, Хоризонти, Психе, Арцус, Савремени роман и изабраних и сабраних дела. Особеност овог издавача је да афирмише неспорне стваралачке вредности.

 

Награда за Издавачки подухват године 2017. равноправно је припала књигама:

 

“Савремена немачка драма”, у издању Zepter Book World из Београда

и “Сто представа балета и уметничке игре наших простора”, Цицеро и Орион Арт, Београд

Образложење жирија: Антологија “Савремена немачка драма” у три тома обухата период од краја Другог светског рата па све до данашњих дана. У њој су заступљени неки од најзначајнијих драмских аутора који стварају на немачком језику у XX и XXИ веку, почев од Бертолда Брехта, Елијаса Канетија, Хајнера Милера или Макса Фриша преко Петера Хандкеа, Рајнера Вернера Фасбиндера или Томаса Бернхарда, па све до Елфриде Јелинек и других аутора који тренутно стварају на овом важном еропском полицентричном језику. Ова антологија савремене немачке драме представља читаоцима драмску продукцију на немачком говорном подручју – дакле у Аустрији, у Немачкој Демократској Републици, Савезној Републици Немачкој и Швајцарској – од 1945 до 2006. године. Књиге су приредиле и превеле: Бојана Денић, Дринка Гијковић и Јелена Костић Томовић.

 

“Сто представа балета и уметничке игре наших простора”, Цицеро и Орион Арт, Београд

Образложење жирија: Књига Сто представа балета и уметничке игре наших простора је прва ове врсте код нас и појављује се у време када идемо у сусрет настанка стогодишњици балета Народног позоришта у Београду и седамдесетој годишњици балета Српског народног позоришта у Новом Саду. Ова књига ће премостити огромну празнину насталу због недостатка систематског архивирања штампаног, фотографског и филмског (видео) материјала који је нужан критичарима и публицистима најразличитијег профила. Илустрована је са преко 300 фотографија, вињета и афиша од којих се добар део објављује први пут.

 

Награда Најбољи издавач из дијаспоре у 2017. припала је следећим издавачима:

 

АНУРС за књигу Енциклопедија Републике Српске

Образложење жирија: Енциклопедија Републике Српске је велики, значајан, захтеван, вишегодишњи пројекат на којем ради Академија наука и умјетности Републике Српске. То је лексикографско дело општег типа, ослобођено предрасуда и идеологија, које научном обрадом датих одредница приказује суштинска питања у вези са прошлошћу и садашњошћу Републике Српске, њеном културом, обичајима, обредима, религијом, менталитетом. Обрада лексикографског садржаја заснована је на поузданим изворима, провереним чињеницама и у науци прихваћеним резултатима истраживања.

 

Књижевна задруга Српског националног савјета, Подгорица, за књигу Ћирилични натписи Старе Херцеговине, аутора Горана Ж. Комара

Образложење жирија: Горан Комар годинама изучава ћириличне натписе на просторима Старе Херцеговине, интензивно обилазећи некрополе, црквишта и споменике. Ова књига је резултат напорног теренског рада, оријентисаног на проналажење до сада непознатих ћириличних споменика и проверу текста њихових натписа. Аутор је у овој књзи детектовао богато историјско наслеђе и реконструисао бројне драгоцене идентитетске поруке.

 

Награда Посебно признање за допринос у области науке је припала следећим делима:

 

Јасеновац, Василије Крестић и Мира Радојевић, САНУ

Образложење жирија: Вечита тема геноцида дубоко оличена оснивањем и трајањем логора у Јасеновцу, нашла је свој научни израз и објективни коментар у истоименом делу коаутора академика Василија Крестића и проф.др. Мире Радојевић. Наш најбољи познавалац српско-хрватских односа и научник светског гласа Василије Крестић је заједно са млађом колегиницом на релативно малом простору приказао највећу саремену трагедију српског, јеврејског и ромског етноса на врло импресиван начин. Посебан квалитет овој књизи за сва времена даје упоредни превод на енглески језик, као и репрезентативни издавач у лику Српске академије науке и уметности.

 

Robust Digital Processing of Speech Signals, Springer и Академска мисао , Бранко Ковачевић, Милан Милосављевић, Младен Веиновић, Милан Марковић

Образложење жирија: Књига Robust Digital Processing of Speech Signals представља резултат дугогодишње сарадње између Института за примењену математику и електронику и Департмана за аутоматику Електротехничког факултета Универзитета у Београду. Централни предмет истраживања су говорни сигнали у дигиталном свету. Књига је подељена у седам поглавља, започињући теоријском консидерацијом, синтезом алгоритама и њиховом експерименталном евалуацијом а завршавајући се развијањем метода у решавању практичних проблема дигиталног говорног процеса. Књига као таква представља озбиљан научни продор и резултат је заједничког издавачког прегнућа нашег издавача Академска мисао и угледног немачког издавача Спрингер Верлаг.

                                                   qybue

 

 

Награда за Дечју књигу године припала је књизи:

 

Јасминка Петровић, Све је у реду, Креативни центар

Образложење жирија: Нова књига Јасминке Петровић “Све је уреду” намењена је тинејџерима и бави се питањима одрастања младе генерације. Мозаичка структура обухвата низ прича групе младих људи које се укрштају градећи мрежу повезаних судбина. О сукобима с родитељима, предрасудама, вршњачком насиљу, трагању за идентитетом, осећају усамљености и бесмисла Јасминкини јунаци говоре искреним и снажним тоном, који је пун јаких емоција. Кратке језгровите форме, попут унутрашњег монолога, песме, СМС поруке или писма, сведоче о болном лутању данашњих тинејџера у свету одраслих и додатно наглашавају емотивни набој који ови млади људи носе у себи.

 

Специјално признање за издавача :

 

Српска књижевна задруга 

Образложење жирија: Српска књижевна задруга основана је 1892. године као друштво које својим радом, а нарочито издавањем одабраних дела из области културе и стваралаштва доприноси ширењу опште просвећености и културе народа. СКЗ је први модерни издавач код Срба и установа културе од изузетног националног значаја. Ове године Задруга обележава 125 година од оснивања. Њена најстарија и најважнија едиција “Коло” до сада има 734 наслова и представља понос књижевности – српске и светске, класичне и савремене. Ове године је објављено 109. редовно коло.

 

Б. Специјално признање за књигу :

а) 216 књига Милоша Јевтића Одговори, издавач Београдска књига

Образложење жирија: Дугогодишњи уредник Радио Београда Милош Јевтић је већ деценијама посвећен креативним разговорима са врхунским ствараоцима у српској култури и науци. Плод његових напора је едиција која је без премца у нашем издаваштву. У колекцији “Одговори” Милоша Јевтића до сада је објављено 216 књига. Један део тих књига чине разговори са личностима сродних занимања: историчарима, историчарима уметности, писцима,лекарима, музичким уметницима, етнолозима, библиотекарима, итд., док су другим појединачно представљени портрети најзначајнијих стваралаца. Иако је више издавача учествовало у реализацији овог Јевтићевог личног, а зацело друштвено изузетно корисног пројекта, далеко највећи допринос на том плану, бар ако је реч о броју објављених књига дао је издавач Београдска књига, те га укључујемо у добитника признања.

 

б) Едиција Монографије у 30 књига, Универзитет у Београду - Учитељски факултет

Образложење жирија: У престижној едицији Монографије, Учитељски факултет из Београда представио се довршеним комплетом од 30 књига који представља издавачки подухват у домену универзитетске, односно .научно-стручне литературе. Избором тема, научном артикулацијом постављених проблема, ова едиција је вредан допринос просветно-педагошкој мисли и стваралаштву. Она је резултат вишегодишњег плодног истраживачког рада ове високошколске установе.

 

ц)Едиција “Енциклопедија филозофских наука” Николе Кајтеза, издавача Завод за културу Војводине

Образложење жирија: Комплет енциклопедија филозофских наука у издању Завода за културу Војводине аутора Николе Кајтеза, обухвата пет књига које чине: Филозофија сазнања, Филозофија природе, Филозофија друштва, Филозофија културе и Филозофија духа. У њима је аутор изложио проблеме који су непрекидно у фокусу интересовања филозофско-научних истраживања. као таква, ова едиција предстаља подстицај и инспирацију за даља истраживања и продубљивања теоријске мисли у оквиру филозофије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 октобар 2017 00:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија