Кућа Добрих Вести

Login

Добитнице награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

unssssssБЕОГРАД - Новинарке Радио-телевизије Србије и листа „Политика“ Ана Стаменковић и Данијела Давидов Кесар овогодишње су добитнице награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“, једногласно је одлучио жири Удружења новинара Србије (УНС).


Награда за новинарску хуманост додељује се за медијске прилоге у штампаним, електронским или онлајн медијима који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.


Новинарка РТС-а Ана Стаменковић од 2008. године редовно извештава о трансплантацији органа. Од 2010. године ту кампању подржава и редовно прати и новинарка листа “Политика” Данијела Давидов Кесар.


Осим извештавања, Стаменковић и Давидов Кесар организовале су догађаје посвећенe овој теми и акције потписивања донорских картица.


„Својим прилозима Ана и Данијела помажу да се руше табуи, превазиђу страхови и отклоне предрасуде које прате тему трансплантације којој су оне уназад годинама посвећене и лично и професионално“, пише у предлогу Удружења трансплантираних пацијената и пацијената којима је потребна трансплантација органа “Заједно за нови живот”.


Жири одлучује о награди Жири одлучује о награди "Ђоко Вјештица" 


У конкуренцији за награду ове године било је 14 предлога, а о добитнику је одлучивао жири у саставу Вељко Пајовић (председник), Миљан Баћовић (дародавац награде), Јовица Павловић, Велимир Перовић и Аница Телесковић.


Награда ће бити уручена у среду, 1. новембра, у 13 сати, у Прес центру УНС-а. Састоји се од дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности које од ове године обезбеђује предузеће Транспортшпед.
Чланови жирија позивају колегинице и колеге и њихове редакције да дужну пажњу посвете покретању акција чији је циљ помоћ угроженима, јачање хуманости и солидарности у друштву.


„Ђоко Вјештица је синоним социјално-одговорног односа новинара и медија према 'малом' човеку чија су права угрожена или који је у стању социјалне потребе за које инситуције, па и друштво, често немају разумевања“, истиче овогодишњи жири за награду „Ђоко Вјештица“.


Жири је додао да негативне последице економских и социјалних промена и немар бирократије траже да новинари и медији свакодневно штите и помажу угрожене.


Награда „Ђоко Вјештица“ је установљена 2011. године на иницијативу новинара Милоша Бата Милатовића и власника ресторана „Кумбара“Јовице Павловића, који је новчани део обезбеђивао протеклих шест година. Иницијатива је наишла на подршку УНС-а који је дао име овој награди и од тада је додељује.


Досадашњи добитници ове награде су: Драгољуб Јанојлић, „Независне новине Паланачке“ (2011), Силвија Сламниг, „Курир“ и Садик Хамидовић, Радио „Весеље“ (2012), Тамара Грујић, ТВ „Прва“ и Бранко Станковић, РТС (2013), Мирољуб Дугалић, „Политика“ (2014), Стево Лапчевић „Сремске новине“ (2015) и Велимир Перовић „Блиц“ (2016).

 

Извор: Кућа добрих вести/УНС


Последњи пут измењено петак, 27 октобар 2017 11:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија