Кућа Добрих Вести

Login

Концерт музичког ансамбла из Кракова

Оцените овај чланак
(2 гласова)

onlianfotootБЕОГРАД - Вокални ансамбл ""Capella Cracoviensis" из пољског града Кракова приредиће концерт у уторак 14. новембра 2017. у великој сали Коларчеве задужбине у Београду.


Под вођством диригента, оргуљара и цимбалисте Јана Томаша Адамуса на програму су дела Феликса Меделсона, Клаудија Монтевердија, Карола Шимановског, Авроа Перта и Желењског.


"Capella Cracoviensis" је професионални ансамбл који чине мешовити хор и симфонијски оркестар. Ансамбл је 1970. формирао композитор Станислав Галонски (87), који је био први директор и генерални директор дуги низ година.


"Capella Cracoviensis" је културна институција града Кракова, савремени оркестар и певачки хор чији је циљ извођење старе музике према правилима одређене епохе. За град који је најважнији историјски културни центар у Пољској, "Capella Cracoviensis" је један од елемената идентитета чија је улога враћање у живот дела из златног доба пољске културе те најдрагоценијих композиција међународног историјског репертоара – од ренесансне полифоније до романтичарских симфонија.


"Capella Cracoviensis" је специјализована за рану музику, ренесансну полифонију, пољски барок и класичну камерну музику коју изводе на инструментима из епохе.


Редовним наступима у многим светским познатим доворанама су чланови "Capella Cracoviensis" потврдили статус једног од најистакнутијих пољских ансамбла на раним инструментима.


Ансамбл је познат пре свега по извођењима ораторија и опера Георга Фридриха Хендла, те по представљању изванредних дела пољског барока, у контексту карактеристичном за тај период. Састав "Capella Cracoviensis" истражује и камерни репертоар и реализује сценске оперске продукције, попут дела Волфанга Амадеуса Моцарта и Кристофа Вилибалда Глука.


Због динамичког развоја, ансамбл окупља најбоље пољске музичаре који се баве раном музиком, те угледне госте из иностранства. Са оркестром "Capella Cracoviensis" стално сарађују концерт мајстори – Алберто Стеванин (Милано) и Мартина Пастушка (Катовице), концерт мајстор Алесандро Моћа, уметнички директор Orchestre des Champs-Elysées Филип Херевеге као гост, кларинетиста Ерик Хофрих и његов Ансамбл дувачких историјских инструмената Нахтмузик (дувачка секција Оркестра 18. века Франса Бругена), обоиста Алфредо Бернардини и чланови његовог ансамбла Зефиро.


Осим тога са "Capella Cracoviensis“ сарађују ансамбли Fretwork, Oltremontano, LesSacqueboutiers de Toulouse, Musica Fiata и диригенти – Андрју Парот, Андреас Сперинг, Ралф Сохачевски, Пол Гудвин, Фабио Боницони, Пол Мекреш, Алесандро де Марчи, Конрад Јунгхенел.


"Capella Cracoviensis" је организатор низа концертних циклуса у родном граду и у другим занимљивим објектима Малопољске историјског региона у јужном и југоисточном делу у Пољске у коме је Краков средиште, те остварује експерименталне кросовер пројекте, спајајући музику са тзв. оф позориштем.


Концерт почиње у 20 сати.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 13 новембар 2017 13:31
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија