Кућа Добрих Вести

Login

Амбасада Aлжира прославила Национални дан

Оцените овај чланак
(6 гласова)

jeliciambasadorrrrrrrБЕОГРАД - Амбасада Народне Демократске Републике Алжир у Београду обележила је, пријемом у хотелу „Хајат“, национални празник Алжира, а амбасадор ове земље у Србији Абделхамид Шебшуб истакао је добре билатералне односе између две земље и узајамну подршку на међународним форумима.

 

 

Свечаним пријемом обележена је 63. годишњица почетка рата за национално ослобођење Ажира од колонијалне власти 1. новембра 1954. године.

 

Тог дана алжирски народ је одлучио де отпочне оружану борбу, како би окончао 132 године дуг период тлачења, неправди и презира, који му је наметнуо нечовечни и тирански колонијални систем. Та борба алжирског народа за слободу наишла је на разноврсну подршку бивше Југославије и српског народа на коме почива данас велико пријатељство, солидарност и успешна сарадња између Алжира и Србије у више области.

 

„Привржене истим вредностима мира, слободе и поштовања суверенитета, наше две земље једна другу подржавају у ставовима у међународним форумима и у сталној су координацији по свим значајним питањима од заједничког интереса“ – истакао је амбасасдор.

 

Подсећајући се подршке коју је Југославија пружала Алжиру, амбасадор је одао признање и делу Стевана Лабудовића, сниматеља „Филмских новости“ чији су филмски записи свету открили праву слику о алжирском рату. „Стеван вечерас није са нама, јер се налази у болници, а вас бих замолио да му заједно упутимо мисли охрабрења и пожелимо брз опоравак“.

 

Амбасадор је, такође, захвалио члановима Друштва пријатеља Алжира, које ове године обележава 15. годишњицу од оснивања, његовом председнику, Марку Јелићу и генералној секретарки, Драгињи Влк, као и свим члановима Друштва, на труду који улажу ради очувања и јачања пријатељства између алжирског и српског народа.

 

Са истом решеношћу, која је надахњивала генерацију из новембра 1954, Алжир је данас посвећен економском и социјалном развоју. У том смислу, у претходном период, покренути су амбициозни развојни програми, које намеравамо да спроводимо, упркос потешкоћама које нам је наметнула непредвидивост тешких економских прилика.

 

Веран истим принципима и вредностима као и 1. новембра 1954, Алжир на дипломатском плану, остаје привржен поштовању слободе, суверенитета и независности и непрекидно дела, како на регионалном тако и на међународном плану, у прилог јачања мира, стабилности, социјалног и економског развоја.

 

У том истом духу, Алжир наставља да се, заједно са међународном заједницом, залаже за изналажење праведних и трајних решења за жаришта у нашем региону, било да је реч о Либији, Малију или Западној Сахари, и наставља да доприноси решавању свих значајних питања која изазивају забринутост савременог света.

 

Амбасадор је захвалио и градском женском хору „Барили“ из Пожаревца, који је, под диригентском палицом професорке Kаталин Тасић, извео националне химне Алжира и Србије „са истим оним жаром којим одишу њихове речи“.

 

Пријему су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, потпредседник Скупштине Верољуб Арсић, принц Александар Kарађорђевић са супругом Kатарином, народни пославници, представници пословних компанија који су присутни на алжирском тржишту, чланови Друштва пријатеља Алжира, те друге личности из јавног, дипломатског и политичког живота.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 19 новембар 2017 00:18
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија