Кућа Добрих Вести

Login

Изложба архивских докумената Београд-Техеран

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tumbassssssБЕОГРАД - У Архиву Југославије у Бееограду ће у петак, 24. новембра бити отворена изложба архивских докумената БЕОГРАД – ТЕХЕРАН, 80 година дипломатских односa.

 

Изложба је једна од манифестација којом се обележава овај јубилеј и на њој је представљено 200 докумената и фотографија о дипломатским односима две земље, од њиховог успостављања до данас.

 

Нотом од 11. септембра 1919. године посланик Персије за Балкан са седиштем у Букурешту, Али Акбар Кан Бахман, известио је преко Посланства Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца у главном граду Румуније да је Влада Краљевине Персије признала Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца, државу чије је уједињење проглашено 1. децембра 1918.

 

Но сматра се да су директни дипломатски односи између Југославије и Ирана успостављани почетком октобра 1937. када је по доласку у Техеран саветника југословенског Краљевског отправништва послова у Ирану Саве Спасојевића отворено Отправништво послова и почео рад ове дипломатске мисије.

 

На изложби су представљени најважнији догађају из историје међусобних дипломатских односа, од поглавља Односи Краљевине Србије и Царевине Персије, преко приче о почасном конзулату Царевине Персије у Београду, ка пуним дипломатским односима, до сараднје двеју држава после 1945.

 

На изложби могу да буду виђени дипломатски представници Југославије и Србије у Техерану те Ирана у Југославији, у Београду и Техерану, писма највиших званичника Југославије и Ирана, Сусрети највиших државника, учешће делегација Југославије и Ирана на конференцијама несврстаних земаља у Београду и Техерану, сарадња између две државе у различитим областима, као и узајамни билатерални споразуми.

 

Изложба ће бити отворена у 13 часова у улици Васе Пелагића, 33.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 23 новембар 2017 20:35
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија