Кућа Добрих Вести

Login

Улица отвореног срца

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ulicatovreongosrca565656БЕОГРАД - Улица отвореног срца је традиционална маниифестација коју организују Скупштина Града Београда, Туристичка организација Београда и ГО Стари град и која је пре 40 година ушла у календар најзначајнијих активности нашег главног града.

 

Настала далеке 1969. године, када су глумци Атељеа 212 на један дан, 1. јануара, „мењали“ улоге са конобарима, куварима и осталим запосленим у „Српској кафани“, у којој су током године проводили велики део времена између проба и представа у свом позоришту, данас је прерасла у једну од најпознатијих манифестација која је одавно превазишла оквире Београда и постала препознатљив бренд који промовише најхуманије вредности нашег главног града. Велико интересовање и потреба људи да 1. јануара учествују у овим важним и великим хуманитарним акцијама онолико колико могу, као и присуство многобројних гостију Београда из иностранства у програмима „Улице отвореног срца“, знак су добре воље и значаја ове манифестације.

 

Од Таковске до Македонске улице, 1. јануара, разноврсни улични аниматори, артисти, забављачи, музичари и глумци забављаће и увесељавати посетиоце Улице отвореног срца.

 

Сваке године у склопу “Улице отвореног срца” организује се хуманитарна акција са циљем да подстакне донаторе и ширу јавност да у границама својих могућности пруже подршку и помогну најугроженијима – нашој деци. Први јануар јесте дан којим треба започети Нову годину у доброј атмосфери, у весељу, али и у племенитости.

 

Ове године „Улица отвореног срца“ биће поново УЛИЦА ЦРВЕНИХ НОСЕВА, посвећена пројекту ДОКТОРИ КЛОВНОВИ. Ови необични доктори помажу малишанима да лакше поднесу боравак у болницама. Куповином и ношењем кловновског носа сви Београђани и гости Улице отвореног срца постаће део хуманитарне акције која болесној деци доноси наду, радост и враћа осмех на лице најмлађим становницима Србије. Тако ће Улица отвореног срца бити претворена у карневал – црвених носева.

 

 У „Српској кафани“ први пут ове године, у оквиру традиционалног ручка, организоваће се Хуманитарна аукција уметничких предмета легендарних глумаца Атељеа 212 и познатих спортиста, а сва прикупљена средства биће намењена куповини опреме за интензивну негу новорођенчади Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“.

 

Овогодишња манифестација имаће снажну подршку медијске куће ТВ Студио Б која ће директно преносити манифестацију. Главни уметнички програм одвија се на пјацети испред Позоришта Атеље 212. Музика, егзибиција, улични забављачи, жонглери, акробате, мађионичари, позоришни уметници и различите атракције ће у духу читаве акције на свој начин обележити акцију солидарности Београђана.

 

Тачно у подне, “Улица отвореног срца” свечано се отвара новогодишњим честиткама и порукама које Београђанима и свим гостима испред Атељеа 212 упућују: високи званични представници Града и државе, и гости и пријатељи Манифестације. После малог ватромета, симболично се "отварају" сви пунктови на “Улици отвореног срца: пјацета испред Атељеа 212, "Српска кафана", простор испред зграде Општине Стари град, простор испред зграде Радио Београда.

 

У главном програму на пјацети испред Атељеа 212 наступиће: Сара Јовановић, Марко Мандић, дечији хор „Чаролија“, Воцал 5, оркестар „Срце“, мађионичари, жонглери, кловнови, глумци театра МИМАРТ, Дувачки оркестар, улични свирачи...). У програму на хуманитарном пункту – позорници испред зграде Општине Стари град смењују се луткарске представе, дечији аниматори, Деда-Мразови, кловнови, мађионичари, хорови...

 

Зато Вас позивамо да 1. јануара 2018. годне обучете своју најцрвенију одећу, ставите црвени нос на радост нашој деци и да нам се придружите на “Улици отвореног срца”!

 

Програм:

 

ПЈАЦЕТА АТЕЉЕА 212

 

12 00 Дечији хор "Чаролија"

12 05 Водитељ програма поздравља присутне и најављује новогодишњу честитку

12 05 Честитка – Представници Града Београда

12 10 Дечији хор "Чаролија", Леонтина (музички блок)

12 30 Сара Јовановић

12 55 Вокал 5

13 00 Марко Мандић

13 20 Музички блок – оркестар „Срце“

13 40 Ирина Бродић и Јана Пауновић – представнице Србије на овогодишњој Дечијој Евровизији

13 55 Дувачки оркестар

14 15 Улични свирачи

14 40 Оркестар „Срце“

15 00 Вокал 5

15 15 Дувачки оркестар

15 30 Група ДОТ

 

 СЦЕНА ИСПРЕД ЗГРАДЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

 

12 00 Ирина Бродић и Јана Пауновић – представнице Србије на овогодишњој Дечијој Евровизији

12 15 Звончићи – инклузивни хор

12 20 Дувачки оркестар

12 45 Мађионичари

13 15 Вокал 5

13 30 Улични свирачи

14 00 Театар МИМАРТ

14 15 Мађионичари

15 00 Театар МИМАРТ

15 20 Мађионичари

 

Изложба Паје Јовановића у улици Отвореног срца

 

Дом Јеврема Грујића, музеј уметности, историје и дипломатије ће и ове године бити отворен током манифестације Улица отвореног срца 1. јануара у Светогорској улици.

 

 Сви наши суграђани и страни туристи који посећују Београд за време празника моћи ће да виде јединствену изложбу једног од највећих српских сликара Паје Јовановића, под називом „Од чика Паје“, која је тренутно постављена у Дому Јеврема Грујића. На изложби је представљено 38 ремек дела од којих су нека по први пут приказана нашој јавности. Изложба чини мозаик Пајиних радова из различитих историјских периода: портрети грађанске класе, српских и аустријских владара, оријенталистичке слике Балкана, митолошке теме, идеализоване женске алегоријске фигуре и разноврсни прикази уметникове супруге Хермине – Муни Даубер, као његове неисцрпне инспирације.

 

Првог дана нове 2018. године у Дому Јеврема Грујића, гости ће моћи да уживају у салонима у којима су се одржавали чувени градски балови, а уз шољицу кафе или чаја, такође ће имати и прилику да пробају  чувену чоколадну торту краљице Наталије.

 

 Дом Јеврема Грујића ће бити отворен за посете и вођене туре 1. јануара од 11 до 17 часова.

 

 Након празничне паузе, Музеј ће поново радити од четвртка 11. јануара, а изложба Паје Јовановића је отворена до 4. марта 2018. године. За све информације контактирајте Дом Јеврема Грујића на 011 407 36 12 или на 062 632 643.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 29 децембар 2017 11:38

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија