Кућа Добрих Вести

Login

Адлигат обележио јубилеј

Оцените овај чланак
(2 гласова)

gospodaaaaaБЕОГРАД - Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања јуче је прославило пет година од регистровања, 136 година од када је темељ Удружења – Библиотека Лазић (од 1882) први пут отворена за јавност.

 

Председник Удружења Виктор Лазић оснивачима и донаторима обратио се речима: „Почетак свих важних пројеката тешко је утврдити – њихови корени су дубоки, њихова снага је јака и чини се да су ту одувек. Да ли је прави почетак био када је чукундеда мог чукундеде, свештеник Михаило Лазић, пре скоро 300 година започео да сакупља књиге, или је почетак када само 2010. године изнова започели са формирањем фондова у првом простору који смо обезбедили, три године пре званичне регистрације?“.

                                                 legatpavle

 

Поводом обележавања годишњице, Удружењу је стигло на поклон у једном дану више од хиљаду књига, укључујићи више изузетно ретких рукописа и издања. Између осталог, Адлигат је на поклон добио до сада непознате и необјављене рукописе великог Павла Вуисића. Међу рукописима налази се сценарио за играни филм „Срећа се смешка кисело“, написан септембра 1959, којим је Павле био изузетно задовољан, сценаријем за дечију филмску причу „Никад више“, написану 1961. године, а ту је и Павлова кратка прича у којој шарани разговарају међу собом „Једном у зору“. Док је први сценарио и кратку причу по Павловом диктату на машини откуцала његова супруга Мирјана, други је Павле исписао својом руком у свесци на чијем почетку се налази Мирјанин дневник живота са Павлом. Уз ове рукописе, у Адлигат су стигле и оригиналне фотографије великог глумца.

 

Легат Павла и Мирјане Вуисић налази се у Адлигату. Легат ће укључивати и стан у коме су заједно живели, а Мирјана Вуисић, поклонодавац, такође је оснивач и члан управног одбора овог удружења.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија