Кућа Добрих Вести

Login

Удружење Адлигат у мисији културне дипломатије

Оцените овај чланак
(4 гласова)

adligatustranimmedijimaБЕОГРАД - Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, у оквиру кога су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, посећује велики број странаца, као и новинара познатих светских медија, затим представници страних дипломатских представништава, тако да је ово једна је од ретких српских институција која је познатија у свету него у Србији, истичу оснивачи.

 

Управо данас ову институцију, која малим, али сигурним корацима прераста у репрезентативну националну институцију културе, посетио је данас амбасадор Републике Пољске у Србији, његова екселенција Томаш Његођиш. Амбасада Пољске је заинтересована за дугорочну сарадњу са овим удружењем на промоцији пољске културе у Србији и српске културе у Пољској. 

 

У срдачном разговору са председником удружења, Виктором Лазићем, договорено је формирање пољске збирке у оквиру Музеја књиге и путовања. Амбасадор је најавио да ће ускоро амбасада упутити овом удружењу донацију књига, као и да ће помоћи у стварању мреже институција у Пољској које ће подржати активности Адлигата. 

 

                   ambasador

 

Амбасадор је овом приликом изјавио: ,,Дивим се и одушевљен сам изузетном збирком књига и успомена са разних страна света, те потписа најзначајнијих писаца. Верујем да ће данашња посета бити почетак дугорочне сарадње".

 

Удружење Адлигат веома је активно на међународном плану и добро заступљено у страним медијима. Тако су до сада ово удружење посетили амбасадори Кине, Индонезије, Мјанмара, Белорусије, Бугарске и Украјине, као и дипломатски представници из Русије, Филипина, Јерменије, Тајланда, Судана, Ирана, Азербејџана и Републике Кореје.

 

Поједине амбасаде у Адлигат доводе и делегације својих министарстава које посећују Србију да се у овом удружењу упознају са српском културом, где их уједно обрадују специјализоване збирке о земљама из којих долазе. 

 

Сваке године музеје овог удружења посети неколико хиљада страних посетилаца, од којих многи долазе у Србију само због колекција овог удружења.

 

Истовремено је у угледним немачким и енглеским медијима објављена серија репортажа о раду овог Удружења, које од недавно помаже више европских фондација и појединаца.

 

                                                 stranimedijioadligatu

 

Међу многобројним новинарима истичу се Аустријанац Херберт Штармулер, који је Адлигат посетио пре неколико месеци и који је управо започео објављивање серије чланака, као и новинарка Франкфуртер Алгемајне Цајтунга, Бригита фан Кан. 

 

Последња репортажа објављена је у викенд издању дневног листа „Rheinpfalz am Sonntag“ у невероватном тиражу од 250.000 примерака. После најновијих текстова, само је у Аустрији и Немачкој најављено још девет озбиљних донација драгоцености, целих библиотека и заоставштина које угледни европски интелектуалци желе да намене овој београдској институцији, од чега је чак шест из Беча.

 

У току прошле године Адлигат је допремио за Београд важне библиотеке из Немачке, Словеније и Француске.

 

После много година, због Удружења Адлигат, људи од књиге и културе са запада гледају на Београд као на културни центар са пуно поштовања, а о овом пројекту се пишу са пуно топлине и поверења.

 

                    FAZ

 

Због великог интересовања страних медија, институција и донатора, Адлигат је у седам земаља Европе, Азије и Африке званично именовао почасне амбасадоре – лица која су задужена и овлашћена да у одређеним земљама заступају ово удружење, потписују уговоре о донацијама и одговарају на питања новинара. Амбасадори Адлигата, истовремено, на најбољи могући начин представљају српску културу и шире добре вести о нашој земљи.

 

Да резултати не изостају потврђује случај угледне породице Фатиме Саиф Јусеф Бу Ал Роуга Ал Зааби из Уједињених Арапских Емирата дошла у једнонедељну посету Србији са главним разлогом - да посете музеје Адлигата!

 

Госпођица Ал Зааби је економиста, запослена у Министарству здравља Абу Дабија. У Београд је дошла са ујаком, господином Салем Мухамед Абдул Ал Бакер Ал Заабијем, геологом, дугогодишњим повереником нафтне компаније „Onshore oil“. У Србију је дошла и његова супруга, госпођа Сузан Џаскула, туристички водич, као и госпођа Аља Мухамед Салем Ал Зааби, професорка географије и Фатимина мајка.

 

Госпођа Џаскула организује књижевни кружок у Абу Дабију. Договорено је да се, уз помоћ Адлигата, у Абу Дабију ускоро организује читање класика српске књижевности.

 

Госпођица Ал Зааби о овој посети каже: „Моја породица је желела да ове зиме путује за Русију, али сам их ја убедила да у Србији сад није тако хладно и да је Адлигат невероватно културно царство вредно посете. Нисмо се покајали. Ако бих трагала за лепотом, најрађе бих побегла у Адлигат... У овом царству књига сам се осећала као Алиса у земљи чуда. Сви смо одушевљени и планирамо да у Емиратима обавестимо широк круг пријатеља и љубитеља књиге о овом фантастичном пројекту.“

 

Госпођица Ал Зааби још додаје: „Србија ме је омађијала до те мере да мислим да нећу моћи да одолим да поново овде не дођем, вероватно са пријатељима и другим члановима породице. Србија се развија, уздиже. Осећа се пријатељство и добра атмосфера. Људи су срдачни и предусретљиви, уз то најчешће добро говоре енглески. Предели су предивни. Много Ваших суграђана ради код нас, тако да сам о Вашој земљи слушала и раније, затим читала на интернету. Србија има дугу историју, прелепу природу и добре временске услове током зиме, у односу на северније делове Европе. Када бих бирала савршен град за живот, то би били Сремски Карловци, а када бих бирала дом, то би био Адлигат...“

 

Посетиоце је у овом удружењу дочекао председник, Виктор Лазић, који је музеје Удружења за госте отворио ван радног времена, да би их после разгледања Адлигата, лично провео центром Београда.

 

Лазић о овој посети каже: „У Емиратима само је осам одсто локалног становништва. Висок проценат мештана је образован, са пуно љубави и разумевања за културу и уметност. Шеик емирата Шарџе у томе свакако предњачи, а многи се на њега угледају. Било ми је невероватно да једна породица буде толико знатижељна, да одлучи да превали толики пут само да би видела Адлигат. Срећни смо, почаствовани, надамо се да смо на достојанствен начин представили нашу земљу и народ.“

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 01 фебруар 2018 11:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија