Кућа Добрих Вести

Login

О хероини српске културе, баки Милени Станковић из Кумодража

Оцените овај чланак
(2 гласова)

heroinaБЕОГРАД - Преминула је Милена Станковић (1944-2018), хероина српске културе, хемијски техничар Електронске индустрије у Земуну у пензији, пријатељ и донатор Удружења за културу, уметност и међународну сардњу „Адлигат“ у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања.

 

Милена Станковић је 2014. године у телевизијским емисијама слушала о раду овог Удружења, да би затим контактирала председника Виктора Лазића и понудила своје скромне ресурсе на располагање пројекту спашавања и сакупљања књига „Милион књига за Србију“, преко ког су, затим, књиге слате удаљеним и сиромашним библиотекама широм Балкана.

 

Како би ово удружење успело да спасе што више публикација које су у једном периоду појединци и институције масовно избацивали, бака Милена је овом удружењу бесплатно уступила на коришћење најбољи део своје куће и гаражу у Кумодражу, док је она сама живела и пољској кухињи. Две године је ово удружење бесплатно користило њен дом, који је убрзо био затрпан публикацијама – у њеној дневној и спаваћој соби у једном тренутку налазило се више од 60.000 публикација које су затим дистрибуиране у више од три стотине библиотека и институција широм Балкана. С обзиром на то да Удружење није имало довољно волонтера који би обрадили толику количину књига, у позним годинама и тешко болесна, бака Милена је сама волонтирала, паковала и припремала књиге за поклањање сиромашним библиотекама, успут уживајући у читању и задовољна што, како је сама волела да каже „помаже невероватан пројекат од националног значаја“. За свој рад Милена Станковић је добила захвалницу Српске академије наука и уметности.

 

Милена Станковић је дуго година била активна на очувању сећања на српске добровољце и ратнике 1912-1918, а Удружењу Адлигат је поклонила тањир који су аустријски војници у брзини заборавили на Церу, када су се у паничном бекству спуштали са планине августа 1914. године и  гусле које је један српски војник сам направио у рову током битке за Једрене 1912. године, како би српским јуначким песмама бодрио своје саборце док чекају да нови бој отпочне. Међутим, како у рову није имао коже, тамбурицу на гуслама је прекрио лимом сакупљеним од војничких конзерви за храну које су добијали у рову. Госпођа Станковић је такве вредности добијала од људи који су јој веровали, да би их затим годинама чувала у свом дому као највеће вредности које има у животу.

 

Један зид Миленине дневне собе фотографисан пре шест месеци:

 knjiogemagicin

„Те гусле и тај тањир за њу су били драгоценији од било чега другог што је поседовала. Тај траг српских хероја који су нас све задужили, који су пострадали верујући у више циљеве, у Србију, у нас, будуће генерације, сматрала је готово светим. Била је пресрећна када је те вредности удомила на такод дивном месту као што је Адлигатов Музеј књиге.“ – каже њена комшиница Бранка Ратковић, која јој је у тешким тренуцима помагала да изађе на крај са огромном количином књига у кући. Када се посветила раду за Адлигат, Милена Станковић је све такве историјске драгоцености поклонила овом Удружењу, на чијој сталној поставци посетиоци могу да виде поменуте гусле.

 

Виктор Лазић, председник Удружења, каже: „Растужила нас је вест да нас је тако добра душа и наша велика пријатељица напустила. Она је права хероина српске културе. Пре неки дан су нас на немачком радију назвали патриотама културе. Милена Станковић је била такав патриота. Без таквих људи, српске културе не би ни било. Са великом љубављу и разумевањем за књигу и значај писане речи, пожртвована до крајњих граница, без икаквог личног интереса али у корист других и наше земље, бака Милена је пример на који сви можемо да се угледамо. Обично није вест када нас такви људи напусте, људи који су стуб на који се сви ослањамо када све друго пропадне. Волели бисмо да се овом пожртвовању ипак укаже заслужна пажња“.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено субота, 03 фебруар 2018 22:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија