Logo
Одштампајте ову страницу

Индонежанска библиотека: Сарадња са Адлигатом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vikvivkvivi454545Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања потписало је протокол о сарадњи са Библиотеком Фадли Зона у Џакарти у присуству амбасадора Републике Србије Слободана Маринковића, заменика мисије Вукашина Тодоровића и многобројних индонежанских медија.

 

Очекује се да ће потписани протокол значајно унапредити културну и билатералну сарадњу између две земље, те да ће дати подстицај за даље унапређење међународних односа са Индонезијом, са којом је наша земља гајила блиске односе још из доба оснивања Покрета несврстаних земаља. У име Удружења Адлигат протокол је потписао председник Виктор Лазић, а у име Библиотеке Фадли Зона, лично господин Фадли Зон.

 

Удружење Адлигат формирало је посебну колекцију књига и предмета о Индонезији у Београду у којој се већ налази око хиљаду публикација. Та колекција је највећа таква у југоисточној Европи, направљена уз подршку амбасаде Индонезије у Београду и индонежанских институција и угледних појединаца из Џакарте.

 

Библиотека Фадли Зона једна је од најзначајнијих приватних библиотека-музеја у југоисточној Азији, са изузетном збирком књига, уметничких и историјских предмета. Господин Фадли Зон је већ, у оквиру званичне посете Србији 2012. године, посетио Адлигат, те је сада већ тада успостављена сарадња подигнута на виши ниво.

 

Господин Фадли Зон, књижевник и најзначајнији индонежански колекционар, ризничар културног блага ове земље, захваљујући коме су многа ремек дела индонежанске традиције, историје и уметности остала у Индонезији, такође је први потпредседник парламента ове, највеће муслиманске земље на свету и један је од утицајнијих азијских политичара. Господин Фадли Зон такође је председник ГОПАК-а (Глобална организација парламентараца против корупције), председник индонежанског филателистичког и нумизматичког друштва.

 

Амбасадор Републике Србије, његова екселенција Слободан Маринковић изјавио је да амбасада Србије и држава Србија снажно подржавају приватне иницијативе које могу довести до конкретних резултата и зближавања наших држава. У доба ограничених ресурса и могућности државе, појединци су ти који својим активностима могу значајно допринети развоју културних, билатералних и економских односа.

 

Господин Фадли Зон изјавио је захвалност Виктору Лазићу и Удружењу Адлигат на промоцији Индонезије у Србији и југоисточној Европи и изразио спремност да донацијама књига и предмета обогати збирку коју Адлигат формира у Београду. Прва донација уручена је већ током церемонијалног потписивања протокола о сарадњи.

 

Виктор Лазић изјавио је да је веома задовољан што се баш на годишњицу смрти Михаила Пупина потписује овај протокол, те је присутнима рекао неколико речи о овом значајном српском научнику и најавио да ће једна од првих донација за библиотеку у Џакарти из Београда бити управо Пупинова аутобиографија за коју је писац награђен престижном Пулицеровом наградом. Лазић је такође захвалио Фадлију Зону на искреном пријатељству које гаји према Србији и српском народу, те да је почаствован што управо Удружење Адлигат у нашем региону на најбољи могући начин представља мост ка једној од највећих земаља света у којој живи више од 250 милиона људи на 18.000 острва, чије границе се протежу пет хиљада километара с истока на запад и три хиљаде километара са севера на југ. Индонезија је по броју становника четврта земља на свету, који живе на нешто више од милион и девесто хиљада квадратних километара чији је економски, политички и културни утицај у порасту.

 

Удружење Адлигат развија међународну везу институција и угледних појединаца широм света који подржавају Србију и промовишу српску културу, узвраћајући промоцијом других народа и култура у Београду и региону.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 13 март 2018 14:17
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015