Кућа Добрих Вести

Login

Промоција публикације "Бифон сервис: Севр порцелан из Белог двора"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bifonnnnnnБЕОГРАД - Музеј примењене уметности организује промоцију публикације Биљане Црвенковић под називом "Бифон сервис: Севр порцелан из Белог двора" у среду, 14. марта 2018. године у 18 часова у Галерији "Икиостри" Музеја примењене уметности.

 

Реч је о ремек-делу примењене уметности – шпанском поклон сервису грофа од Артоа (comte d'Аrtois) из 1782. године, познатом и као Бифон сервис (Буффон сервице), који је настао у чувеној Краљевској мануфактури порцелана у Севру (Manifacture royale de porcelaine de Sèvres), најавио је Прес центар УНС-а.

 

Сервис по својим карактеристикама представља прворазредни пример француске мајсторске и уметничке виртуозности XВИИИ века и раритет европске примењене уметности. За уметничку колекцију Дворског комплекса Бифон сервис је откупљен 1935. године и од тада па до данас, овај јединствени порцелански сервис чини изложбени сегмент протоколарног простора Белог двора.

 

Настао је као први у серији од петнаест сервиса од порцелана произведених у Краљевској мануфактури порцелана у Севру, а који су били илустровани мотивима птица из Прве орнитолошке енциклопедије Хистоире натурелле дес оисеауx (1771–1786) најзначајнијег француског природњака тога доба Жорж-Луја Леклера, грофа од Бифона (Comte de Buffon, 1707-1788).

 

Ова публикација, значајна је у историографском, музеолошком и културолошком смислу, јер се једно драгоцено и ретко доступно културно добро први пут и у пуном сјају, представља јавности.

 

Каталог је репрезентативног формата и дизајна (графички дизајн Душан Ткаченко), на 185 страна документовано је сликом и описано у каталошким јединицама свих 140 делова сервиса. Штампан је двојезично, на српском и енглеском језику.

 

Генеза настанка сервиса од порцелана

 

У уводном тексту изложена је генеза и типологија настанка сервиса од порцелана као врсте предмета примењене уметности, карактеристичне за доба просветитељства. Управо Бифон сервис амблематски носи све те типичне карактеристике високо изражених културно-уметничких вредности и препознаје се данас као универзално културно добро од изузетног значаја. Не само због скупоценог материјала, изражене виртуозности израде и очаравајућег изгледа, већ и због тога што одсликава сложене процесе и околности времена у коме је настао као и околности дугог историјско-уметничког периода свог трајања.

 

Приликом рада на припреми каталога сви појединачни делови сервиса наменски су фотографисани (фотограф Веселин Милуновић) и музеолошки обрађени тако да је истовремено створена и неоходна база за процес дигитализације овог културног добра од изузетног значаја.

 

Каталог Бифон Сервис: Севр порцелан из Белог двора, ауторке Биљане Црвенковић, издао је Музеј примењене уметности, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и уз колегијалну сарадњу Фонда Краљевски двор.

 

Извор: Кућа добрих вести/Прес УНС


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија