Кућа Добрих Вести

Login

Београдски фестивал фотографије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fotomonttttttБЕОГРАД - Београдски фестивал фотографије (Belgrade Photo Month) одржаће се нашем граду и то у периоду од 29. марта до 30. априла.

 

Фестивал ће се одвијати у преко тридесет галерија и изложбених простора, а међу учесницима су, како фотографи из Србије, тако и светски познати фотографи.

 

Званично отварање фестивала предвиђено је за вечерас у Установи културе Пароброд са почетком у 18 часова.

 

,,Београдски месец форографије” је непрофитна организација, посвећена популаризацији фотографије кроз едукативне и уметничке програме.

 

,,Belgrade Photo Month“ представља међународни фестивал фотографије који се одржава током априла, у више од 35 галеријских и јавних простора у Београду.

 

Мисија ове организације је да појача видљивост српских фотографа и уопште фотографије у Београду. Да се покаже остатку света шта се дешава у Београду, једном од најузбудљивијих градова у Европи.

 

Догађаји ће бити организовани током тридесет дана –од 29.03 до 30. априла 2018., што ће бити треће годишње издање фестивала.

 

До данас није било приређено ништа слично у овој области. Најближе томе јесу Љубљана, Беч, Будимпешта или Братислава. Београд заслужује да се нађе на мапи светске и европске фотографије и ми ћемо га ту уцртати.

 

,,Манифестације попут Београдског месеца фотографије, које негују отворени конкурс као принцип селекције, пружају нам прилику да се упознамо са различитим темама, естетикама и поетикама, које истовремено говоре како о најсуптилнијим личним причама и интересовањима тако и о чињеници да смо сви део истог света и да те теме, ма како биле удаљене, могу да комуницирају глобално”, каже Миа Давид, архитектиња и доценткиња на Факултету техничких нааука, Универзитет у Новом Саду.

 

 

,,Већ 18 година живимо у 21. веку. Много тога се променило, фотографија можда највише од свих медија. Изгубила је ауру посебности простом чињеницом да је свуда око нас. Постала је важна колико и реч, иако не тако прецизна. Стога је често посматрамо у савезу с текстом који ће је објаснити, проширити или продубити њен смисао. У савременој пракси едукације визуелних уметности, текст и теорија неодвојиви су део практичног рада. То доказују и радови учесника трећег конкурса „Нови таленти“, на ком већински учествују студенти фотографије. Иако свака од фотографских серија представља неки наратив, њихово пуно значење и усмерење, очитава се спојем слике и текста. И то одавно више није новина. Али начин стварања прича јесте. Оне варирају од режиране ситуације мењања форме фотогра је у 3Д објекат, кције, комбиновања архивског материјала и личног, па све до„класичне“ репортаже”, каже Ивана Томановић, кустос и професорка.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 29 март 2018 14:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија