Кућа Добрих Вести

Login

Васкршња посланица - Благо гладнима и жеднима правде!

Оцените овај чланак
(2 гласова)

poslanicaБЕОГРАД - Поводом васкршњих празника београдски надбискуп и метрополит монс. Станислав Хочевар је у васкршњој посланици, насловљеној ,,Благо гладнима и жеднима правде!", поручио да нико од нас – ни као појединац, ни као члан неке од заједница – не сме да заборави шта је све за нас учинио Исус Христ, који је поставши човек, постао мерило за све људе свих времена – тога како треба да живимо, како да се опходимо са свим људима и које циљеве је потребно непрестано тражити у свом животу. 

 

Хришћански верници који време рачунају по Грегоријанском календару прослављају данас Ускрс, највећи и најстарији хришћански празник који се слави у спомен на Христово ускрснуће, његову победу над смрћу и над грехом.

 

Надбискуп Хочевар је у васкршњој честитки и Његовој светости српском Патријарху Иринеју изразио жељу за веће унапређење заједништва, рекавши ,,Браћи и сестрама источног обреда кличем:

Христос васкресе – ваистину васкресе!"

 

Исус Христ је на почетку свог послања, како нас извештавају јеванђелисти, прогласио блаженства, то јест аутентичан устав новог и преображеног друштва. Исти јеванђелисти изричито истичу да је Он, као јединствени Учитељ живота, сео и свечано прогласио тај ненадмашан Устав преображеног човечанства: „Благо гладнима и жеднима праведности!“ (Мт 5, 6). Исус Христ на посебан начин наглашава управо то: бити гладан и жедан праведности, и то тако изричито да ће непосредно пре своје спасоносне смрти на крсту из свег гласа завапити: „Жедан сам!“

 

У посланици надбискуп Хочевар даље наводи - ,,То чега је Он жедан на неописив начин је показао на свом путу кроз Самарију. Самим својим путем кроз Самарију Исус Христ показује, наиме, да је Он Учитељ и Спаситељ свих људи, свих народа, свих култура и свих времена. Разговарајући са женом Самарићанком на Јаковљевом бунару, потврђује да управо Он повезује свеколику прошлост, свеколику традицију и историју и да је уједно уводи у апсолутну новост, у новост новог и вечног савеза".

 

Као што Исусов разговор са Самарићанком буди глад и жеђ за истином, правдом и љубављу, тако Исусов дубоки повик на крсту: „Жедан сам“ на посебан начин упозорава људе свих времена да без глади и жеђи за Њим – нема спасења, нема излаза, нема будућности, јер нема праведности.

 

 

Исусов Устав о којем говоримо, Исусов разговор са женом која представља све жене свих времена, Исусов вапај на крсту да је жедан… то су чињенице које треба посебно да нас надахњују у овим светим данима. Ушли смо, наиме, у времена, када – нажалост – више нисмо гладни и жедни свега онога што означава библијски израз  правда. А правда и праведност означава аутентичне међусобне односе, а изнад свега праве односе с Оним ко је Извор, Почетак и Довршење пуноће живота. А то је само Исус Христ.

 

 

Данашњи менталитет плод је тираније парцијализованог живота. Тај менталитет који се родио из свакодневице у којој набављамо мноштво ствари на којима пише: „узми и баци“, утиче и на наше ставове о животу. Данас мислимо да је могуће на свим подручјима само узимати и бацати! Често нам и медији, у неким својим презентацијама, стварају такво виђење да је могуће узимати како се коме свиђа, а потом бацати или одбацивати – онако како се коме прохте, додао је даље у посланици надбискуп Хочевар.

 

 

,,Али Исус нам је показао и доказао вредности живота. Свако људско биће, свака породица, све националне заједнице и друштвено-политичке институције имају своје достојанство. Крајње је време, браћо и сестре, да жеђамо и гладујемо за таквим поштовањем појединачног, црквеног и друштвеног живота и да се с тим намерама устрајно и ангажовано молимо. Ми, хришћани, посебно смо дужни да људима данашњице покажемо како се Небески Отац брине за сваког појединца, за сваку Породицу и за заједницу унутар нашег друштва. Свакоме и свакој заједници шаље свог посебног анђела чувара да их чува и води.

 

И не само то: у ово време Васкрса никако не смемо да заборавимо да Небески Отац шаље свог Сина у смрт само да би било сачувано достојанство сваког човека, сваке породице и сваке заједнице, како је то у својој Промисли замислио као једини Творац свега постојећег." 

 

Желим свима вама, предрага браћо и сестре, да Васкрсли Господ у овим празничним данима пробуди у нама глад и жеђ за правдом и праведношћу да би се што више поштовало достојанство сваке особе. За сва почињена зла требало би да желимо да дамо задовољштину и зазивамо Светог Духа да својом стваралачком снагом обнови наша лица, лице свих народа и лице Земље.

 

Осим васкршње посланице, надбискуп Хочевар је такође истакао да Београдска надбискупија ове године живи Годину заједништва, сећајући се стогодишњице Првог светског рата, који је нанео много зла. „Позвани смо, каже надбискуп, да не критикујемо прошлост него да изграђујемо садашњост и будућност. Наша Надбискупија жели да би био мир међу свима нама“, рекао је надбискуп.

 

Новинарима је протекле седмице, након читања васкршње посланице, предочио како је Молитвена заједница која делује унутар Надбискупије изгласала и одлучила да сваке среде у месецу априлу буде у цркви Криста Краља у Београду света миса где се моли за мир, разумевање и помирење у региону. „Само Дух Свети може да просветли све одговорне“, нагласио надбискуп.

 

Ускршње бдење одржано је синоћ од 21 сат у жупи Светог Антона у Београду, уз директан пренос на РТС-у, а надбискуп Хочевар ће данас од 10 сати одржати литургију у цркви Криста Краља у Крунској 23. у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 01 април 2018 01:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија