Кућа Добрих Вести

Login

Предлог: Ознака за поуздане медије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pouzdanostttttttБЕОГРАД  - Међународна организацја Репортери без граница (РСФ) представила је данас предлог за борбу против "лажних вести", односно увођење потврде којом би се означило да неки медији поштује норме по питању транспарентности и професионалног морала.

 

Овај систем који се припрема готово годину дана назван "Џернализм траст инишијатив (Journalism Trust Initiative - JTI), или Иницијатива за поузданост информација, осмислила је организација Репортери без граница са три партнера, Агенцијом Франс прес, Европском радиодифузном унијом (ЕБУ, познатијом као Евровизија) и Глобалном мрежом главних уредника (ГЕН која има 2.300 чланова).

 

До сада су се иницијативе развијене за борбу против ширења лажних информација преко друштвених мрежа углавном заснивале на проверавању чињеница, или успостављању црних листа вебсајтова или налога одакле су ширене лажне вести, рекао је на конференцији за новинаре Кристоф Делуар, генерални секретар РСФ-а.

 

То су корисне иницијативе али недовољне, посебно зато што се примењују пошто су лажне вести већ проширене, навео је он. Да би се више проактивно борило против тога РСФ предлаже медијима систем саморегулисања, који би се састојао у томе да се колективно установе референтне норме.

 

Они који их поштују могли би да добију ознаку поузданости под покровитељством Европског комитета за нормализацију или тела као што је Афнор у Француској или ДИН, Немачки институт за нормализацију.

 

Те норме би на пример дозволиле да се измери транспарентност медија по питању акционара или финансирања, постојања уредничких повеља, примени новинарских принципа у редакцији, капацитета да признају грешку и да је исраве итд.

 

Група задужена да установи те норме први пут ће се састати 23. маја и водиће широку расправу отворену за медије, новинарска удружења, регулаторна тела, онлајн платформе, представнике удружења потрошача.

 

Рад те групе требало би да се заврши средином 2019. године, када би могао да се покрене процес издавања сертификата медијима који испуњавају дате критеријуме.

 

"То је колективно европско дело, али наш циљ је да га проширимо даље од Старог континента", рекао је Делуар, и изразио наду да ће амерички медији да се придруже.

 

Према организацији РСФ која неће бити задужена за успоствљање норми нити за издавање потврди медијима, овај поступак ће дозволити да се фаворизују медији који раде поуздано, посебно на економском плану.

 

На пример друштвене мреже као што су Фејсбук, Твитер и разни претраживачи могли би да користе ту ознаку да преко својих алгоритама промовишу садржаје које производе медији са сертификатом.

 

То би помогло медијима који се сматрају поузданим да испливају на површину у океану садржаја који се размењују преко интернета.

 

Извор: УНС/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 05 април 2018 13:39

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија