Кућа Добрих Вести

Login

Ноћ музеја – најмлађи посетиоци откривају музејске приче

Оцените овај чланак
(1 Глас)

cvjetazuzoricБЕОГРАД - У овогодишњој Ноћи музеја, која се одржава 19. маја од 17 часова па све до сат иза поноћи бројни музеји, галерије и културне установе широм Београда отвориће своја врата представљајући свим посетиоцима разнолике програме.

 

 

У оквиру ових институција, посебни садржаји биће организовани и за родитеље са децом. Тако ће петнаеста Ноћ музеја овог пролећа бити спремна да дочека своје најмлађе посетиоце у осмишљеној и њима прилагођеној Дечјој тури. Реч је о обједињеним локацијама са премијерним и ексклузивним садржајима намењеним најмлађим љубитељима музеја и њиховим родитељима, који ће се одвијати од 17 до 21 час.

 

Уметнички Павиљон Цвијета Зузорић у овогодишњој Ноћи музеја постаће историјски павиљон под називом „Виасат Хисторy павиљон“ у којем ће се кроз неколико поставки листати узбудљиве странице наше историје, а посебно место заузеће Јован Јовановић Змај. Малишани ће се сусрети са бројним издањима и илустрацијама и открити мање познате занимљивости једног од најзначајнијих и омиљених српских песника за децу, који је обележио одрастање бројних генерација. Најмлађи посетиоци откриће и како се мачевање мењало кроз векове, каква су правила красила некадашње двобоје, а уз помоћ савремених и сасвим безбедних технологија од 17-21 час моћи ће да пробају да мачују са адекватном опремом и оружјем прилагођеним њиховом узрасту.

 

У Заводу за заштиту споменика културе града Београда, у историјском амбијенту Калемегданске тврђаве, радознали малишани биће у прилици да се кроз радионице за мале археологе, које ће се одржавати од 17 до 20 часова, упознају са археолошким налазима и алаткама којима се археолози служе, као и да ископавају „археолошка блага“ из песка. Поред тога, малишанима ће се на јасан и креативан начин приближити културно наслеђе, народно градитељство, јавни споменици као и споменици културе, где ће деца цртати представљене споменике.

 

У едукативно-креативној радионици „Фантастичне форме афричких маски“ у Музеју афричке уметности од 17 до 21 час девојчице и дечаци моћи ће да се упознају са најлепшим примерима западноафричких маски и скулптура које интригирају цео свет, као и да направе јединствени примерак своје маске, коју ће моћи да понесу са собом.

 

Бајковити средњи век са неустрашивим витезовима и храбрим принцезама оживеће у галерији Сингидунум од 17 до 21 час, када ће најмлађи посетиоци Ноћи музеја бити у прилици да се упознају са овом важном временском епохом у нашој историји, да се обуку у своје средњевековне јунаке и постану краљица или краљ, дворска дама или витез.

 

Недалеко од ове средњевековне авантуре, у Кући легата пред малишанима ће заиграти несвакидашње скулптуре наше славне Олге Јанчић. Инспирисани Олгиним радовима у ЛЕГАрТ радионици од 17 до 20 часова најмлађи суграђани ствараће своје необичне скулптуре, упознавајући се и са креативним начином употребе најразличитијих материјала, од пластелина и глинамола преко предива, папира и дрвених штапића, до алуфолије и селотејпа.

                                                                   galerijaulusus

 

Музеј Хемијског факултета Универзитета у Београду само у Ноћи музеја отвара „Обданиште код хемичара“, у којем ће најмлађи посетиоци и потенцијални будући студенти од 17 до 21 час моћи да изводе занимљиве, њима прилагођене и сасвим безбедне експерименте у друштву хемичара-васпитача.

 

Дигиталне слагалице биће доступне малим ветеринарима у Анатомском музеју Факултета ветеринарске медицине где ће уз најсавременије технологије моћи да се склапају скелети домаћих и дивљих животиња. Поред овога, бројни анатомски препарати у формалину, који се чувају у теглама и витринама, моћи се да се погледају, а биће отворена и ловачка соба.

 

Љубитељи животиња у Зоолошком врту моћи ће кроз изложбу и дружење да упознају са првим јунацима анимираних филмова – животињама које су уједно и становници нашег зоолошког врта. Уз то, дружиће се са зоолошким ноћобдијама и сазнати када и на који начин налазе храну, колико добро виде и како користе остала чула током ноћи. Педагошки музеј забавиће своје најмлађе госте радионицом цртања на пергаменту, а Јавни акваријум и тропикаријум Београд води све радозналце на дружење са најслађим становницима светских мора.

 

Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прва Ноћ музеја, одржана у 5 београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за четрнаест година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије. У Европској Ноћи музеја прошле године, учествовало је више од 3.000 музеја у 30 држава.

 

Viasat History је, већ девету годину заредом, поносни национални спонзор манифестације „Ноћ музеја“. Овај канал се налази у власништву интернационалне медијске компаније Viasat World, која има преко 100 милиона претплатника и производи и дистрибуира најквалитетније забавне садржаје кроз више од двадесет документарних, филмских и спортских канала, у скоро 50 земаља широм света. Поред канала Viasat History, компанија је у региону од скоро присутна и са новим серијским каналом Epic Drama, као и са публици добро познатим каналима ТВ1000, Viasat History, Viasat Explore, Viasat Nature и Viasat History/Nature HD.

 

Пријатељ 15. Ноћи музеја је МТС, који је пријатељ манифестације тринаести пут заредом. Већ традиционални спонзори и подршка су: компанија Кока-Кола и штампарија Графикс.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 април 2018 23:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија