Кућа Добрих Вести

Login

У Београд стигли будистички молитвеници из Непала

Оцените овај чланак
(2 гласова)

budanepalaiБЕОГРАД - У Београду ће од сада посетиоци моћи да уживају у још једној атракцији – колекцији од вше десетина будустичких молитвеника различитих облика и форми, које су донирали монаси из места рођења Буде – Непала.

 

Људи ће моћи од сада да виде збирку књига и предмета о овој земљи у Удружењеу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

 

Први контигент књига већ је стигао у Србију, а посебно је занимљиво више десетина будистичких молитвеника различитих облика и форми. У сарадњи са Будистичким центром из Коломба (Шри Ланка), који је Лазић такође недавно посетио, у Србију је стигла и значајна збирка будистичке теолошке литературе за Теолошко-филозофски центар Адлигата.

 

Будистичке молитвенике донирали су свештеници из неколико будистичких манастира, укључујући монахе из Лумбинија, места у коме је рођен Буда. Збирка будистичких молитвеника је по много чему изузетна, а и визуелно је занимљива. Ради се о више од тридесет молитвеника свих могућих величина и облика, а ради се о књигама које се обично искључиво користе током молитви у храмовима.

 

Посебно је занимљива збирка десетак минијатурних молитвеника, као и неколико ручно осликаних верзија катастре.

                                          nepšali565

 

„Драго ми је да су наше активности на представљању далеких култура у Европи, преко Србије, примећене у свету и да људи широм планете поштују наша залагања на пољу културе, уметности, међународне сарадње, некада чак више него наше колеге у Србији. Невероватно је да смо успели да је добијемо и да је тако брзо стигла у Србију. Можемо рећи да је Музеј књиге и путовања добио још једну атракцију, а самим тим и Београд. Збирка која нам је управо стигла, уједно је најзначајнија таква збирка у региону. Са друге стране, отварање специјализованог фонда будистичке литературе значиће и нашој земљи, пошто ћемо се одједном наћи на мапи научника из целог света који се баве овом тематиком“, каже председник Адлигата, Виктор Лазић.

 

Лазића су посебно топло дочекали у Народном музеју Непала у Катамандуу и у Будистичком центру у Коломбу.

 

Непалски новинари су изразили заинтересованост да прате активности Адлигата, док је један непалски привредник Лазићу организовао приватни лет око Монт Евереста.

                                    lumbinirodnomesto

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 09 мај 2018 18:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија