Кућа Добрих Вести

Login

Музеј афричке уметности и Амбасада Египта: Радионица египтологије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

radionicaccccaБЕОГРАД - Музеј афричке уметности, у сарадњи са Амбасадом Египта у Србији, недавно је покренуо први курс посвећен египтологији.

 

Курс је осмишљен са циљем да се на научно-популаран начин, комбиновањем предавања и практичних вежби, најширој јавности приближи египтологија као једна од најпопуларнијих научних дисциплина дaнaс. Због великог одјека и интересовања које је овај програм изазвао и међу припадницима дипломатске заједнице у Београду, организована је и једнодневна радионица египтологије на енглеском језику.

 

Програм је отворио Амр Алгувеили, амбасадор Египта у Србији, истакавши да Египат представља једну од колевки модерне цивилизације и да је његов утицај на развој целокупног друштва немерљив. „Изузетно је значајно да се оваква предавања организују за најширу публику која одувек показује велико занимање за древни Египат“. Он је позвао туристе да посете Египат и да – поред уживања у његовим природним лепотама – обиђу и бројне културне знаменитости овог поднебља.

 

Марија Алексић, директор Музеја, указала је на велику пажњу коју је овај програм изазвао у јавности, најавивши да ће се најесен одржати и други циклус предавања, уз одговарајуће радионице за децу коју посебно привлаче египатски симболи и писмо. „Захваљујући подршци амбасадора Алгувеилија и Амбасаде Египта, можемо очекивати да ускоро у нашем музеју – једином у региону који је у потпуности посвећен афричкој уметности – организујемо и гостујућу изложбу која ће приказати део богатог културног наслеђа Египта“, истакла је Марија Алексић.   

                                      paletetetet

Нeнaд Maркoвић, докторанд на Чешком институту за египтологију у Прагу и сарадник Музеја, упознао је полазнике радионице – међу којима су били бројни амбасадори и шефови делегација – са кључним пojмoвима, истoриjским eпoхама, личнoстима и нajвaжниjим тековинама египатске цивилизације.

 

Извор:Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 12 мај 2018 13:51
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија