Кућа Добрих Вести

Login

Ртањ – планина спаса?

Оцените овај чланак
(7 гласова)

rtanj-uvodnaРТАЊ, СОКОБАЊА – Жеља  за преживљавањем и опстанком толико је исконска и дубоко укорењена потреба човека. Њена права демонстрација уследила је ових дана кроз велико интересовање страних и домаћих гостију, да, по сваку цену,  боравећи на планини Ртањ 21. децембра преживе најављени "смак света", који, сигурни смо, сигурно неће доћи.

Већ је широм планете, па и у неким медијима и у нашој земљи, почело одбројавање до судбоносног дана Д, које је, наводно, најавило древно племе Маја за поменути датум, бар како то тумаче они који би да свет гледају са тамне, а не са његове светле стране и веровања у то да љубав и доброта према ближњем, могу променити све, па и такав исход.

Према том мајанском пророчанству, а неки наводе и по Нострадамусовом, остао је још  дан до катаклизме (ми бисмо пре рекли промене која ће у свом исходу да буде на општу добробит), а интересовање странаца указује на то да није проблем прећи  на хиљаде километара како би се, бар како они верују, спасао голи живот. Неке српске народне изреке говоре о томе да човек од самог себе не може побећи ни утећи, већ све оно што је, увек носи са собом, где год био.

 

Спасоносна пирамида

 

Веровања су, наиме, да се под планином Ртањ крије пирамида, коју су изградили ванземаљци, пре више хиљада година. Наводна древна структура требало би да у тренутку апокалипсе створи заштитно поље око планине и заштити све на њој.

foto-09

У хотелима у подножју и приватним кућама у сокобањским селима Мужинац, Врмџа и Шарбановац тражи се место више.

У мотелу Балашевић на планини “Ртањ” има 80 лежајева и сви су распродати по стандардној цени. Нису, кажу, подизали цене. Овај мотел припада општини Бољевац и налази се на регионалном путу Праћин - Зајечар у подножју Ртња, истичу за Кућу добрих вести у Регионалној туристичкој организацији Сокобања.

Сви капацитети тог мотела на Ртњу 21. децембра су попуњени, а они који нису успели да резервишу смештај желе да проведу тај дан у ресторану мотела. Такође, дочек Нове 2013. године у том мотелу је у потпуности распродат.

 

Енглези о смаку света

 

Неки познати светски медији, као лондонски дневник "Телеграф" и "Дејли мејл" (Daily mail) пишу да су хотели на планини Ртањ пребукирани резервацијама људи који верују у пророчанство Маја о сутрашњем смаку света, јер мисле да ће на тој планини наћи спас. Многи странци из Европе и Америке су чак купили и куће у том подручју.

Угледни британски дневни лист "Телеграф" донео је екслузивну репортажу и откриће да планина "Ртањ" у Србији представља једино место које ће одолети "судњем дану".

"Смак света се једино неће десити на српској планини Ртањ, тачније она ће једина одолети општој катаклизми. Хотели, али и приватне куће на овој мистичној планини, преплављене су захтевима људи из целе Европе, али и већег дела света, који су убеђени у тачност пророчанства Маја", пише британски лист.

Лист наводи да се у средишту Ртња, према превдиђањима астролога, пророка, астрофизичара, али и великог Артура Кларка, који је спрску планину назвао "пупак света", крије древна грађевина у облику пирамиде, коју су пре више хиљада година изградили ванземаљци и која једина може да преживи наводни смак света.

 

Изузетна планина

 

Планина Ртањ (1560м) се налази у источној Србији, око 200 километара југоисточно од Београда, у близини једног од најзначајнијих бањских центара – Сокобање, као и у близини Бољевца. Према географу Јовану Цвијићу, Ртањ је једна од најлепших планина у Србији и спада у карпатско-балканске планине.

Ова планина је позната по бројним подземним изворима, пећинама, јамама, лековитом биљу, ватреним лоптама, које представљају природни феномен, и другим куриозитетним и необјашњивим појавама, због чега привлачи велики број авантуриста. Посебан изазов представља успон на врх Ртња (Шиљак 1560 м) са кога сеже поглед чак до ушћа Саве у Дунав.

foto-13

Значајну туистичку атракцију и својеврстан куриозитет представља јама Леденица, која се налази на југоисточној страни највишег врха Ртња. Улаз у јаму је на дну плитке вртаче, ширине око 20 метара у пречнику. Дужина јаме је 50 метара, улаз се постепено сужава, на крају се улази у пространу дворану, ширине 15 и висине 10 метара. Дно дворане је равно, покривено глином и каменим блоковима. Унутрашња температура леденице је прилично уједначена, креће се од -2 преко лета, до -4 током зиме.

 

Мистерије планине

 

Ова планина свакако је прекривена велом мистерије и тајне. Да је то заиста тако, говоре и приче  мештана да су изнад ње, више пута на небу видели НЛО као и некакве светлеће кугле. О таквим необичним искуствима је било доста натписа у домаћим медијима.

 

Научно–истраживачка конференција “Ртањ – древна пирамида или ремек дело природе 2012” одржаће се од 20. до 23. децембра, у туристичко угоститељском комплексу Ртањ, где ће бити представљени финални резултати свих досадашњих истраживања ове мистичне планине.

Идеја о постојању гигантске пирамидалне грађевине на тлу Србије, као и њено мултидисциплинарно истраживање је започето на иницијативу Центра за истраживање и екологију “Дух Ртња”, који је формиран ради истраживања специфичности пирамидалног рељефа Ртња, његових енергетских карактеристика и упоређивања Ртња са другим пирамидалним грађевинама.

Oвде можете погледати видео прилоге!

У рељеф Ртња је уткано мноштво математичких константи и односа, које елиминишу могућност да је његов правилан геометријски облик настао искључиво насумичним слегањем тла и утицајима атмосферских прилика. Измерене су, детектоване и снимљене вредности електромагнетних поља и њихових фреквенција које су својствене пирамидалним и другим сличним енергетским објектима.

Детектоване су магнетне аномалије и локације са повећаном вредношћу електромагнетног поља, док положај и облик Ртња у комбинацији са његовом геоморфолошком структуром и карактеристикама спелеолошких објеката, се уклапају у основне постулате побуђивања пирамида и енергетике пирамида.

Саша Нађфеји, који годинама ради на истраживању планине “Ртањ”, а своја истраживања објавио домаћој и страној јавности, имаће предавање у оквиру научног скупа Ртањ-Галактички контакт, Планина Ртањ, Србија истраживачка база", а на тему “Ртањ – древна пирамида или ремек дело природе”

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 20 децембар 2012 13:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија