Кућа Добрих Вести

Login

Ослушкивати потребе деце и нудити им потребне одговоре

Оцените овај чланак
(1 Глас)

EmilijaGligorijevic“Деца су наша будућност. Треба их неговати, чувати, ослушкивати њихове потребе, изазове са којима се сусрећу на путу одрастања. Посебну пажњу треба посветити деци из мањих места, деци са потешкоћама у развоју и деци ромске популације“, поручено је са конференције за новинаре Отвореног клуба на тему "Представљање препорука деце о стању дечјих права и положаја деце у Србији и региону".

 

На конференцији која је одржана прошле недеље поручено је да је сваком детету потребна љубав и подршка родитеља, прихватање и поштовање других, постицајни учитељи, безбедно и подржавајуће школско оружење.

 

Такође, констатовано је да деца желе окружење које их подржава, бољу здравствену заштиту и информисаност. Желе и да знају коме могу да се обрате како би добили одговоре.

 

Мрежна Организација за децу Србије до сада је објединила преко 90 организација која се старају о добробити деце и брину о њиховом срећнијем и безбрижнијем детињству.

 

Конференција је организована као део пројекта „Глас младих 2 - за већу партиципацију и регионалну сарадњу“, подржаног од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије.

 

Млади, ученици средњих школа, студенти, припадници националних мањина, маргинализованих група, младе особе са потешкоћама у развоју, незапослени из Ниша, Београда, Ужица, Књажевца и Врања, предузимају локалне акције за престављање препорука младих. Како би се њихов глас што даље чуо млади су препоруке представили током ове конференције за новинаре у Београду.

 

Отворени клуб више од 20 година оснажује младе и развија вредности цивилног друшта. Стварају једнаке могућности за развој деце и младих, афирмацијом демографсих вредности и оснаживањем младих за активно и одговорно учешће у заједници. Окупљају децу и младе од 5-30 година, васпитаче, наставнике, родитеље и грађане.

 

Омладинска мрежа је група младих активиста. Свако ко жели да буде друштвено активан, не битно у коју средњу школу или 8. разред основне школе иде, негује различитост, добро је дошао у Омладинску мрежу. Млади се састају на основу онога по чему су слични, али се развијају на основу онога по чему се разликују! Уче једни од других, размењују искуства и превазилазе разлике, завршавају различите радионице и тренинге. Уче да аргументовано дискутују, развију комуникационе вештине и да се залажу за одређени став. Уче која права имају и како да се залажу за њих. Како да заговарају за остваривања права друге деце, посебно из осетљивих група. Млади имају прилике да науче како да воде радионице својим вршњацима (вршњачка едукација), мапирају проблем и покушавају да их реше, планирају активности, нове едукације, праве планове за заговарање, предлажу иницијативе итд. Млади воле Отворени клуб због позитивне атмосфере, занимљивих програма, могу да се искажу на прави начин, раде ствари за опште добро. У Отвореном клубу млади осим што уче о својим правима, они живе своја права, да буду питани, саслушани, да њихово мишљење буде узето у обзир, да буду укључени у доношење одлука које их се тичу. Место где се друже, уче на другачији, занимљив начин. Уче да буду одговорни, учествују у интересантним програмима и сами креирају програме.

 

„Ово је најмисија организација које раде са децом је да их одрасли чују и разумеју њихове потребе.. Васпитање не као казна већ пружити им прилику да мењају свет на боље“, рекао је Младен Милутиновћ, координатор пројекта и представник Друштва за развој деце и младих .

 

„Деца желе окружење које их подржава, бољу здравствену заштиту и информисаност. Да знају тачно коме могу да се обрате и да ће добити одговоре. Потребан је систем који ће дати родитељима и деци потребне информације које су разумљиве деци. Кроз мрежу организација за децу чују се различита мишљења, сви учествују и долази се до најбољег решења. МОДС (Мрежне Организација за децу Србије) до сада је објединила преко 90 организација која се старају о добробити деце и брину о њиховом срећнијем и безбрижнијем детињству“, истакао је Саша Стефановић, директор Мреже Организација за децу Србије (МОДС).

 

„Представнице Омладинске мреже Отвореног клуба су истакле да је потребно да уџбеници буду занимљивији, већа толерантност и интеракције. Интеркултуралност. Боља методологија предмета грађанско васпитање. Посебну пажњу посветити деци из мањих места, деци са потешкоћама у развоју и деци ромске популације. Одрасли немају увид шта младима треба. Битне су едукације да деца знају коме и где се могу обратити.

 

На конференцији је истакнуто да се деца из окружења суочавају се са сличним изазовима. Словенија бележи најбоље резултате у имплементацији, док Босна и Херцеговина има највише потешкоћа. Угледајмо се на боље, применимо примере добре праксе из окружења у Србији.

 

Све већи број доказа указује на један одговор: свако дете које је успело упркос тешким животним околностима, имало је најмање једну подржавајућу одраслу особу која му је помогла на његовом путу до успеха.

 

Сваком детету је потребна љубав и подршка родитеља, прихватање и поштовање других, постицајни учитељи, безбедно и подржавајуће школско оружење.

 

Препоруке:

• Да буду информисани о ономе што пише у законима и да се поштују закони.

• Глас детета једнак гласу одраслих.

• Национални план акције за децу (НПАД) да одражава реалне потребе.

• Децу и младе активно укључити јер тиме деле одговорност и доприносе добрим променама

• Повећати казне за насилно понашање над децом.

• Обезбедити могућност да се одрасли ромске популације обуче за занат и запосле, на тај начин неће бити корисници социјалне помоћи.

• Омогућити деци да се изјасне о изменама закона из области образовања. Прилагодити нацрте планираних измена да буду разумљива деци. Да дају своје мишљење о уџбеницима и раду наставника – начину на који упознају децу са новим знањима, развијају вештине код деце и мотивишу ученике.

• Дозволити деци да имају своје мишљење о животу у заједници у којој живе – колико се осећају безбедно, задовољно, колико садржаја им је доступно у слободно време. Шта је по њиховом мишљењу потребно мењати и унапредити у локалној заједници. Да се чује глас деце из рањивих, маргинализованих група о ситуацији у којој се налазе и проблемима са којима живе.

• За сву децу једнака здравствена заштита. Обезбедити новац за лечење детета, ако се утврди да је потребно, у иностранству. Покривени сви путни трошкови и трошкови смештаја за пратиоца детета. Како се не би сакупљао новац за лечење деце од грађана преко јавних позива и смс порука.

• Повећати информисаност младих о сексуалном здрављу, полно преносивим болестима, нежељеној трудноћи. Увести сексуално образовање у редовну наставу у основним и средњим школама.

• Поштовати приватност деце приликом систематских прегледа.

• Осигурати да деца и родитељи буду информисани о резултатима систематских прегледа.

• Обухватити систематским прегледима децу која су раније напустила редовно школовање.

• Омогућити да се за позив наставника и учитеља одлучују најбољи и најпосвећенији ученици и студенти који ће волети свој посао и рад са децом.

• Учинити наставу занимљивијом коришћењем нових начина рада са децом.

• Савременији уџбеници прилагођени времену и техничком напретку.

• Формирати мања одељења са рад са децом како би настава била квалитетнија, а клима у школи и одељењима пријатељска, присна, солидарна, уважавајућа и толерантна.

• Организовати додатну наставу и секције како би бесплатни саржаји били доступни свој деци (учење страних језика, спортске активности...)

• Унапредити саржаје грађанског васпитања, да деца уче о правима, интеркултуралности и толеранцији.

• Радити са децом на уклањају прерасуда, дискриминације, нетолерантности према маргинализованим, са потешкоћама у развоју, сиромашним и рањивијим.

Сваком детету је потребна љубав и подршка родитеља, прихватање и поштовање других, постицајни учитељи, безбедно и подржавајуће школско окружење.

 

Деца су наша будућност. Треба их неговати, чувати, ослушкивати њихове потребе, изазове са којима се сусрећу на путу одрастања. Учинимо њихово одрастање срећније и безбрижније , пружимо им љубав и пажњу.Потребно је да сарађујемо са децом, да чујемо и уважимо њихово мишљење. Деца су баште радости, а плодови зависе од окружења.

 

Више о Мрежи организације за децу (MODS) www.zadecu.org, о Друштву за развој деце и младих – ОТВОРЕНИ КЛУБ www.oknis.org.rs.

 

Аутор текста: Виолета Миленковић

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 13 новембар 2018 18:23

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија