Кућа Добрих Вести

Login

Одржан фестивал посвећен развоју емоционалне интелегенције деце

Оцените овај чланак
(1 Глас)

decijivestivalllllllУ Дечијем културном центру “Мајдан” обележен је Међународни дан детета одржавањем првог ЕQ Фестивала детета у Београду.

 

Фестивал је одржан протекле седмице, посвећен развоју емоционалне интелегенције (ЕQ) деце и свих оних који раде са децом и воле децу.

 

Фестивал је отворила чланица Већа општине Савски венац Данијела Мирјанић, честитавши деци празник, Међународни дан детета и поручила да је заједнички циљ стварање амбијента у којем ће деца моћи да остваре своја права, да расту и развијају своје потенцијале.

 

У току фестивал деца и сви који воле децу су били у прилици да присуствују интерактивним предавањима о важности емоција, емоционалној писмености, испољавању емоција. Забавни програм кроз песму, игру, музику, део представе "Мали принц", цртаће, слаткише. Преко тридесет волонтера је учествовало на Првом ЕQ фестивалу детета у Београду.

 

Реализацију овог јединственог догађаја подржала је општина Савски венац, на иницијативу Иване Кузмановић испред агенције за едукацију "New level“.

 

Фестивал је посетило више од три стотине деце из вртића Happy kids, основних школа Вук Караџић, Владислав Рибникар, креативног боравка Куће знања, Центра за заштиту одојчади, деце и омладине из Звечанске, а у поподневним часовима децу су доводили родитељи и баке и деке.

 

ДКЦ Мајдан био је изузетан домаћин који је децу дочекао сокићима а испратио слатко-сланим пакетићима.

 

"Жеља нам је да се наредне године овај Фестивал одржи не само у свим општинама Београда већ и у сваком граду Србије", рекла је Ивана Кузмановић и подвукла важност и лепоту волонтерског приступа у овој мисији за сву децу света.

 

Србија се по први пут прикључила глобалној организацији "Сиџ сецондс" која уз подршку УНИЦЕФ-а овакве догађаје већ годинама организује у више од 150 земаља света.

 

Према Конвенцији права детета, која представља темељ за изградњу света у којем ће свако дете моћи да расте слободно, сигурно, и живи испуњен живот, гради одговарајуће друштво за живот, раст и смех детета. Право да буду оно што заиста јесу без маски и претварања. За стварање таквог друштва неопходна је емоционална писменост како код деце, тако и код свих нас.

 

Шта је интелигенција и ЕQ?

 

Интелигенција је способност сналажења у новонасталим ситуацијама. Научно је доказано да постоји девет врста интелигенција: Лингвистичка, Логичко-математичка, Просторна, Телесно-кинестетичка, Музичка, Интерперсонална, Интраперсонална, Натуралистичка (природњачка), Егзистенцијална (духовна) и да је ЕQ темељ свих Q.

 

Емоционална интелигенција је способност да препознамо, именујемо и разумемо емоције у себи и другима. Складно функционисање разума и осећања, са циљем да се живот живи на најбољи могући начин. Функција емоција је прилагођавање променама које се дешавају око нас, у односу према другима и у нашем систему вредности.

 

Емоционална писменост помаже људима да сарађују једни са другима, без манипулације и приморавања, кроз емоције и емпатију повезујемо се и повећавамо квалитет живота.

 

Истраживања показују да свега трећина особа препознаје своје емоције и доживљава их.

 

ЕQ одређује понашање, реакције, однос према другима и утиче на доношење одлука.

 

Деца другима и околностима преписују узрок настајања како се осећају, тада реагују у афекту –што представља врсту емоционалног насиља. Пали им се лампица за узбуну, осећају се нападнуто. Занимљиво је да када све прође не знају да објасне које емоције су имали.

 

Бити емоционално интелигентан значи разумети осећања, знати како настају и чему служе. То значи прихватати осећања као знак људскости, а не доживљавати их као знак слабости. Потребно је прихватити и разумети своје и емоције других особа како би постали емоционално писмени.

 

О важности емоција, њиховом препознавању, испољавању, комуницирању и култивисању, говорило се на 15 "станица" којима је пролазио емоционални дечји возић.

 

На сваких сат времена била је пројекција кратког цртаног филма и разговарало се о осећањима.

 

Више о www.6seconds.org, www.ivanakuzmanovic.rs, www.dkcmajdan.org.rs, www.savskivenac.rs и на друштвеним мрежама.

 

Aутор: Виолета Миленковић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 26 новембар 2018 14:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија