Logo
Одштампајте ову страницу

Како научити децу да располажу новцем?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

decaskolalalalaaaaaaaНови уџбеници, школски прибор, гардероба, ваннаставне активности, екскурзије, све су ово ставке са којима се родитељи школараца сусрећу сваке јесени, у жељи да својим најдражима обезбеде што боље услове образовања и одрастања.

 

Да би све потребе и жеље биле подмирене, потребно је направити уравнотежену финансијску конструкцију, при чему се из вида не сме испустити још једна важна ставка - џепарац.

 

Бројне су недоумице са којима се родитељи сусрећу тим поводом: да ли је џепарац неопходан ако дете већ има све што му је потребно, када треба почети са давањем џепарца и у ком износу, да ли новац давати у устаљеним временским размацима или по потреби. Ако сте постављали себи ова питања и нисте сигурни који је прави одговор, у наставку је неколико савета који могу помоћи да направите прави избор.

 

Полазак у школу – добар тренутак за џепарац прилагођен новим трошковима

 

Боравак у школи је ново искуство за дете, које подразумева и ситуације у којим ће само одлучивати да ли на нешто треба трошити новац или не. Зато је нова школска година добар период да свом детету омогућите да располаже властитим новцем, чији је износ усклађен са трошковима које има у школи. Да ли ћете му џепарац давати на дневном, недељном или месечном нивоу, зависи од вашег договора са дететом. Ипак, имајте на уму да је препорука да се деци до 12 година старости новац даје на недељном нивоу, јер у том узрасту тек развијају вештине дугорочног планирања. Од 13. године већ можете почети са месечним исплатама, на тај начин дете учи да на дуже стазе располаже оним што има и даље развија вештину управљања новцем.

 

Џепарац значи самосталност

 

Иако се трудите да свом детету обезбедите све што му је потребно, са развојног аспекта важно је да оно и поред тога има свој новац, којим може да располаже по сопственом нахођењу. На тај начин учи да доноси одлуке у вези са тим на шта троши новац, развија одговорност према новцу и увиђа његову вредност. Зато је веома важно да има слободу да џепарац троши на шта жели, наравно, уколико му то што купује неће нашкодити. Самостална брига о одређеној суми новца је драгоцена – доприноси томе да дете стекне самопоуздање и чини економско осамостаљивање лакшим но да се са првим сопственим новцем сусретне тек као одрасла особа.

 

Детету повремено можете помоћи да направи паметан избор

 

Коначну одлуку на шта ће потрошити новац треба да донесе дете, али то вам ипак оставља простора да понекад утичете на њега, како би направило паметан избор приликом куповине, или уштедело новац за нешто вредније. Овакав приступ ствара могућност да дете научи како да планира лични буџет, као и да увиди однос између цене и квалитета и касније самостално процени да ли је нешто вредно његовог новца или не.

 

Редовност и тачан износ су важни

 

Приликом давања џепарца, веома је важно да се придржавате договорене динамике исплате и суме, јер дете на вашем примеру учи да поштује договоре. Редовност давања и висине џепарца помаже му и да развија вештине планирања, јер унапред зна на колико новца може да рачуна.

 

Давање додатног новца није пожељно

 

Док још увек стиче вештине финансијског планирања, може се десити да дете потроши новац пре но што добије нови џепарац. У том случају није пожељно давати додатни новац. Оваква искуства представљају важну животну лекцију да новца понекад може и да буде мало и да треба пажљиво промишљати трошкове.

 

Џепарац треба трошити на жеље, а не на основне потребе

 

Деца би џепарац требало да троше на оно на шта желе, не на основне потребе, као што су редовни оброци или одећа. На тај начин сама одлучују о приоритетима при куповини и стичу искуство грешака без већих последица. Ово правило има изузетке. Уколико дете намерно уништи неки предмет или жели да купи нешто посебно скупо, део трошкова би требало само да сноси, јер се на тај начин учи одговорности.

 

Џепарац не сме да буде средство награде и кажњавања

 

Џепарац не сме да зависи од понашања и резултата које дете показује код куће или у школи. Зато се не препоручује повећање џепарца због добре оцене, односно смањење или укидање због лоше. Исто тако, џепарац не би требало да буде награда за мање послове који су део редовних обавеза детета, као што су распремање собе или прање судова. Дете је равноправни члан породице и од раног узраста треба да научи да део кућних послова, у складу са узрастом и могућностима, лежи и на њему. Џепарац треба да добије чак и кад се понаша лоше, осим у случају када је нешто намерно уништило , тада га треба употребити за надокнаду трошкова.

 

Додатни послови треба да буду посебно награђени

 

Ако дете обави кућне послове који нису део његових редовних обавеза, можете га посебно наградити. Препорука је да се договорите са дететом око обавеза и да му скренете пажњу на последице ако обавезе нису испуњене.

 

Висину џепарца одредите према животном стандарду породице

 

Висина џепарца често је тема која највише мучи родитеље. Који износ је примерен? Одговор зависи од финансијске ситуације породице. Џепарац треба да буде у складу са породичним животним стандардом. Недовољан џепарац може довести до тога да се дете осећа искљученим из своје друштвене групе, док би превисок износ створио нереалну слику о стварним финансијским приликама код куће, услед чега дете не би научило да се нечега одрекне и направи приоритете.

 

Деца најбоље уче на примеру родитеља

 

Не заборавите да сте ви први узор на које се ваше дете угледа. Уколико се и сами понашате финансијски одговорно, планирате кућни буџет и вреднујете штедњу (не и шкртост), и ваше дете ће лакше усвојити ове навике. На сопственом примеру деци можете показати како се штеди, а савет је и да са њима поделите и едукативне приче о штедњи. Управо навике које деца стекну у детињству и младости утичу на то колико одговорно ће управљати новцем касније, као и на то да ли ће и колико штедети.

 

Уколико вас занимају додатни савети и корисна знања о темама као што су управљање личним финансијама или штедња, можете их потражити на платформи за финансијску едукацију на интернет адреси ЕрстеЗнали.рс. Она не садржи промоцију производа банке, већ искључиво информације и препоруке дате са циљем унапређења финансијске писмености најшире популације.

 

Извор: Е капија


Последњи пут измењено понедељак, 02 септембар 2019 12:38
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015