Кућа Добрих Вести

Login

Ко су најбољи млади друштвени иноватори Србије?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

inovatoriawarddfdfdfdfdУ Културном центру ГРАД недавно је свечано затворен програм Social Impact Award (SIA) за 2019. годину, у оквиру конференције Може другачије 2.0.

Десет тимова који су ушли у финале и провели са нама добар део свог лета имали су прилику да презентују финална решења пред жиријем и публиком.

Тако долазимо до победника овогодишњег такмичења. Жири је одабрао три идеје са највећим потенцијалом да допринесу решењу друштвених или еколошких проблема. Још једна награда – “награда заједнице” је припала тиму чија идеја је добила највећи број ваших гласова путем онлине гласања. Награда жирија састоји се од менторске и новчане подршке од 1500 евра и пута на међународни СИА Самит у Кијеву, где се окупљају победници из свих земаља у којима се овај програм спроводи.

 

Дакле, ко су ови људи?

 

Ко ће представљати србију на светском сиа самиту?

 

АНОРА – паметна рукавица за слепе. Игор Сужњевић и Никола Крстић су идејни творци рукавице која слепим људима омогућава рапсознавање различитих новчаница, боја, објеката и олакшава им свакодневне активности.

ЗИПОВЕР – Тијана Савић и Кристина Радовановић се баве производњом непромочивих торби, при чему запошљавају осетљиву групу жена које бораве у казнено-поправним установама и тиме их оснажују и оспособљавају за рад при изласку на слободу.

TAKE CARE – Бројни тим састављен од пет пријатеља – Стефана Ђокића, Војислава Димитријевића, Милана Ивковића, Марка Илића и Ненада Ђорђевића посветио се бризи за старе. Ови момци су направили паметну кутију за лекове намењену старијим и сенилним особама. Кутија вас обавештава када треба да попијете који лек и у којој дози и чува ове податке тако да имате уредан преглед о количини попијених лекова.

PUBLIC KITCHEN INFRASTRUCTURE– Тим који се бори са проблемом траћења и бацања јестиве хране, развијањем апликације и мреже за дистрибуцију хране између великих произвођача и супермаркета са организацијама (као што је Црвени крст) и крајњим корисницима – угроженим породицама. Чланови овог тима су Томас Момчиловић, Гордана Јовановић, Филип Кривокапић, Душица Младеновић и Илија Веселиновић.

 

Осим самог СИА финала, конференција Може другачије 2.0 је окупила још људи који се у оквиру својих живота и пословних окружења воде филозофијом “може другачије”. У панелу су учествовали Ана Борош-Тодић из компаније Вип мобaјл, Сања Бург из Л’ореал Србија, Миодраг Среста из ГИЗ-а, Јована Паљић из компаније Кока Кола ХБЦ Србија и Станислава Вучковић из УНИЦЕФ-а у Србији.

 

Поред тога организован је и такозвани опен спејс концепт, где су сви учесници конференције имали прилику да седну са сто и поразговарају са својеврсним покретачима и изузетним људима – Ланом Николић, која води емисију “Перспектива” на Радио Београду 202, Игорем Симићем, мултимедијалним уметником и оснивачем Демагог студија, Срђаном Гарчевићем који води подкаст Покретачи и блог The Nutshell Timese и The Begradist и Јованом Паљић која ради на развоју друштвено одговорног пословања у оквиру компаније Kока Кола ХБЦ Србија.

 

Још нешто о Social impact award програму

 

Social impact award је највеће омладинско едукативно такмичење на тему друштвеног предузетништва. Организује се у 20 земаља на три континента, а у Србији ово такмичење организује удружење Разливалиште. Разливалиште је непрофитна организација основана 2014. године са идејом да спречи одлив мозгова из Србије, упозна младе људе са друштвеним предузетништвом, створи охрабрујуће окружење и пружи подршку развоју предузетништва младих. СИА програм у Србији подржавају Koka Kola ХБЦ Србија, Ерсте банка, Вип Мобajl, Л’Ореал, ГИЗ YЕP, Министарство омладине и спорта, Амбасада САД у Србији и Wesern Balkans Fund.

 

Ово је пета година за СИА програм у Србији, а десета у свету. Програм траје читаве године, бесплатан је и намењен младима. Ако вас ова тема интригира, имате идеју, желите да се укључите или научите нешто више о друштвеном предузетништву, пратите их на Фејсбуку или на Инстаграму.

 

Извор: Кућа добрих вести/Socialimpactaward.net


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија