Logo
Одштампајте ову страницу

Програм Pioneers into Practice

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pioneersdfdfdfddffdУпознајте се са програмом Pioneers into Practice, који вам нуди плаћену радну праксу у једној од 18 земаља Европске уније.

 

Пријаве за програм Pioneers into Practice 2020 су отворене до 1. јуна 2020. године.

 

Шта је Програм Pioneers into Practice?

 

Pioneers into Pratcice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су професионално ангажовани, и/или имају активности или интересовања у областима заштите животне средине, одрживог развоја, борбе против климатских промена и развоја зелене економије.

 

Програм нуди иновативну комбинацију учења путем интернета, радионица, групних пројеката и плаћених пракси. Током програма ћете стећи вештине и знање које ће вам помоћи да креирате стварне и трајне промене.

 

У Програму учествује 19 европских држава и траже се експерати за радне праксе у неколико стотина организација домаћина.

 

Пријавите се OВДЕ.

 

Које активности обухвата програм и какав је њихов распоред?

 

Програм траје од јуна до новембра.

 

Након периода селекције, који се завршава у првој недељи јуна, одабрани учесници Програма ће имати прилику да се упознају са иновативним методологијама, које се користе у оквиру Програма.

 

Програм се састоји из следећих целина:

 

Уводна радионица – 8-12. јун 2020. (онлајн)

 

Период тимског рада на конкретним изазовима, које предлажу организације у Србији (тзв. цхалленге оњнерс) - друга половина јуна и летњи месеци. Током овог периода, тимовима на располагању стоји тим ментора који им могу помоћи у раду.

 

Реализација професионалних пракси - септембар и октобар. Полазници програма се самостално договарају са организацијом домаћином око датума праксе и начина обављања праксе ("на даљину" или боравак у иностранству). Пракса траје између 4 и 6 недеља.

 

Завршна радионица - 17. и 18. новембар 2020. онлине или у Београду уколико услови то дозволе

Представљање пројеката, искустава и утисака учесника програма. Дружење са широм заједницом укљученом у активности око Climate KIC Srbija.

 

Пријавите се ОВДЕ.

 

Које земље нуде организовање радне праксе? Које земље учествују у програму?

 

Ове године чак 19 држава учествује у програм Пионеерс инто Працтице, од чега 18 из Европске Уније, док је Србија једина земља изван ЕУ.

 

Државе и региони који учествују у овогодишњем програму, које имају отворене позиве за програм и у којима се налазе организације домаћини (хост организатионс) су: Бугарска, Чешка, Естонија, Финска, Грчка, Хрватска, Италија, Кипар, Летонија, Литванија, Мађарска, Малта, Немачка, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Србија и Шпанија.

 

Које критеријуме треба да испуњавам као учесник Програма?

 

Живиш у једној од земаља учесница програма;

Дипломирао/дипломирала си на факултету;

Имаш барем две године радног или волонтерског искуства у организацијама активним у областима заштите животне средине, климатских промена, одрживог развоја, климатског активизма;

Посвећен(а) си борби против климатских промена и заштити животне средине;

Учесник си заједнице истомишљеника који теже да креирају позитивне промене у вези са климатским променама и заштитом животне средине;

У могућности си да учествујеш у свим аспектима и активностима програма (онлајн тренинг, радионице, стручна пракса, групни рад);

Знаш и служиш се енглеским језиком;

У претходне три године ниси учествовао(ла) на Програму; и

Отворен(а) си за нове идеје, желиш да учиш, делиш знање и уживаш у новом искуству.

 

Ко су били пионири из Србије претходних година?

 

У ЕУ се Програм реализује дуже од 10 година, и у њему је учествовало преко 1500 професионалаца из разних области.

 

Ово је четврто издање Програма у Србији. У Програму је до сада учествовало више од 40 професионалаца који раде у организацијама попут факултета, института, градских управа, приватног сектора, јавно-комуналних предузећа, и организација цивилног друштва.

 

Програм је креиран са намером да већ искусним професионалцима пружи могућности даљег усавршавања.

Програм Pioneers into Practice подржава различитости и охрабрује учеснике да се пријаве, без обзира на године.

 

Искуства

 

Гордана Илић – PhD in Chemistry

Founder in Residecne@Entrepreneur First Singapore

Држава боравка: Немачка

 

Током година учествовала сам у многим програмима размене. Програм Пионеерс инто Працтице је један од најбољих. У кратком временском период, била сам у контакту са невероватно талентованим људима и веома подржавајућом мрежом професионалаца из области заштите животне средине у две државе, радила сам на интересантним пројектима, и имала сам искуство рада у бизнис организацији. Мој боравак је био као сан. Са људима које сам упознала на програму, успела сам да организујем догађај о борби против климатских промена, имала сам јавне наступе, победила на хакатону, и добила сам понуду за посао, на основу онога што сам радила на програму. Највише од свега, упознала сам и радила са људима који су ме инспирисали, који су ми постали ментори и пријатељи.

 

Дарко Вељковић - Водећи инжењер за енергетску ефикасност и енергетски менаџет

Србија карго а.д.

Држава боравка: Малта

 

Овај програм је велико професионално и приватно искуство које је на мене утицало веома позитивно. Познанства са пионирима из других земаља, сличних или разлицитих професија, и бављење заједничким проблемима на одређеним пројектима, проширује видике и унапређује начине решавања проблема. Дружење, размена искустава и рад на решавању проблема, допринели су стварању квалитетне атмосфере и стварању пријатељстава, а мрежа коју сам током програма формирао активна је и сада - и у приватном и у пословном смислу.

 

Др Милош Пајић - Ванредни професор

Пољопривредни факултет у Београду

Институт за пољопривредну технику                              

Држава боравка: Словенија  

 

Током програма сам професионално боравио у малој компанији у Словенији, што ми је омогућило да проширим знања и стекнем нова искуства на теме смањења емисија ЦО2 и рециклаже метала. Ово искуство је представљало излазак из зоне комфора и омогућио ми је да упознам младе и енергичне људе ван мог уобичајеног окружења и начина размишљања. Уживао сам у практичном раду у области која ми је интересантна. Овај програм ми је омогућио да стекнем нове пријатеље, а ускоро и нове пословне партнере.

 

Наташа Куручки - дипломирани инжењер електротехнике

Digital Transformation and Innovation

Eruopean Commission

Држава боравка: Мађарска

 

Pioneer into Pratcitice је било једно невероватно искуство за мене како на професионалном, тако и на приватном плану. Учешће на програму ми је омогућило да проведем сјајних 6 недеља у Мађарској, да научим много о паметним градовима, што и јесте област мог професионалног ангажмана. Осим тога, Програм ми је помогао да се активно укључим у пројекте на ту тему у Србији. Стекла сам драгоцене контакте како у Мађарској, тако и у Чешкој, Словачкој, Немачкој, и Словенији. Проширила сам професионалну мрежу и срећна што сам део те породице. Многе пројекте сам покренула или наставила након учешћа у програму. Сјајно искуство, сјајна прилика, и сјајни резултати након завршеног програма.

Огњан Пантић - асистент на пројектима

 

Београдска отворена школа

Држава боравка: Мађарска

 

Моја искуства са учешћа у Програму су фантастична. Провео сам шест недеља у Будимпешти, где сам радио у Мађарској асоцијацији приватних фирми у области животне средине. С обзиром на мој ангажман у непрофитној организацији, рад у приватном сектору је за мене био изазов. Резултати мог рада су се брзо видели – већ приликом наступа Асоцијације на Сајму екологије у Београду. Пуно сам научио, организујући наступ, заказујући и координирајући пословне сусрете, учествујући у пословним разговорима. Препоручујем свима да се приликом тражења ’домаћина’, ослоне на своје вештине, али да одаберу сектор другачији од оног из кога долазе, јер се тако стичу најзначајнија искуства.

 

Пријаве за програм Pioneers into Practice 2020 – ПиП су отворене до 1. јуна 2020. године

 

Пријавите се OВДЕ.

 

 

Измене у програму услед пандемије коронавируса

 

Програм Pioneers into Practice биће ове године имплементиран у измењеном формату: уводна радионица и групни пројектни задатак биће онлине, док радна пракса може бити реализована у физичком облику, уколико се створе услови у међувремену.

 

Више информација о програму OВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 24 мај 2020 17:59
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015