Кућа Добрих Вести

Login

Укуси са југа – гастро царство две Врањанке

Оцените овај чланак
(5 гласова)

novovranjankeДа ни образовање, физичка удаљеност, као ни различити животни путеви нису препрека једном добром пријатељству, али стварању и реализацији добре пословне идеје показује пример Марије Никчевић и Драгане Радовановић из Врања.

 

Када се томе као зачин дода чињеница да обе потичу из града чије су основне премисе - хедонизам и уживање у животу, а његових становника редовне навике враћање по врањским калдрмама из касног ноћног мерака, њихов успех, још више добија на значају, јер ове две Врањанке показују да достојно и поносно преносе гене својих предака и кућних домаћина али и кулинарске навике ближе и даље обитељи. 

 

Љубав према спремању хране, уопштено кулинарству и традицији овог краја негују још од детињства.

 

У наставку доносимо причу о њима и како су ту своју љубав преточиле у предивну идеју која добија све већи број пратилаца на друштвеним мрежама.

 

Драгана и Марија су ауторке инстаграм странице „Укуси југа“ (ukusi_juga) а прелиставање слика и рецепата са њихове странице одвешће многе у детињство и подсетити како су им баке спремале укусна јела, за која се сада њих две боре да рецептуру сачувају од заборава.

 ukusi101

Ако сви знамо за француске сиреве или за вина из Тоскане, да сваки има своју традицију, начин припреме и карактеристике, што не бисмо и ми и свет знали за врањанску зељаницу или прпећ.

 

Интересантна је чињеница да су ове две девојке, обе високо-образоване те да руше стереотип да су за рецепте „резервисане“ само домаћице.

 

Кад су кренуле на студије, једна на Факултет за физичку хемију у Београду, друга на Филозофски факултет у Нишу (одсек социологија), путеви су им се раздвојили, али је другарство наставило да живи. Иако сада живе у различиим градовима, свакодневно шаљу  једна другој фотографије и размењују рецепте.

 

Одакле љубав према кувању и шта за Вас значи кулинарство?С обзиром да сте обе високообразоване постоји предрасуда да се рецептима баве само домаћице а образоване младе жене јуре каријеру. Како разбити ту предрасуду?

 

У кулинарство смо се заљубиле још у детињству, уз наше баке и маме које су несебично преносиле своје знање и умеће у које су уткани врањски дух и традиција.

 

Осим што волимо да спремамо традиционалне рецепте са југа Србије, обе смо авантуристичког духа, волимо да путујемо и истражујемо нове пределе и културе као и њихове кухиње, па се код нас на страници често нађу и специјалитети са разних страна света, али и наше личне кулинарске креације.

                                                  

Кулинарство се може схватити као посао за домаћице, само уколико га посматрате као досадну свакодневу обавезу, али оно је заправо креативан процес који дозвољава много игре, маште и иновативности. Без обзира да ли сте искусан кувар или почетник, никада не треба да изгубите дозу креативности током спремања хране. Ако на овај начин приступите кулинарству, осетићете се као стваралац а не као домаћица, па неће бити места за предрасуде. У томе ће неизоставно уживати и они који припремају и они који пробају храну.

                             pogaca

Како се изборити и бити оригиналан у поплави канала који се баве кувањем на друштвеним мрежама? По чему сте специфицне?

 

Важно је пренети искрену емоцију и љубав према свему што радите или стварате. То је оно што се увек препозна. Наша страница није класична кулинарска страница коју ће људи пратити искључиво због прецизних рецепата. Кроз наше објаве провејава прича о дугогодишњем пријатељству, породичној традицији, сећањима из детињства и анегдоте са занимљивих путовања. Деси се да пренесемо утиске о књизи која нам се допала, или о некој интересантној дестинацији коју смо посетиле. Наши рецепти увек имају лични печат, кроз приче које их прате, па нас људи који прате наш рад, често доживљавају као пријатеље које већ дуго познају.

 

 

Колико неговање старих рецепата утиче на чување традиције?Шта за вас значи тај посао који сте покренуле?

 

У савременом друштву, под притисцима глобализације и модернизације, очување традиције представља својеврстан изазов. Традиција нам помаже да очувамо свој културни и друштвени идентитет, али не би требало да нас спречава да будемо у току са модерним трендовима. Наш циљ је да на овај начин, кроз савремене видове комуникације, традицију приближимо младима, а друштвене мреже старијима, то јест да пробамо на пронађемо савршен спој традиционалног и модерног.

 

Како видите даље планове и промоцију свог бизниса?

 

Инстаграм станицу ukusi_juga смо првобитно покренуле као хоби настао из споја љубави према кулинарству и фотографији. Нисмо имале конкретне планове већ смо пустиле да ствари иду својим током, једноставно смо уживале у том процесу креирања и истраживања. Кроз креирање садржаја испливала је још једна заједничка црта: љубав према писаној речи. Схватиле смо да је за добру инстаграм страну, која по својој форми подсећа на блог, битно како ћете нешто презентовати другима. Почеле смо да проучавамо област дигиталног маркетинга, развој и промоцију брендова, “copywriting“, планирање и спровођење циљане кампање. То је смер у коме бисмо, кроз рецепте и приче о храни, волеле да наставимо даљи рад.

 

Да ли планирате да се повезете са етно ресторанима или локалним пољопривредним произвођачима?

 

За кратко време велики број људи се заинтересовао за наш рад или како би се у свету дигиталног маркетинга рекло имамо велики органски домет. То значи да је наша публика циљана, то су људи које заиста занима кулинарство. Тако смо дошле на идеју да наш рад повежемо са неким добрим и квалитетним брендом иза чијих производа ћемо моћи да стојимо и да их презентујемо кроз садржај на инстаграм страни.

 

 

Да ли млади могу у пољопривреди, преради хране па и дигиталној пољопривреди наци своју сансу?Ста је Ваша порука младима?

 

Порука младима али и старијима би била да забораве на предрасуде и ограничења по питању образовања и година и да покушају да изађу из својих оквира. Кад се упустимо у нешто ново, дајемо себи шансу да нова знања која стичемо повежемо са постојећим и откријемо читав свет нових могућности. Дигитална ера у којој живимо нам управо то омогућава.

 

Које је Ваше омиљено јужњачко јело и препорука читаоцима?

 

По овом питању смо једногласне: најдража јела су нам она за чију припрему је потребна оклагија или како би ми у Врању рекли сукаљка. Ко једном проба врањски зељаник, пропећ или самсу, схватиће зашто су ове пите врањски бренд и зашто су често на трпези у свакој врањској кући. Детаљан рецепт и поступак израде, приказан кроз текст и слике, можете видети на инстаграм страници ukusi_juga. Обавезно нам јавите утиске ако одлучите да се упустите у авантуру прављења ових пита.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 17:34

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија