Кућа Добрих Вести

Login

Платформа "Чувам те" за борбу против вршњачког насиља

Оцените овај чланак
(1 Глас)

cuvamtеdfdfdfdfdПуштена је у рад платформа "Чувам те", прва национална платформа за превенцију и заштиту од вршњачког насиља у Србији.

 

Премијерка Ана Брнабић је тим поводом навела да је платформа намењена деци, ученицима, родитељима и просветним радницима, али да ће је користити и људи из државне управе и локалних самоуправа како би се заједно борили против тог проблема.

 

Поред вршњачког насиља, које је у фокусу ове платформе, она је и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према наставницима и свим запосленима у школама широм Србије, истакла је премијерка.

 

Она је указала на то да Влада има нулту толеранцију према вршњачком насиљу, насиљу у школама, а посебно према било каквој врсти насиља над просветним радницима, и додала да је зато измењен Протокол о поступању у установи у одговору на насиље, занемаривање и злостављање, као први корак ка системском уређењу тог важног проблема.

 

Посебну пажњу усмеравамо ка адекватној комуникацији са децом, њиховим породицама, грађанима, правовременом информисању и обезбеђивању сигурног места за сва питања која се тичу ове врсте насиља, рекла је Брнабић.

 

Oна је додала да је платформа "Чувам те" један од резултата заједничког рада Владе Србије, синдикалних организација које представљају просветне раднике и организација цивилног друштва.

 

Надамо се да ће ова платформа омогућити централизацију овог сложеног проблема, системски приступ превенцији, интеграцију кључних актера (деца, наставници, родитељи) и то кроз квалитетни едукативни онлајн канал, рекла је Брнабић.

 

Премијерка је појаснила да на платформи "Чувем те" родитељи, ученици и наставници могу на једном месту наћи све информације које се тичу врсте насиља и поступања у различитим ситуацијама, а обједињују све надлежне ресоре – за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, за просвету, науку и технолошки развој, за унутрашње послове, за трговину, туризам и телекомуникације, за бригу о породици и демографију и за здравље.

 

Сви су они активно укључени у реализацију садржаја платформе "Чувам те", рекла је Брнабић и истакла да је посебно важан сегмент који се односи на онлајн обуке за ученике, родитеље и наставнике.

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је пажљиво креирало различите обуке за све три групе и позивам све вас да их испробате. За сада их је креирано пет, а наставићемо да их развијамо и даље у складу са резултатима и искуствима грађана, подвукла је премијерка.

 

Према њеним речима, едукативни садржаји су намењени свим родитељима, наставницима и ученицима средњих школа и због заштите малолетника, а у складу са Законом о заштити података о личности, деца основношколског узраста обуке намењене њима ће моћи да пролазе самостално само уз претходну сагласност родитеља или старатеља.

 

Брнабић је нагласила да ће платформа временом бити унапређивана и да се на томе континуирано ради.

 

Према њеним речима, следећи важан корак је омогућавање онлајн пријаве насиља, што ће омогућити грађанима да у сваком тренутку могу да пријаве насиље које укључује децу, али и да они лично прате ток и решавање своје пријаве.

 

Тиме ћемо, како је истакла, добити потпуно нову димензију борбе против вршњачког насиља, сигурније окружење за најмлађе суграђане и много квалитетније услове рада за просветне раднике.

 

Желим да вам захвалим на посети овој платформи и позовем вас да користите све садржаје које она пружа, без обзира на то да ли сте ученик, наставник или родитељ. Ово је платформа за све нас. Сви заједно треба да учествујемо у њеном даљем развоју како бисмо је стално унапређивали, закључила је Брнабић.

 

Извор: Влада Србије

 

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија