Кућа Добрих Вести

Login

Бесплатни "часови" математике

Оцените овај чланак
(4 гласова)

logo-uvodnaБЕОГРАД - Да ли можете да замислите да ваше дете има бесплатне часове математике,  да вас “неко” замени у послеподневним часовима пренатрпаним обавезама око кућне набавке, припремања ручка, плаћања рачуна, довођења другог детета из вртића…

Можда још увек не знате, али ваше жеље постале су стварност након креирања сајта "Школе Рајак",  rajak.rs који нуди опцију савлађивања лекција из математике посредством интернета. Осим видео лекција, на сајту је могуће пронаћи и збирке задатака, начин решења, проверу решења…

 

Одлична идеја

 

Идеја водиља професора и математичара, који су заједчки суоснивачи овог сајта, на челу са професором Илијом Рајаком, је да се основцима, средњошколцима и онима који се припремају за факултет, помогну у савлдавању градива из математике. Осим “краљице знања” своје место за проверу су нашле и науке којима је математика основни алат, попут физике, основа електротехнике, механике, статистике…

Садржај је потпуно бесплатан за коришћење и резултат је дугодишњег искуства и рада са ученицима.

“Идеја је последица комбинације држања приватних часова математике још из студентских дана и мог позива. По завршеном факултету радио сам на телевизији као дипл. инг. електротехнике и све до 2009. године упоредо држао часове. Од тада искључиво држим часове. Свестан сам колико је тешко издвојити додатна средства родитељима, али није то приоритетни циљ пројекта. Основна идеја је да ђаци навикну да сврсисходно користе рачунар"

"Прва верзија сајта се појавила 2005. године, али није била довољно "удобна“, тако да је прошла релативно незапажено. По мени, разлог је недостатак искуства и лимитиране техничке могућности. Актуелна верзија сајта је после шестомесечне припреме постављена у мају 2011. године”, казао је за "Кућу добрих вести" Рајак.

 

Интернет учионице

 

“Од марта ове године смо за све заинтересоване, користећи интернет учионицу, одржали тридесетак бесплатних предавања за припрему матурских испита за средњу и основну школу. Одзив је био добар, а реакције одличне. Од септембра ове године су у току бесплатне лекције из програмирања. До сада смо на нашем каналу комплетирали градиво математике за први, други и четврти разред средње школе, а сада радимо градиво треће године”, објанио је Рајак.

Професор Рајак сматра да одговорност за све нижи ниво знања, са којим ђаци и студенти завршавају формално образовање, не може бити на образовном систему.

“Ученици знање које виде на сајту добију и у школи, али је проблем што су, по мени, померени критеријуми вредности у друштву, а деца су паметна и то виде. Жеља ми је да их, без обзира на оно што виде својим очима, убедим да је знање једини начин за "личну слободу“ и да ће ово време проћи”, предочио је Рајак.

 

 

Конфор на уштрб знања

 

Професор Рајак је скренуо пажњу да не треба да то тумачимо тако да се дешава нешто драматично, већ да прихватимо као чињеницу - да нам је “технологија згуснула време, а образовни систем је по природи тром и инертан”.

“Доминирају лични мотиви, премало је општих, и једноставно смо превише хедонисти, али често без покрића. Рад, као пут ка задовољству, није доминантан, подстиче се "сналажење“, а не снађе се свако и не сваки пут. На ову тему би се могло разговарати "до сутра“, али једино што могу да нешто учиним је да понудим алтернативу. Не можемо ништа добити док се не подигне ниво одговорности за урађено, односно не урађено, не само у образовном систему, већ у целом друштву. Одговорност ће као последицу имати потребу за знањем, а онда ће то вратити мотив и ђацима и професорима. Какви смо ми, деца су нам одлична. Док до тих промена не дође, било би добро да уложимо мало пара и труда у већу доступност и прилагођеност наставних садржаја савременом начину живота”, закључио је професор Рајак.

Садржај сајта је заиста обиман, а професор Рајак га је припремио уз помоћ својих сарадника. Много радних сати, енергије и материјалних средстава је уложио и драго му је што коначно његов пројекат наишао на позитиван одзив.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 новембар 2012 14:11
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија